Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Στα σπασίματα …απαντάμε: Kintsugi με κόλλα και χρυσό!

Στα σπασίματα …απαντάμε: Kintsugi με κόλλα και χρυσό!

πως κολλαει η σπασμενη πορσελανη

 

Πως κολλάει το σπασμένο γυαλί, η πορσελάνη ή το κρύσταλλο; Πώς να επισκευάσω τα ραγισμένα μου πλακάκια; Υπάρχει κόλλα για το σπασμένο μαρμάρινο τραπέζι μου; Το κεραμικό μου κασπώ… έγινε δέκα κομμάτια, μπορώ να το κολλήσω;

Ναι, υπάρχει κόλλα για να επισκευάσεις σχεδόν τα πάντα!

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο!!

Υπάρχει η τεχνική Kintsugi που δίνει στα σπασμένα σου αντικείμενα μια δεύτερη ευκαιρία, μερικές φορές καλύτερη από την πρώτη!!!

Όταν η δεύτερη ευκαιρία εκφράζεται μέσα από την αποδοχή και τη φροντίδα του ελαττώματος, με σεβασμό και αγάπη, τότε υιοθετούμε την τεχνική Kintsugi, και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακά ευχάριστο.

 

επιδιορθωση σπασμενης πορσελανης

 

Με τον όρο τέχνη (τίκτω = γεννώ) δηλώνεται η ανθρώπινη δραστηριότητα, η ψυχική δημιουργία που διεγείρει το νου και το συναίσθημα. Μέσα από αυτή, την τέχνη, εκφράζονται τα βιώματα και οι αντιλήψεις, αναζητάτε το «ωραίο» και η ισορροπία.

Η τέχνη Kintsugi επιβεβαιώνει επάξια αυτόν τον ορισμό, εκπέμποντας αλήθεια, δύναμη και αισιοδοξία.

Kintsugi είναι η τέχνη επιδιόρθωσης σπασμένων ή ραγισμένων αντικειμένων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία και αισθητική.

Πίσω από την τέχνη Kintsugi αποκαλύπτεται μια ολόκληρη φιλοσοφία. Μια φιλοσοφία με αισιόδοξη και ανθρώπινη προσέγγιση. Είτε πρόκειται για τραυματισμούς αντικειμένων ή ανθρώπινων συναισθημάτων, η τέχνη Kintsugi προάγει την αναγνώριση του τραύματος, την αποδοχή ως μέρος της ιστορίας του, την ανάδειξη του, με θαλπωρή και υποστήριξη, αλλά και με θαυμασμό για την επιδιόρθωση του.

Προέρχεται από τις λέξεις Kin που σημαίνει χρυσός και Tsugi που σημαίνει σύνδεση. Ως εκ τούτου τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι χρυσός και κόλλα.

Συνδυάζει πρακτική, ομορφιά και αξία. Η κόλλα είναι αυτή που δίνει αντοχή στο τραυματισμένο αντικείμενο, ο χρυσός είναι αυτός που δίνει ομορφιά και αξία.

Εφαρμόζοντας την τεχνική Kintsugi στην καθημερινότητα μας

 

τεχνοτροπια με κόλλα και χρυσο

 

Η χρήση και ο χρόνος προκαλούν φυσική φθορά ακόμη και στα αντικείμενα. Ραγίσματα, γρατζουνιές, μικρά ή μεγαλύτερα σπασίματα «διακοσμούν» αγαπημένα σου βάζα, ποτήρια, πιάτα, φωτιστικά, τραπέζια, γυάλινα ή κεραμικά, πορσελάνες, κρύσταλλα και μάρμαρα.

Μαζί με την αισθητική χάνεται και η πρακτική τους αξία. Πώς να βάλεις λουλούδια σε ένα ραγισμένο βάζο; Πώς να πιείς καφέ από την σπασμένη σου κούπα; Πώς να ακουμπήσεις στο σπασμένο μαρμάρινο τραπέζι;

Εφόσον δεν έχουν πια λειτουργική αξία, φυσικά μπορείς να τα πετάξεις! Όμως η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές διστάζεις.

Κάποιες φορές, πίσω από τα αντικείμενα κρύβονται αγαπημένα πρόσωπα, όμορφες αναμνήσεις, βαθιά συναισθήματα.
Κάποιες άλλες φορές, πίσω από τα σπασμένα αντικείμενα κρύβεται ψηλό κόστος επισκευής ή αντικατάστασης.

Εύχεσαι να μην είχε σπάσει, αλλά το κακό έχει γίνει. Και όπως λέει και μια παροιμία «δεν ωφελεί να κλαις πάνω από χυμένο γάλα». Όμως, αντίθετα από μια άλλη παροιμία που λέει ότι «όταν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει» εσύ μπορείς όχι μόνο να το ξανακολλήσεις αλλά, μέσα από την τέχνη και τη φροντίδα σου, να του δώσεις μεγαλύτερη αξία!

Μέσα στους αιώνες, ο τρόπος εφαρμογής της τεχνικής Kintsugi έχει αποκτήσει διάφορες εκδοχές

Πρώτα κολλάς τα σπασμένα κομμάτια και μετά βάφεις με χρυσό

Ανάλογα το αντικείμενο που έχει σπάσει και τη χρήση του, επιλέγεις την κατάλληλη κόλλα. Ακολουθείς πιστά τις οδηγίες εφαρμογής και στεγνώματος.
Στη συνέχεια, επιλέγεις χρυσό χρώμα και βάφεις πάνω από την κόλλα. Αντί για χρυσό χρώμα μπορείς να βάψεις με ασημί ή άλλο μεταλλικό χρώμα.
Δεν απαιτείται τελειότητα στην εφαρμογή του χρώματος. Ακολουθείς απλά τη γραμμή του ραγίσματος.

Συμπληρώνεις όταν λείπει ολόκληρο κομμάτι

Εάν το αγαπημένο σου βάζο έσπασε και λείπει ολόκληρο κομμάτι τότε έχεις δύο επιλογές

 

χρυσο χρωμα νερουνα βρεις ένα παρόμοιο, σε σχήμα, κομμάτι από ότι υλικό ή χρώμα θέλεις, αρκεί να ταιριάζουν αισθητικά.

χρυσο χρωμα νερουνα δημιουργήσεις μόνη σου, με γύψο ή άλλο υλικό, αντίστοιχο κομμάτι.

Δεν χρειάζεται να είναι τέλειο. Τα κενά της επαφής θα τα συμπληρώσεις με κόλλα.

Και στις δύο περιπτώσεις θα χρειαστείς την κατάλληλη κόλλα που συνδέει με ασφάλεια τα δύο υλικά π.χ γυαλί με ξύλο, κρύσταλλο με πέτρα, πορσελάνη με κεραμικό κοκ.

Δύο εξαιρετικές κόλλες,  με αντοχή  σε υψηλές θερμοκρασίες και στο νερό,  που χαρακτηρίζονται και ως πλαστελίνη είναι οι:

Κόλλα Πλαστελίνη Στόκος Επισκευής Repair Express Pattex

Εποξική κόλλα Epoxy repair aqua Bison

Ακολουθώντας τις οδηγίες, μόλις στεγνώσει η κόλλα βάφεις με χρυσό ή άλλο μεταλλικό χρώμα. Φυσικά θα έχεις πρώτα ρωτήσει, εάν η συγκεκριμένη κόλλα βάφεται με το μεταλλικό χρώμα, νερού ή διαλυτικού, που διάλεξες.

Όταν πίσω από το πρόβλημα κρύβεται μια γοητευτική λύση με διακοσμητική αξία

 

τεχνοτροπιες για πλακακια

Πηγή: Yatzer

 

Η σύγχρονη τεχνολογία σου επιτρέπει να κολλήσεις σχεδόν τα πάντα. Πορσελάνη με πορσελάνη, γυαλί με γυαλί, γυαλί με μέταλλο, μέταλλο με ξύλο κοκ.

Η τέχνη σου επιτρέπει να εφαρμόσεις την τεχνολογία διατηρώντας ή και ενισχύοντας την αισθητική αξία των αντικειμένων.

Τρανό παράδειγμα είναι η αναγέννηση αργεντίνικου εστιατορίου στο Παρίσι. Anahi: The Rebirth of an Iconic Argentinian Restaurant in Paris 

Μια όμορφη και έξυπνη ιδέα που μπορείς και εσύ να «κλέψεις» για το σπίτι σου! Εάν λοιπόν έσπασαν τα πλακάκια στην κουζίνα ή στο μπάνιο και δεν θέλεις να τα αλλάξεις, μπορείς απλά να δώσεις νέα διάσταση στο πρόβλημα. Εφάρμοσε την τεχνική Kintsugi, με κόλλα και χρυσό, για να μετατρέψεις τα σπασμένα πλακάκια σε έργο τέχνης!

τεχνοτροπια δαπεδων

Πηγή: Pinterest

 

 Η ευελιξία της τεχνικής Kintsugi να αναπλάθει και να αναγεννά σπασμένα αντικείμενα και επιφάνειες δεν έχει όρια. Μπορείς να την εφαρμόσεις όπου θέλεις όπως σε τοίχους, δάπεδα, καρέκλες, φωτιστικά, γλάστρες, καθρέπτες, κορνίζες … άσε την καρδιά και τη φαντασία σου να σε οδηγήσουν!

Η ουσία της επιδιόρθωσης με την τεχνική Kintsugi είναι το «ελάττωμα» να αποτελέσει μέρος της ιστορίας του αντικειμένου, και μέσα από τη φροντίδα σου να μετατραπεί σε «χάρισμα».

Η αποδοχή, η αγάπη, η φαντασία και ο σεβασμός σου είναι αυτά που θα επεκτείνουν το χρόνο ζωής του και θα του δώσουν άλλη μια ευκαιρία στη δική σου ζωή.

Είναι τέτοια η ομορφιά που δίνει η τεχνική Kintsugi ώστε καλλιτέχνες και DIY lovers προκαλούν σκόπιμα ζημιές σε εύθραυστα αντικείμενα ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν την τεχνοτροπία των επιχρυσωμένων ραγισμάτων.

Υλικά που θα χρειαστείς για επισκευή με την τεχνική Kintsugi

Κόλλα >> Συλλογή από κόλλες  για να επιλέξεις την κατάλληλη
Χρυσό ή άλλο μεταλλικό χρώμα >> Μεταλλικά Χρώματα Νερού Acualux Metalizado Titan  σε 5 αποχρώσεις που αναμιγνύονται μεταξύ τους

Φυσικά πινέλο,
ίσως και σφυράκι, εάν αποφασίσεις να προκαλέσεις μόνη σου ραγίσματα!!

Δύο λόγια μόνο για την ιστορία της τέχνης Kintsugi

τεχνικη kintsugi

Πηγή: Shafik Kadi

 

Η τεχνική Kintsugi εμπνεύστηκε τον 15ο αιώνα από τον Ιάπωνα Shogoun Ashikaga Yoshimasa, όταν απογοητεύτηκε από την κακότεχνη εικόνα της επισκευασμένης, αγαπημένης του κούπας τσαγιού.

Ένα απλό αλλά με συναισθηματική αξία αντικείμενο είχε τραυματιστεί. Αλλά αυτός ο λόγος δεν αρκούσε για να το πετάξει. Ήταν αγαπημένο και για αυτό το έστειλε στην Κίνα για επισκευή. Η επισκευή έγινε, όμως το αντικείμενο έχασε την αίγλη και την αισθητική του. Θα μπορούσε κάποιος να πει, ότι έλλειπε ο σεβασμός στο αντικείμενο και στην συναισθηματική αξία που είχε η κούπα τσαγιού για τον Ιάπωνα Shogoun.

Στην αναζήτηση ενός νέου τρόπου, από Ιάπωνες τεχνίτες, που να αποδέχεται την αδυναμία (δεν προσπαθούσε να κρύψει την ζημιά), να την αγκαλιάζει και να την επιδιορθώνει με αγάπη και θαλπωρή, γεννήθηκε η τέχνη Kintsugi.

Οι ρίζες της τέχνης Kintsugi ανιχνεύονται στην ιαπωνική φιλοσοφία wabi-sabi που επικεντρώνεται στην εκτίμηση της παροδικότητας και της ατέλειας, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη για την άσκοπη απόρριψη (mottainai) και την ανάγκη να αποδέχεσαι την αλλαγή (mushin).

Η αποδοχή της πραγματικότητας και η αντιμετώπιση της με αλήθεια, σεβασμό και αγάπη δεν αφορά μόνο τα αντικείμενα. Το Kintsugi είναι φιλοσοφία του Βουδιστικού Ζεν που δεν αφορά μόνο τα φυσικά αντικείμενα αλλά επεκτείνεται και στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν αδυναμίες και προβλήματα.

Εάν είσαι λάτρης των DIY κατασκευών και σου αρέσει η διακόσμηση και οι χειροτεχνίες στην κατηγορία Τεχνοτροπίες με άποψη & στυλ  θα βρεις ιδιαίτερα προϊόντα που συνδυάζουν ποιότητα και καινοτομία, για να δημιουργήσεις μοναδικά έργα.

Επισήμανση: ο σκοπός του άρθρου είναι ενημερωτικός. Στην εταιρεία μας μπορείτε να βρείτε προϊόντα (κόλλα, μεταλλικά χρώματα)  για να εφαρμόσετε  εσείς την τεχνική σε αγαπημένα σας αντικείμενα.

Πηγές
https://el.wikipedia.org/wiki/τέχνες
https://en.wikipedia.org/wiki/Wabi-sabi .
https://www.citykidsguide.com/kintsoygki-i-iaponiki-methodos-epanasyndesis-me-hryso
https://www.filosofiafit.com/kintsugi-el-arte-y-tecnica-de-destacar-roturas-y-reparaciones/
https://qz.com/1347017/the-japanese-art-principle-that-teaches-us-to-expose-our-failures-not-cover-them-up/

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa