Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Πως ξεβιδώνει βίδα σκουριασμένη; 5 τρόποι για να διαλέξεις

Πως ξεβιδώνει βίδα σκουριασμένη; με 5 απλούς τρόπους!

πως ξεβιδωνει σκουριασμενη βιδα

 

Η αλήθεια είναι ότι, ως απλοί πολίτες ακόμη και ως λάτρεις των DIY μαστορεμάτων, δεν καλούμαστε κάθε μέρα να ξεβιδώσουμε βίδες, πόσο μάλλον σκουριασμένες.

Ωστόσο, όταν έρθει αυτή η δύσκολη ώρα, χρειαζόμαστε λύσεις άμεσες, γρήγορες και απλές στην εφαρμογή τους. Και αυτές θα προσπαθήσουμε να δώσουμε.

Οι πιο κάτω οδηγίες για να ξεβιδώσεις μια σκουριασμένη βίδα είναι γενικές και αφορούν τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις και όχι ιδιαίτερα ακραίες!

Ξεκινώντας θα σου προτείναμε να φοράς γάντια με καλή εφαρμογή, γυαλιά για την προστασία των ματιών σου, ίσως και απλή μάσκα προσώπου. Η προστασία σου είναι σημαντική καθώς αποτρέπει τον τραυματισμό σου από τμήμα της σκουριασμένης επιφάνειας που μπορεί να εκτοξευτεί λόγω της πίεσης που θα χρειαστεί να ασκήσεις στη βίδα.

Ξεβίδωμα με χρήση κατσαβιδιού

Ο πιο απλός τρόπος φυσικά είναι με ένα κατσαβίδι. Είναι σημαντικό να έχεις επιλέξει το  κατάλληλο κατσαβίδι για την κεφαλή και το μέγεθος κάθε βίδας. Εάν προσπαθήσεις να ξεβιδώσεις χρησιμοποιώντας ένα τυχαίο κατσαβίδι το πιο πιθανό είναι να «τραυματίσεις» τη βίδα και να δυσκολέψεις ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Με χρήση σφυριού και κατσαβιδιού

Χτύπα ελαφρά και σταθερά τη σκουριασμένη βίδα με τη χρήση ενός σφυριού. Δεν χρειάζεται να βάλεις όλη σου τη δύναμη. Ο σκοπός των χτυπημάτων είναι να σπάσουν μικρά κομματάκια σκουριάς επιτρέποντας έτσι στη βίδα να αποκολληθεί και ξεβιδωθεί. 

Εάν σου επιτρέπει ο χώρος, προσπάθησε να χτυπήσεις τη βίδα από κάθε πλευρά της κεφαλής, από κάθε προσβάσιμο σημείο για να τη χαλαρώσεις όσο μπορείς περισσότερο. 

Στη συνέχεια χρησιμοποίησε το κατάλληλο κατσαβίδι. 

Με χρήση ξυδιού ή ανθρακούχου νερού ή αναψυκτικού

Πριν ξεκινήσεις βεβαιώσου ότι η επιφάνεια γύρω από τη βίδα δεν θα αλλοιωθεί όταν θα έρθει σε επαφή με το ξύδι.

Ρίχνεις ξύδι περιμετρικά γύρω από τη βίδα προσπαθώντας να εισχωρήσει όσο γίνεται πιο βαθιά. Αφήνεις να δράσει για 10-15 λεπτά. Με τη χρήση του κατάλληλου κατσαβιδιού προσπαθείς να ξεβιδώσεις τη σκουριασμένη βίδα. 

Εάν χρειάζεται πρόσθεσε λίγο ακόμη ξίδι και περίμενε να δράσει. Εάν έχεις κάνει ήδη χρήση σφυριού τότε θα είναι πιο εύκολο το υγρό να εισχωρήσει πιο βαθιά και άρα θα είναι πιο αποτελεσματικό.

Με χρήση λιπαντικού

Εάν οι έως τώρα προσπάθειες δεν είχαν αίσια αποτελέσματα τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα λιπαντικό σε ρευστή μορφή ή σπρέι. 

Ψεκάζεις γύρω από τη βίδα δίνοντας έμφαση στα σημεία που δημιουργήθηκαν σπασίματα από το σφυρί (ο προηγούμενος τρόπος). Επίλεξε το κατάλληλο προϊόν που δεν αφήνει σημάδια πάνω στην επιφάνεια. Άφησε τον απαιτούμενο χρόνο να λειτουργήσει, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, συνήθως είναι 10-20 λεπτά. 

Χρησιμοποίησε πάλι το κατάλληλο κατσαβίδι. 

Εάν η βίδα παραμένει μπλοκαρισμένη, χτύπησε τη ξανά με το σφυρί. Οι κραδασμοί θα επιτρέψουν το λιπαντικό – αντισκωριακό να διεισδύσει πιο βαθιά στα σπειρώματα της βίδας. 

Χρειάζεται να έχεις υπομονή. Ψέκασε πάλι με το λιπαντικό σπρέι και περίμενε μερικά λεπτά πριν προσπαθήσεις ξανά να αφαιρέσεις τη σκουριασμένη βίδα. 

Με χρήση θέρμανσης - ψύξης

Για να χρησιμοποιήσεις αυτή τη μέθοδο χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή!! Βεβαιώσου ότι οποιοδήποτε προϊόν χρησιμοποίησες μέχρι τώρα δεν είναι εύφλεκτο, και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς. Επίσης, βεβαιώσου ότι δεν είναι εύφλεκτη η επιφάνεια που βρίσκεται η σκουριασμένη βίδα ή ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να λιώσει λόγω της θερμότητας.

Ο σκοπός αυτή της μεθόδου είναι, μέσω της θερμότητας, να γίνει διαστολή του μετάλλου της βίδας έτσι ώστε να σπάσει μέρος της σκουριάς και να αποκολληθεί από την επιφάνεια που βρίσκεται. 

Για να εφαρμόσεις θερμότητα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πιστολάκι μαλλιών για περίπου  5 με 10 δευτερόλεπτα. Προσπάθησε να αφαιρέσεις τη βίδα αφού κρυώσει η επιφάνεια τόσο όσο να μπορείς να την αγγίξεις.

Ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις μια διαδικασία θέρμανσης – ψύξης, για 2-3 φορές. Η ζέστη κάνει τη βίδα να διαστέλλεται και το κρύο την κάνει να συστέλλεται, σε συνδυασμό βοηθούν τη βίδα να χαλαρώσει. 

Εναλλακτικά, εάν δεν μπορείς να θερμάνεις τη βίδα μπορείς να θερμάνεις την άκρη του κατσαβιδιού. Ενώ είναι ακόμη ζεστή την τοποθετείς πάνω στην κεφαλή της βίδας ώστε η θερμότητα να μεταδοθεί στο υλικό της. Αυτός ο τρόπος είναι αποτελεσματικός σε βίδες ή παξιμάδια με μικρό κεφάλι.

Και ενώ οι πιο πάνω τρόποι είναι συνήθως ικανοί για να ξεμπλοκάρεις μια σκουριασμένη βίδα, έχε στο νου σου ότι ακόμη πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι η πρόληψη.


βγαλσιμο σκουριασμενης βιδας

 

Όπως συμβαίνει σε πολλές καταστάσεις έτσι και εδώ η πρόληψη είναι καλύτερη της θεραπείας. 

Για να αποφύγεις παρόμοιες καταστάσεις, ιδίως εάν οι βίδες βρίσκονται εκτεθειμένες σε εξωτερικές συνθήκες και κινδυνεύουν να σκουριάσουν είναι να προλάβεις το «κακό». 

Το μόνο που θα πρέπει να κάνεις είναι να ψεκάσεις τις βίδες με το κατάλληλο λιπαντικό σπρέι. Το φιλμ που δημιουργείται γύρω από τη βίδα τις προστατεύει από τη διάβρωση και το σκούριασμα.

Υπάρχουν προϊόντα όπως το Σπρέι Αντιδιαβρωτικό Λιπαντικό κ’ Αντιυγρασιακό Mos2 Rust Solvent 306314 Presto που εξασφαλίζουν μόνιμη λίπανση. Το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται εξαιρετική λύση διότι έχει την ικανότητα να απλώνεται γύρω από τα αντικείμενα ακόμη και αντίθετα από τη βαρύτητα! Ως εκ τούτου είναι ιδανικό για βίδες ή παξιμάδια που βρίσκονται σε ανάποδες οριζόντιες επιφάνειες. 

Άλλα προϊόντα κατάλληλα για βγάλσιμο σκουριασμένης βίδας ή παξιμαδιού είναι το Σπρέι λιπαντικό & αντισκωριακό WD40 και το Σπρέι αντισκωριακό - λιπαντικό SX90 Plus 474400 Sonax.

Επισκέψου το σύνδεσμο λιπαντικά σπρέι και γνώρισε περισσότερα προϊόντα ανάλογα με την περίπτωση που σε ενδιαφέρει. Εάν πάλι δυσκολεύεσαι να επιλέξεις το κατάλληλο προϊόν, θα χαρούμε να σε εξυπηρετήσουμε στο κατάστημα μας Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι ή στο 210-6815018.


Πηγή
https://www.service.european-aerosols.com/en/products/presto/technical-sprays/special/ipg-1139.html
https://www.cleanipedia.com/gb/in-the-home/how-to-remove-rusted-screws.html
https://www.caranddriver.com/car-accessories/a38162650/how-to-remove-rusted-screws/

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa