Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Συμβουλές για DIY βάψιμο / Ασφάλεια στο χώρο εργασίας με τη χρήση των κατάλληλων Μέσων Ατομικής Προστασίας

Είδη ατομικής προστασίας: Γιατί είναι σημαντικά

Ο όρος «ασφάλεια στο χώρο της εργασίας» είναι ευρύτερος από όσο κανείς μπορεί να φανταστεί εκ πρώτης. Η ορθή διατύπωση του είναι «Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία» (ΥΑΕ) και αναφέρεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στο εργασιακό περιβάλλον, κυρίως μέσω της πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων στους χώρους εργασίας. Η ΥΑΕ αφορά τόσο εργατικά ατυχήματα (π.χ. πτώση από σκάλα, τραυματισμός κεφαλής κοκ) όσο και επαγγελματικές ασθένειες (π.χ. μυοσκελετικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις, άγχος κοκ)

Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα αναφερθούμε στο ρόλο των Ειδών ή Μέσων Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) στην παροχή ασφάλειας των εργαζομένων και στην πρόληψη από επαγγελματικούς κινδύνους.

ειδη ατομικησ προστασιασ

Τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) είναι κάθε εξοπλισμός που χρησιμοποιεί ο εργαζόμενος για να τον προστατεύει, προκειμένου να εργάζεται με ασφάλεια, χωρίς να διακινδυνεύει από τραυματισμούς, ασθένειες ή θανατηφόρα ατυχήματα.

Τα βασικά ΜΑΠ που χρησιμοποιούνται στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι:

·         Κράνος: προστατεύει το κεφάλι των εργαζομένων από τραυματισμούς και κακώσεις. Ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από πτώση ή εκτίναξη αντικειμένων, πτώση του ίδιου του ατόμου, χτύπημα σε σταθερά αντικείμενα κ.α.

·         Γυαλιά προστασίας: προστατεύουν από τραυματισμό το πρόσωπο και τα μάτια, από προσωρινή ή μόνιμη βλάβη της όρασης. Ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από εκτόξευση μικρών σωματιδίων, ρινισμάτων, καυστικών ή ερεθιστικών υγρών και ατμών, επικίνδυνες ακτινοβολίες κ.λπ.

·         Ωτοασπίδες, ωτοβύσματα: προστατεύουν τους εργαζόμενους από κινδύνους που προέρχονται από υψηλό επίπεδο θορύβου. Ο θόρυβος που προκαλείται από την λειτουργία των μηχανών ή και εργαλείων, ανάλογα με την έντασή, τη συχνότητά  και τη διάρκειά του είναι δυνατόν να προκαλέσει επαγγελματικές βαρηκοΐες. Ωστόσο το πρόβλημα δεν σταματά στην μείωση ή απώλεια της ακοής. Επιδρά και στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Μελέτες αποδεικνύουν ότι υπάρχει μηχανισμός αλληλεπίδρασης μεταξύ απώλειας ακοής, γνωστικής δυσλειτουργίας, κατάθλιψης και απομόνωσης.

·         Μάσκα προστασίας: χρησιμοποιείται για την προστασία από σωματίδια και υγρά που εισέρχονται μέσω της αναπνευστικής οδού και μολύνουν τον εργαζόμενο. Υπάρχουν πολλά είδη μασκών που αντιστοιχούν στο βαθμό προστασίας από σωματίδια, σταγονίδια και αέρια και επιλέγονται ανάλογα με το είδος της εργασίας που πρόκειται να εκτελεσθεί.

·         Γάντια προστασίας: προστατεύουν τα χέρια από ερεθισμούς σε επαφή με τοξικές, ερεθιστικές ή θερμές ουσίες, γδαρσίματα και κοψίματα, από εκτίναξη αιχμηρών  σωματιδίων, τραυματισμούς από τριβή. Δεν προσφέρουν όλα τα γάντια την ίδια προστασία. Όπως άλλωστε δεν προσφέρουν προστασία και τα φθαρμένα γάντια. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στα γάντια προστασίας του ηλεκτροτεχνίτη τα οποία τον προφυλάσσουν από ηλεκτροπληξία με κίνδυνο της ζωής του.

·         Γιλέκο φωσοριζέ: με ειδικά μέσα ή εξαρτήματα που αντανακλούν το φως προφυλάσσουν τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε κίνδυνο ατυχήματος από κινούμενα οχήματα, ακόμη και όταν ο φωτισμός είναι χαμηλός.

·         Φόρμα εργασίας: οι κατάλληλες κάθε φορά φόρμες προστατεύουν από ασθένειες όπως ενδύματα προστασίας από κακοκαιρίες για εργασία στη βροχή ή και από τραυματισμούς όπως δερμάτινες ποδιές για εργασίες συγκόλλησης, κοκ

·         Επιγονατίδες εργασίας: προστατεύουν από γδαρσίματα, τραυματισμούς και κακώσεις των εργαζομένων όταν γονατίζουν ή σύρονται για τις ανάγκες της εργασίας τους.

·         Παπούτσια εργασίας: έχουν πολλαπλό ρόλο στην προστασία των εργαζομένων καθώς ο κίνδυνος μπορεί να προέλθει από πτώση αντικειμένων, εργαλεία με αιχμηρές ακμές, θερμές ή τοξικές ουσίες, ολισθηρές επιφάνειες κοκ. Ανάλογα με τη δραστηριότητα του εργαζόμενου θα πρέπει να γίνει και η επιλογή των κατάλληλων παπουτσιών όπως μποτάκια με ενισχυμένη προστατευτική μύτη, μπότες για προστασία από το κρύο, μπότες με ηλεκτρική μόνωση, κοκ

Κάθε μέσο ατομικής προστασίας έχει πολλά είδη και κάθε είδος είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας και προβλεπόμενες χρήσεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, ενώ ενδέχεται να έχει και ημερομηνία λήξεως. Παραδείγματος χάρη, εάν εργάζεστε στην κοπή ξύλων δεν αρκεί να φοράτε γάντια εάν δεν είναι ανθεκτικά στο τρύπημα και στο κόψιμο. Ακόμη και το λάθος μέγεθος των γαντιών οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο.

Σε κάθε περίπτωση τα ακατάλληλα ΜΑΠ όχι μόνο δεν σας προστατεύουν αλλά μπορεί να δυσχεραίνουν το έργο σας και να συμβάλλουν σε μεγαλύτερο τραυματισμό.

 

 

                   

Παρακολουθείστε ένα διασκεδαστικό video για ωφέλεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας

 

 

Είτε είστε επαγγελματίας, είτε χομπίστας που αγαπάτε τα μαστορέματα και τις κατασκευές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους κινδύνους που σχετίζονται με τη δραστηριότητα σας.

Η χρήση των ΜΑΠ δεν είναι πολυτέλεια. 

Δώστε μεγάλη προσοχή στην επιλογή και ορθή χρήση των κατάλληλων μέσων ατομικής για να προστατεύσετε τον εαυτό σας αλλά και το περιβάλλον σας.

Η σωστή χρήση των ΜΑΠ συμβάλλει στην καλή υγεία του ατόμου, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για τον ίδιο, την οικογένεια του αλλά και για την ευρύτερη κοινωνία. Αποτελεί ένα ευαίσθητο θέμα που θα πρέπει να προβληματίζει κάθε άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενο, καθώς το όφελος από τη σωστή χρήση των ΜΑΠ αφορά όλους και έχει διαστάσεις τόσο κοινωνικές όσο και οικονομικές.

 

Πηγές
https://ypergasias.gov.gr/ergasiakes-scheseis/ygeia-kai-asfaleia-stin-ergasia/
https://osha.europa.eu/el/themes/work-related-diseases
https://www.elinyae.gr/sites/default/files/2019-06/_MesaAtomikisProstasias.1113226932054.pdf
https://papagianni-orl.gr/epipeda-hxou-pote-prokaloun-vlavi

 

 

Tags:
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa