Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Γιατί τα εργαλεία ηλεκτρολόγων θα πρέπει να έχουν μόνωση;

Γιατί τα εργαλεία ηλεκτρολόγων έχουν μόνωση;

εργαλεια ηλεκτολογου με μονωση

 

Οι ηλεκτρολογικές εργασίες σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ύπαρξη ρεύματος, το οποίο όπως όλοι γνωρίζουμε σε υψηλή τάση και ένταση είναι επικίνδυνο για έναν άνθρωπο. Ως εκ τούτου ο λόγος για τον οποίο τα εργαλεία ηλεκτρολόγων είναι μονωμένα είναι η προστασία του ηλεκτρολόγου από ηλεκτροπληξία

Είναι τόσο μεγάλος ο κίνδυνος εργασίας σε ηλεκτρικά συστήματα, ώστε οι όροι ασφαλείας και τα πρότυπα που ισχύουν, για τα εργαλεία για εργασία υπό τάση ή κοντά σε ηλεκτροφόρα μέρη, είναι πολύ αυστηροί.  Σύμφωνα με το πρότυπο UNE EN IEC 60900:2020 τα VDE μονωμένα εργαλεία χειρός για χρήση έως 1000 V AC και 1500 V DC θα πρέπει να υποβάλλονται σε δοκιμή υπό τάση μέχρι 10.000 V, για να μπορούν να δίνουν επαρκές περιθώριο ασφαλείας σε εργασίες υπό ή κοντά σε τάση έως 1.000 V. 

Η μη κατάλληλη προστασία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς που συχνά προκαλούν μη ανατάξιμες βλάβες ή ακόμα και θάνατο. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Πυροπροστασίας, διπλάσιοι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ηλεκτροπληξία από ό,τι σε τροχαία ατυχήματα

Η μόνωση των εργαλείων είναι κατασκευασμένη από μη αγώγιμα υλικά (δεν επιτρέπουν την ελεύθερη διέλευση ηλεκτρικού φορτίου μέσα από το σώμα τους) όπως καουτσούκ, πλαστικό ή σύνθετα υλικά, τα οποία λειτουργούν ως φράγμα μεταξύ του ηλεκτρολόγου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Ο σκοπός του μονωτικού περιβλήματος είναι να εμποδίζει το ηλεκτρικό ρεύμα να περάσει μέσα από το εργαλείο στο σώμα του ηλεκτρολόγου, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ηλεκτροπληξίας.

Η μόνωση των εργαλείων συμβάλλει στη διατήρηση της ασφάλειας των ηλεκτρολόγων ενώ εργάζονται σε ηλεκτροφόρα κυκλώματα, εκτεθειμένα καλώδια, σε εργασίες υπό ή κοντά σε τάση έως 1.000 V. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα μονωμένα εργαλεία να αποθηκεύονται και να μεταφέρονται με τρόπο που να προστατεύει την μόνωση τους από οποιοδήποτε τραυματισμό. Πριν από κάθε χρήση τους, ο ηλεκτρολόγος θα πρέπει να ελέγχει εάν το μονωτικό περίβλημα των εργαλείων έχει υποστεί κάποια ζημιά. Τα ελαττωματικά εργαλεία θεωρούνται ακατάλληλα για κάθε ηλεκτρολογική εργασία.

Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι ένα αξιόπιστο, ποιοτικό εργαλείο χειρός για ηλεκτρολογικές εργασίες θα πρέπει να χαρακτηρίζεται επίσης για την εργονομία του, τις αντοχές του στη θερμότητα, στο κρύο, στις κρούσεις και στον εφελκυσμό.

Για εμάς η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων είναι το βασικό μέλημα σε κάθε εργασία. Για αυτό μοιραζόμαστε μαζί σας την έκδοση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών «ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΧΕΙΡΟΣ»

 

Πηγές & Σχετικοί σύνδεσμοι 
https://www.knipex.com/
https://www.slideshare.net/demetra60/27-pdf-253004319
http://www.mtee.net/tradesman/uploads/greek/Booklet_THE%20EUROPEAN_TRADESMAN_GRCY.pdf.pdf

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa