Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Ρολά και Πινέλα: Δεν είναι όλα ίδια! - Οδηγός αγοράς

Ρολά και Πινέλα: Δεν είναι όλα ίδια! - Οδηγός αγοράς

εργαλεια βαψιματοσ

Αποφασίσατε λοιπόν ότι ήρθε η ώρα να βάψετε το σπίτι ή το γραφείο σας.

Επισκεφτήκατε ένα χρωματοπωλείο, διαλέξατε υπέροχα χρώματα και μερικά ακόμη συμπληρωματικά προϊόντα όπως χαρτοταινίες για τα κοψίματα, νάιλον για να προστατέψετε τα έπιπλα σας κ.ο.κ.

Και τώρα χρειάζεστε μερικά ρολά και πινέλα.

Η φράση «Εδώ είναι τα ρολά και τα πινέλα μας, διαλέξτε όποιο σας κάνει» μάλλον σας είναι αρκετά οικεία!

Το θέμα όμως είναι: με ποια κριτήρια να διαλέξουμε το κατάλληλο για εμάς ρολό ή πινέλο βαφής;

Ας δούμε λοιπόν μαζί μερικές χρήσιμες και αποκαλυπτικές  πληροφορίες

Πότε επιλέγουμε ρολό αντί για πινέλο

• Τα ρολά συμβάλλουν σε ένα γρήγορο και εύκολο βάψιμο

• Τα ρολά είναι ιδανικά για να βάψετε μεγάλες, επίπεδες επιφάνειες όπως ταβάνια, τοίχους ή ακόμη και κάποιες μεταλλικές ή ξύλινες επιφάνειες

• Τα πινέλα είναι για μικρότερες επιφάνειες, για σημεία που «απαγορεύεται» το λέρωμα, για τις γωνίες (τα κοψίματα) στους τοίχους, στις ξύλινες και μεταλλικές επιφάνειες, για λαδομπογιές και βερνίκια

 

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ρολό βαφής

Τα ρολά έχουν μεγάλο «μερίδιο ευθύνης» στο τελικό αποτέλεσμα ενός βαψίματος.

Επιλέγοντας το κατάλληλο ρολό εξασφαλίζεται ευελιξία και επιθυμητό αποτέλεσμα.

ρολα βαψιματοσ

Για να επιλέξετε το κατάλληλο ρολό θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας 2 παράγοντες

• Το είδος σύνθεσης του ρολού και το πάχος του πέλους, ανάλογα με τη σύσταση του χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε και την υφή της επιφάνειας που θα βάψετε

• Το μέγεθος του ρολού, ανάλογα με την εργασία π.χ τοίχοι ή ταβάνια, πόρτες, κάγκελα κ.ο.κ.


ρολο βαψιματοςΣύνθεση ρολών

Υπάρχουν διάφορα είδη ρολών: φυσικό μαλλί γούνας, συνθετικό γούνας, βελούδο, μοχέρ, περλόν, αφρώδη, δερμάτινα, κλώστινα. Επιπλέον κάθε τύπος ρολού μπορεί να έχει πέλος με διαφορετικό πάχος: κοντό, μεσαίο, μακρύ.

Η επιλογή του ρολού εξαρτάται πραγματικά από το τύπο χρώματος που πρόκειται να χρησιμοποιήσετε και το πόσο λεία είναι η επιφάνεια βαφής.

• Τα ρολά με κοντό πέλος (έως 8mm) είναι ιδανικά για λείες και ομαλές επιφάνειες όπως ξύλινες και μεταλλικές (πόρτες , ντουλάπες , κάγκελα). Γενικά, όσο πιο λεία είναι η βαφόμενη επιφάνεια, τόσο πιο κοντό θα πρέπει να είναι το πέλος του ρολού

• Ένα ρολό με κοντό και πυκνό πέλος κρατά αρκετό χρώμα, δεν στάζει, στρώνει καλύτερα και δημιουργεί ομαλές επιφάνειες

• Τα μεσαίου πάχους ρολά (10-16mm) από φυσικό μαλλί ή συνθετική γούνα συνιστώνται για σπατουλαρισμένους τοίχους, ταβάνια και γυψοσανίδες

• Τα ρολά με παχύ πέλος (18-25mm) από φυσικό μαλλί ή συνθετική γούνα επιλέγονται για βαφή μεγάλων επιφανειών. Λόγω της σύστασης τους, κρατούν περισσότερη μπογιά, η οποία διεισδύει ακόμη και μέσα σε μη λείες επιφάνειες. Είναι κατάλληλα για σκυρόδεμα, σοβατισμένους τοίχους , εξωτερικούς ή εσωτερικούς κ.ο.κ.

• Τα κλώστινα ρολά είναι ιδανικά για σαγρέ και άγριες εξωτερικές επιφάνειες

• Τα ρολά από βελούδο, μοχέρ, περλόν ή αφρώδη που είναι και με κοντό πέλος, είναι ιδανικά για λαδομπογιές – ριπολίνες και βερνίκια νερού ή διαλυτικού

• Τα αφρώδη ρολά δεν συνιστώνται για χρώματα νερού καθώς η σπογγώδης υφή μπορεί να δημιουργήσει στην επιφάνεια φυσαλίδες αέρα και κατ’ επέκταση τη γνωστή σε όλους μας «όψη φλοιού πορτοκαλιού»

Όσο πιο πυκνή είναι η σύνθεση του ρολού τόσο πιο λείο το φινίρισμα που επιτυγχάνεται

• Τα γούνινα ρολά είναι τα ιδανικά για βάψιμο με πλαστικά χρώματα. Συγκριτικά με τα συνθετικά ρολά, έχουν πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής (έως 3000m2) και κρατούν περισσότερο χρώμα ,δηλαδή λιγότερο βούτηγμα στο σκαφάκι με το χρώμα

Όσο πιο παχύ είναι το πέλος ενός ρολού τόσο πιο «σαγρέ» επιφάνεια θα δημιουργήσει.

Ως εκ τούτου, εάν χρησιμοποιηθεί ένα ρολό με παχύ πέλος σε ένα λείο τοίχο, θα παραχθεί μια ελαφρώς σαγρέ επιφάνεια. Ίσως πετύχετε ικανοποιητική καλυπτικότητα, όμως η επιφάνεια σας δεν θα είναι ιδιαίτερα λεία και ομαλή.

Ενώ εάν χρησιμοποιηθεί ένα ρολό με κοντό πέλος σε σαγρέ επιφάνεια, τα βαθουλώματα της επιφάνειας δεν θα βαφτούν καλά.

ρολο βαψιματοςΜεγέθη ρολών

Όσον αφορά το μέγεθος των ρολών κυμαίνονται μεταξύ 50mm έως 240mm.

Τα μεγάλα ρολά 180mm και 240mm είναι κατάλληλα για μεγάλες επιφάνειες όπως ταβάνια και τοίχοι ενώ τα μικρότερα μεγέθη (50mm – 150mm) προτείνονται για μικρότερες επιφάνειες όπως κάσες, πόρτες, έπιπλα, ντουλάπες, καλοριφέρ κ.ο.κ.

Πρακτικά μυστικά

• Επιλέξτε ρολάκια με στρογγυλεμένες άκρες για να αποφύγετε την εμφάνιση γραμμών φινιρίσματος στην επιφάνεια σας.

• Επιλέξτε ρολάκια με μακρύ χερούλι για να βάψετε καλοριφέρ

πινελα βαψιματοσ

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο πινέλο

Όταν επιλέγετε το κατάλληλο πινέλο είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας 2 σημαντικούς παράγοντες:

• Το είδος της τρίχας (σύνθεση τρίχας) του πινέλου, ανάλογα με τη σύσταση του χρώματος που θα χρησιμοποιήσετε

• Το μέγεθος του πινέλου, ανάλογα με την εργασία π.χ κοψίματα σε σοβατεπί, βάψιμο σε κάγκελα, έπιπλα ή πόρτες κ.ο.κ.

πινελα βαψιματοςΣύνθεση πινέλων

Υπάρχουν 2 είδη τρίχας πινέλων: οι συνθετικές και οι φυσικές.

• Οι συνθετικές τρίχες είναι πολύ ανθεκτικές, ίσως έχουν 5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις φυσικές τρίχες.

• Οι συνθετικές τρίχες πινέλου είναι κατάλληλες για χρώματα νερού. Λόγω της σύστασης τους, δεν απορροφούν πολύ νερό, δεν διογκώνονται, δεν αφήνουν γραμμές στο χρώμα. Δημιουργούν όμορφες, λείες επιφάνειες όταν χρησιμοποιούνται με τα χρώματα νερού.

• Γενικά, τα πινέλα με συνθετική τρίχα προτιμούνται για βαφή με χρώματα και βερνίκια νερού.

• Τα πινέλα με φυσική τρίχα είναι κατάλληλα για χρώματα διαλύτη: βερνίκια, ριπολίνες διαλύτη, λαδομπογιές. Λόγω της δομής τους, κρατούν αρκετό χρώμα και δημιουργούν εξαιρετικές επιφάνειες όταν δουλεύονται με χρώματα διαλύτη.

• Τα πινέλα με φυσική τρίχα, λόγω της απορροφητικότητας τους, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με χρώματα νερού γιατί η τρίχα διογκώνεται και καταστρέφεται.

• Τα πινέλα με συνθετική τρίχα, πρέπει να πλένονται αμέσως μετά τη χρήση. Διαφορετικά η τρίχα θα «κατσαρώσει» και το πινέλο θα αχρηστευτεί.

πινελα βαψιματοςΜεγέθη πινέλων

Τα πιο δημοφιλή μεγέθη πινέλων είναι από 1’’ έως 3΄΄. Όσο πιο μεγάλη η επιφάνεια που θα βάψετε τόσο μεγαλύτερο και το πινέλο.

Για το βάψιμο ενός τοίχου, τα κοψίματα, συνήθως προτείνετε πινέλο 2’’ - 3’’. Ενώ για πόρτες, σοβατεπί ή κάσες προτιμούνται πινέλα 1’’ - 2’’ .

πινελα βαψιματοςΣχήματα πινέλων

Ίσως έχετε προσέξει ότι υπάρχουν πινέλα σε διάφορα σχήματα.

Επιπροσθέτως των κλασσικών, τα πιο δημοφιλή ειδικά σχήματα πινέλων είναι τα στρογγυλά, οβάλ, πλακέ και με λοξά κομμένες τρίχες.

Το σχήμα των πινέλων τα εξειδικεύει ως προς τη χρήση τους.

• Τα στρογγυλά και τα οβάλ πινέλα χρησιμοποιούνται συνήθως για εφαρμογή κεριών σε σκαλίσματα επίπλων ή άλλες DIY εργασίες

• Τα πλακέ πινέλα είναι γενικής χρήσεως αλλά χρησιμοποιούνται και για λεπτομέρειες που απαιτούν απόλυτα ίσιες γραμμές.

• Τα πινέλα με λοξά κομμένες τρίχες ή γωνίας επιλέγονται για το βάψιμο δύσκολων σημείων όπως κάσες παραθύρων, γωνίες τοίχου κ.ο.κ.

Τα καλά πινέλα και ρολά δεν είναι μιας χρήσεως. Φροντίστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για να τα χρησιμοποιήσετε ξανά και ξανά.


Πρακτικά μυστικά

Στα πινέλα φυσικής τρίχας ένα δουλεμένο και καλοδιατηρημένο πινέλο στρώνει πολύ καλύτερα τα χρώματα και δεν κάνει «γραμμές» σε σχέση με ένα καινούργιο. Γι αυτό ένα καινούργιο πινέλο το χρησιμοποιούμε πρώτα σε αστάρια να «στρώσει» και μετά σε ριπολίνες και βερνίκια.

Για να δείτε μεγάλη ποικιλία σε πινέλα, ρολά και διάφορα εργαλεία βαψίματος, επισκεφτείτε τη σελίδα μας  Εργαλεία Βαφής

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa