Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Είδη τρυπανιών & Βύσματα: Σε ένα οδηγό αγοράς όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε

Είδη τρυπανιών & Βύσματα - Οδηγός αγοράς

Τα κατάλληλα τρυπάνια και βύσματα (ουπα) για το ξύλο, το μέταλλο και τον τοίχο

Τι κάνει ένα τρυπάνι ξύλου  διαφορετικό από ένα τρυπάνι για πέτρα; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό να χρησιμοποιήσετε το σωστό ουπα (βύσμα);

Ο παρών πρακτικός οδηγός σας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για τρυπάνια και βύσματα, έτσι ώστε να μην βρεθείτε με ένα σπασμένο τρυπάνι ...… και τα ράφια σας να παραμένουν πραγματικά ασφαλή στον τοίχο.

Περιεχόμενα
Τρυπάνια & Βύσματα. Ένας πρακτικός οδηγός 

1. Βρείτε το σωστό τρυπάνι                                                                                                                                   τρυπανια ειδη
1.1 Σε ποιο υλικό τρυπάτε;
1.1.1 Το σωστό τρυπάνι για μέταλλο
1.1.2 Το σωστό τρυπάνι για ξύλο
1.1.3 Το σωστό τρυπάνι για πέτρα ή σκυρόδεμα
1.1.4 Το σωστό τρυπάνι για πλακάκια
1.1.5 Το κατάλληλο τρυπάνι για διάφορα υλικά (π.χ. ξύλο και μέταλλο)
1.2 Επιλέξτε την κατάλληλη διάμετρο τρυπανιού
1.3 Ο τύπος της διάτρησης ή ποιο μήκος τρυπανιού είναι κατάλληλο για ποια τρύπα;                                                                            
1.3.1 Διαμπερής τρύπα
1.3.2 Τυφλή τρύπα
1.3.3 Διάτρηση οπών διαφόρων μεγεθών
1.3.4 Τρύπες μεγάλης διαμέτρου σε ξύλο
2. Καθορίστε το βάθος της οπής διάτρησης
3. Ποιο τρυπάνι ταιριάζει σε ποιο εργαλείο;
4. Ποιο είναι το σωστό ουπα (βύσμα) για τη στερέωσή μου;
                                                        
4.1 Τα διάφορα υλικά τοιχοποιίας
4.1.1 κανονικό ή ελαφρύ σκυρόδεμα
4.1.2 Τοιχοποιία (συμπαγές τούβλο)
4.1.3 Τοιχοποιία (διάτρητο τούβλο)
4.1.4 Οικοδομικά υλικά (π.χ. γυψοσανίδες)
4.1.5 Kοιλότητες


________________________________________

1. Βρείτε το σωστό τρυπάνι

Η επιλογή του κατάλληλου τρυπανιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Ανάλογα με το υλικό που τρυπάτε, τον τύπο διάτρησης που θέλετε να κάνετε και το μέγεθος της τρύπας (το μήκος και τη διάμετρος της τρύπας), θα χρειαστείτε διαφορετικά τρυπάνια.
 

1.1 Σε ποιο υλικό τρυπάτε;

Κατ' αρχήν, τα τρυπάνια μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως τρυπάνια μετάλλων, τρυπάνια ξύλου, τρυπάνια πέτρας, τρυπάνια για σκυρόδεμα και τρυπάνια πολλαπλών χρήσεων.

Τα πιο συνηθισμένα τρυπάνια έχουν σχήμα σπιράλ - έτσι ώστε, κατά τη διάρκεια του τρυπήματος, τα τρυπάνια να μεταφέρουν το υλικό που αφαιρούν έξω από την τρύπα.

Η πιο κάτω φωτογραφία δείχνει τους τύπους των τρυπανιών και πως ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Τρυπανια

Τα κατάλληλα τρυπάνια για μέταλλο, πέτρα ή σκυρόδεμα, ξύλο και πλαστικό.

1.1.1 Το σωστό τρυπάνι για μέταλλο

Για να τρυπήσετε σε σίδηρο, χάλυβα, χαλκό, ορείχαλκο ή αλουμίνιο, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι μετάλλων.

Συνήθως αποτελείται από HSS (High Speed Steel) ή από Cobalt και έχει σχήμα κώνου μπροστά.

Για να αποφευχθεί η υπερθέρμανση του τρυπανιού (ο μπλε αποχρωματισμός μπορεί να προκληθεί από υπερβολικά μεγάλη ταχύτητα ή υπερβολική πίεση), βοηθά η χρήση πάστας τρυπήματος ή λαδιού κοπής.

Μπορείτε επίσης να σταματάτε σε τακτικά διαστήματα το τρύπημα, να αφήνετε το τρυπάνι να κρυώσει και ξανά συνεχίζετε.
 

1.1.2 Το σωστό τρυπάνι για ξύλο

Εάν θέλετε να τρυπήσετε μαλακό ή σκληρό ξύλο, μοριοσανίδες, κόντρα πλακέ ή σανίδες MDF, πρέπει να πάρετε ένα τρυπάνι ξύλου.

Έχει μια άκρη κεντραρίσματος με την οποία μπορείτε να ευθυγραμμίσετε με ακρίβεια το τρυπάνι. Υπάρχουν τρυπάνια τύπου σπιράλ (ελικοειδή) που ονομάζονται τρυπάνια ακίδος και τρυπάνια πλακέ, τα λεγόμενα τρυπάνια φτερού.

Λόγω του προ-κοπτήρα στο τρυπάνι, το ξύλο δεν σπάει.
 

1.1.3 Το σωστό τρυπάνι για πέτρα ή σκυρόδεμα

Για να τρυπήσετε σκληρά υλικά όπως σκυρόδεμα, φυσική πέτρα ή γρανίτη, είναι κατάλληλο ένα τρυπάνι για πέτρα ή σκυρόδεμα.

Έχει ένα άκρο καρβιδίου, είναι σπιράλ και είναι συνήθως κατασκευασμένο από ανθρακούχο χάλυβα. 
 

1.1.4 Το σωστό τρυπάνι για πλακάκια

Μπορείτε να τρυπήσετε μαλακά έως μεσαία αλλά και σκληρά πλακάκια κατασκευασμένα από γρανίτη με ένα ειδικό τρυπάνι κεραμικών πλακιδίων, σε σχήμα σωλήνα με κοπτική άκρη από καρβίδιο κοπής με διαμάντια.

Σε αυτά τα τρυπάνια απαραίτητη είναι η χρήση νερού για την ψύξη τους.

Για να αποφύγετε την ολίσθηση του τρυπανιού στα πλακίδια, μπορείτε να κολλήσετε ταινία στο υλικό και έτσι να ανοίξετε την τρύπα.

Η συμβουλή μας: Ξεκινήστε πρώτα με χαμηλότερη ταχύτητα και στη συνέχεια αυξήστε τη στιγμή που το τρυπάνι προχωράει βαθύτερα στο υλικό.

Για να μην σπάσει τίποτα, η σωστή πίεση κατά τη διάτρηση είναι καθοριστική. Κατά τη διάτρηση, εφαρμόστε μέτρια πίεση και χαμηλή έως πολύ χαμηλή και πάντα νερό για να μην «ανάψει» το τρυπάνι.
 

1.1.5 Το κατάλληλο τρυπάνι για διάφορα υλικά (π.χ. ξύλο και μέταλλο)

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι πολλαπλών υλικών για πλαστικά ή διάφορα υλικά - για παράδειγμα, μια πόρτα ντουλαπιού που δεν είναι μόνο από ξύλο, αλλά έχει επίσης μεταλλικά πρόσθετα.

Είναι κατάλληλο σχεδόν για όλα τα υλικά που είναι χρήσιμα για διάφορες εργασίες στο σπίτι, όπως πολυστρωματικά υλικά, τούβλα, κεραμίδια σίδερο ή αλουμίνιο , ξύλο κ.α.

Σε γενικές γραμμές: Σε ένα έργο, με ένα συγκεκριμένο υλικό, σας προτείνουμε να επιλέγετε καλύτερα το ειδικό τρυπάνι του υλικού (μετάλλου, ξύλου κοκ) από ένα τρυπάνι πολλαπλών εφαρμογών.
 

1.2 Επιλέξτε την κατάλληλη διάμετρο τρυπανιού

Ανάλογα με το πόσο μεγάλη είναι η τρύπα, που θέλετε να τρυπήσετε, να επιλέγετε ένα τρυπάνι με την κατάλληλη διάμετρο. Στα συνηθισμένα τρυπάνια υπάρχουν συνήθως διάμετροι τρυπανιού μεταξύ 1 mm και 20 mm.

Μπορείτε επίσης να προσανατολιστείτε με τις βίδες που θέλετε να χρησιμοποιήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, η διάμετρος της τρύπας πρέπει να είναι ελαφρώς μικρότερη από τη διάμετρο της βίδας. Για παράδειγμα, με μια βίδα διαμέτρου 3,5mm, χρησιμοποιήστε ένα τρυπάνι διαμέτρου 2,7 ή 3mm.

Εάν χρησιμοποιείτε επίσης ουπα (πείρους) εκτός από βίδες, η διάτρηση και η διάμετρος του ουπα (πείρου) πρέπει να έχουν το ίδιο μέγεθος.

Παρεμπιπτόντως, η διάμετρος του τρυπανιού και το υλικό που τρυπάτε καθορίζουν τη σωστή ταχύτητα.

Συμβουλή: Επιλέγοντας τη σωστή ταχύτητα
• Μικρή διάμετρο διάτρησης: υψηλή ταχύτητα
• Μεγάλη διάμετρο διάτρησης: χαμηλή ταχύτητα
• Μαλακό υλικό: υψηλή ταχύτητα
• Σκληρό υλικό: χαμηλή ταχύτητα

Ανάλογα με το συνδυασμό υλικού και διαμέτρου, η ταχύτητα πρέπει να ρυθμιστεί σωστά.

Για να επιλέξετε το σωστό τρυπάνι, θα πρέπει να έχετε τις πληροφορίες σχετικά με το υλικό, τη διάμετρο και το μήκος του τρυπανιού.

1.3 Ο τύπος της διάτρησης ή ποιο μήκος τρυπανιού είναι κατάλληλο για ποια τρύπα;

Μερικές φορές πρέπει να κάνετε ειδικές τρύπες ή να τρυπήστε  ιδιαίτερα υλικά. Υπάρχουν επίσης κατάλληλα τρυπάνια για αυτό.
 

1.3.1 Διαμπερής τρύπα

Εάν θέλετε να ανοίξετε μια διαμπερή τρύπα τότε το τρυπάνι θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο σε μήκος από ότι το υλικό που τρυπάτε.
 

1.3.2 Τυφλή τρύπα

Μερικές φορές η τρύπα δεν θα πρέπει να είναι διαμπερής, αν για παράδειγμα έχετε κρυφές οπές για την ανάρτηση. Αυτό ονομάζεται τυφλή τρύπα.

Σε ξύλο, αυτό λειτουργεί καλά με τρυπάνι ξύλου που είναι μικρότερο από το πάχος του υλικού.

Εάν έχετε μόνο ένα τρυπάνι μεγαλύτερο από το πάχος του υλικού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δακτυλίδια ρύθμισης βάθους που υπάρχουν σε 6, 8 και 10mm ή απλά να σημειώσετε το κατάλληλο μήκος στο τρυπάνι με κολλητική ταινία. Έτσι ξέρετε πόσο βαθιά μπορείτε να τρυπήσετε χωρίς να ξεπεράσετε το υλικό.

Σε ένα τρυπάνι μπορείτε να σημειώσετε το επιθυμητό βάθος τρυπήματος.

 

1.3.3 Διάτρηση οπών διαφόρων μεγεθών

Με ένα κωνικό τρυπάνι, μπορείτε να τρυπήσετε με ακρίβεια και ταχύτητα τα μη σιδηρούχα μέταλλα, τα φύλλα χάλυβα και τα πλαστικά.

Μέσα από τα διάφορα στάδια τρυπήματος μπορούν να διανοιχθούν οπές από διάμετρο 4 έως 35 mm. Μία μικρή τρύπα κεντραρίσματος σας βοηθά να τρυπήσετε με μεγάλη ακρίβεια τα υλικά.

Ο ευκολότερος τρόπος για να τρυπήσετε τρύπες διαφορετικού μεγέθους είναι με κωνικό τρυπάνι.

 

1.3.4 Τρύπες μεγάλης διαμέτρου σε ξύλο

Αν θέλετε να κάνετε τυφλές τρύπες (πού να μην βγαίνουν από την άλλη πλευρά του ξύλου) με ιδιαίτερα μεγάλη διάμετρο (25mm ή 35mm) στο ξύλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα τρυπάνι «μεντεσέ». Αυτό δεν είναι κατάλληλο για βαθιές ή διαμπερείς τρύπες.

 

Τρυπανι μεντεσε


Οι μεγαλύτερες τρύπες με διάμετρο 10 mm ή περισσότερο τρυπιούνται καλύτερα και ευκολότερα με ένα τρυπάνι φτερού.

 

2. Καθορίστε το βάθος της οπής διάτρησης

Εάν δεν γνωρίζετε πόσο βαθιά πρέπει να τρυπήσετε, για παράδειγμα σε έναν τοίχο...

..μπορείτε να προσανατολιστείτε με τα ουπα (βύσματα) που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Κατά κανόνα, μπορείτε να σημειώσετε τον ακόλουθο τύπο για το βάθος των οπών διάτρησης: Το μήκος του βύσματος + 10 mm. Έτσι το ουπα (βύσμα) κρύβεται αργότερα μέσα στον τοίχο.

Με την βοηθητική βέργα ρύθμισης βάθους στο τρυπάνι μπορείτε να καθορίσετε το βάθος του τρυπήματος.

Απλά τοποθετήστε το ουπα (βύσμα) και τη βίδα και τραβήξτε το κόκκινο δακτύλιο ασφάλισης προς τα πίσω, το απαιτούμενο βάθος έχει ήδη καθοριστεί.
 

Τρυπανια Στελεχοι

Για τα τρυπάνια, υπάρχουν κυρίως τέσσερις διαφορετικοί άξονες.

3. Ποιο τρυπάνι ταιριάζει σε ποιο εργαλείο;

Εκτός από τα διάφορα τρυπάνια ανάλογα με το υλικό που τρυπάνε, τα τρυπάνια διαφέρουν επίσης και σε σχήμα στην ουρά τους, στο στέλεχος. Το στέλεχος του τρυπανιού είναι το τμήμα που εισάγεται στο τρυπάνι στο τσοκ (σφιγκτήρα) του τρυπανιού.

Στην περίπτωση των τσοκ, γίνεται διάκριση μεταξύ τσοκ τριών σιαγόνων, που σφίγγει το τρυπάνι πάνω στο εργαλείο με κλειδί ή με το χέρι (αυτόματο).

Ρυθμίζονται με την περιστροφή του σφιγκτήρα στη διάμετρο του στελέχους του τρυπανιού και έτσι σφίγγουν το τρυπάνι.

Υπάρχουν επίσης και διάφοροι τύποι τσοκ SDS: Εδώ, το τρυπάνι ασφαλίζει απευθείας στο τσοκ όταν εισάγεται, χωρίς να χρειάζεται να ρυθμίζεται.

Για τα τρυπάνια υπάρχουν κυρίως τέσσερις διαφορετικοί τύποι στελέχους:

• Ένας άξονας με στρογγυλό σχήμα ονομάζεται στρογγυλό ή κυλινδρικό στέλεχος και ταιριάζει σε όλα τα τρυπάνια διάτρησης και κρούσης με τσοκ τριών σιαγόνων είτε απλό είτε αυτόματο (το πλέον συνηθισμένο).

• Ένας εξάγωνο άξονας έχει σχήμα εξάγωνου. Τα τρυπάνια με αυτό το στέλεχος θα κρατήσουν καλύτερα στα τσοκ των απλών τρυπανιών και των τρυπανιών κρούσης γιατί δεν χάνουν στροφές .

Αυτός ο εξαγωνικός κορμός έχει μια πρόσθετη εγκοπή και με αυτό τον τρόπο ταιριάζει όχι μόνο σε τσοκ τριών σιαγόνων, αλλά και σε τσοκ SDS Quick και σε ηλεκτρικά κατσαβίδια.

• Οι άξονες SDS Quick στο τρυπάνι ταιριάζουν στα κρουστικά δράπανα Uneo της Bosch και στα ηλεκτρικά κατσαβίδια.

Αυτό το καθιστά το μόνο στέλεχος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε τρυπάνι κρούσης όσο και σε τρυπάνι διάτρησης και κρούσης.

• Οι άξονες τρυπανιών SDS Plus χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρά περιστροφικά πιστολέτα με τσοκ SDS Plus. Αυτοί οι άξονες δεν είναι εγκεκριμένοι για χρήση με άλλα τσοκ, όπως απλά τσοκ ή άλλα τσοκ τύπου SDS.

 

Τρυπανια Ουπα

Τα ουπα (βύσματα) εξασφαλίζουν τη σταθερή και με ασφάλεια στερέωση στον τοίχο.

Το προϊόν της εικόνας  είναι το Σετ Μύτες Τρυπάνια Βιδες Upat 173τεμ. Promoline Bosch

4. Ποιο είναι το σωστό ουπα (βύσμα) για τη στερέωσή μου;

Για να κρατήσετε τις φωτογραφίες ή τα ράφια σταθερά στον τοίχο, η επιλογή του σωστού ουπα (βύσματος) είναι κρίσιμη. Η λογική είναι ίδια όπως και με τα τρυπάνια: Το ουπα (βύσμα) πρέπει να ταιριάζει στο υπόστρωμα και στην κατάστασή του.

Το μέγεθος του ουπα (βύσματος) εξαρτάται από την διάμετρο της τρύπας.

Για παράδειγμα, αν έχετε τρυπάνι διαμέτρου 6mm, θα χρησιμοποιήσετε ένα βύσμα 6mm. Οι βίδες στερέωσης θα πρέπει να έχουν ελαφρώς μικρότερη διάμετρο, περίπου 4-5 mm και μήκος ίσο με το μήκος του βύσματος συν το πάχος του υλικού που θέλουμε να στερεώσουμε.

Σε γενικές γραμμές, η βίδα πρέπει να είναι πάντα ελαφρώς μεγαλύτερη από το ουπα (βύσμα), έτσι ώστε να μπορείτε να κρεμάσετε κάτι πάνω σε αυτό.

Με αυτόν τον τρόπο: Όσο μεγαλύτερο είναι το ουπα (βύσμα), τόσο μεγαλύτερο είναι το ωφέλιμο φορτίο. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι το ωφέλιμο φορτίο, τόσο μεγαλύτερη είναι η σχέση της βίδας με το βύσμα. Ανάλογα με το φορτίο, το μέγεθος ενός βύσματος, η διάμετρος μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 5 mm (χαμηλό φορτίο) και 16 mm (υψηλό φορτίο).

Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει την τρύπα στον τοίχο πριν τοποθετήσετε το βύσμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να αφαιρέσετε τη σκόνη από την τρύπα με ηλεκτρική σκούπα ή φυσώντας με ένα καλαμάκι.

Τρυπανια υλικα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτούς τους τύπους των βυσμάτων για γυψοσανίδες, σκυρόδεμα ή τοιχοποιία.

4.1 Τα διάφορα υλικά τοιχοποιίας

Όταν κατασκευάζουμε υλικά για τοίχους, γίνεται διάκριση μεταξύ σκυροδέματος, τοιχοποιίας και υλικών πάνελ, όπως γυψοσανίδες. 

4.1.1 κανονικό ή ελαφρύ σκυρόδεμα

Το σκυρόδεμα είναι γενικά ένα ιδανικό υπόβαθρο. Τα πλαστικά βύσματα μεγάλου μήκους , τα μεταλλικά εκτονούμενα βύσματα και τα συστήματα χημικής στερέωσης, π.χ. το κονίαμα έγχυσης , καθώς και τα κατάλληλα εξαρτήματα, είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για το σκοπό αυτό. Για το ελαφρύ σκυρόδεμα, το οποίο είναι ελαφρύτερο από το συνηθισμένο σκυρόδεμα με την προσθήκη πολυστυρενίου ή ελαφρόπετρας, τα μεγαλύτερα βύσματα διαστολής είναι τα πιο κατάλληλα. Αυτά εκτονώνονται μόλις βιδωθεί η βίδα και έτσι είναι καλά αγκυρωμένα στον τοίχο.
 

4.1.2 Τοιχοποιία (συμπαγές τούβλο)

Για την τοιχοποιία των λεγόμενων τούβλων (π.χ. ασβεστοπυριτικό τούβλο ή τούβλο) κατάλληλα είναι σχεδόν όλα τα πλαστικά βύσματα.
 

4.1.3 Τοιχοποιία (διάτρητο τούβλο)

Εάν οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από διάτρητα τούβλα (παρόμοια με τα συμπαγή τούβλα αλλά με κανονικές κοιλότητες), πρέπει να χρησιμοποιείτε ουπα (βύσματα) που μπορούν να γεφυρώσουν ή να γεμίσουν κοιλότητες.
 

4.1.4 Οικοδομικά υλικά (π.χ. γυψοσανίδες)

Για τοίχους από γυψοσανίδα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό ουπα (βύσμα) γυψοσανίδας, το οποίο έχει σχήμα σπιράλ και είναι κατασκευασμένο από μέταλλο ή πλαστικό . Σε αντίθεση με έναν τυποποιημένο βύσμα, αυτό δεν εκτονώνεται . Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ειδικά από πλαστικό ή μέταλλο που εκτονώνονται εσωτερικά της γυψοσανίδας .
 

4.1.5 Κοιλότητες

Για δυνατή τοποθέτηση πρέπει είτε να χρησιμοποιήσετε ένα βύσμα γυψοσανίδας είτε ένα ειδικό βύσμα από ελαστική κοιλότητα με μέταλλο. Αυτό είναι κατάλληλο για διαφορετικά πάχη κοιλότητας και εξασφαλίζει μια ασφαλή εφαρμογή. Για να εφαρμοστεί ένα τέτοιο βύσμα απαιτείτε η χρήση ειδικής πένσας εκτόνωσης του βύσματος.
Συμβουλή: Πάρα πολύ μαλακό έδαφος;
Εάν το έδαφος είναι πολύ μαλακό και λιγότερο πυκνό, βοηθάει να φτιάξετε την τρύπα σε χιλιοστόμετρα μικρότερη από το βύσμα . Έτσι, το βύσμα τοποθετείται ακόμα πιο στερεό στον τοίχο.


Περιηγηθείτε στις σελίδες μας
Εξαρτήματα για Εργαλεία και Συστήματα Στερέωσης   και βρείτε  όλα τα  προϊόντα που αναφέρονται  στο άρθρο 

Για τη συγγραφή του άρθρου εμπνευστήκαμε από την Bosch  και την ευχαριστούμε  ιδιαιτέρως.  

 

sprei
 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa