Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο φακό; Οδηγός αγοράς

Πώς να επιλέξω τον κατάλληλο φακό;

οι καλυτεροι φακοι

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβω υπόψη μου όταν πρόκειται να αγοράσω ένα φακό;

 

Φακοι sas

 

Εργαλείο δουλειάς; Διακοπή ρεύματος; Σε έπιασε λάστιχο βραδιάτικα; Επισκευή σε σκοτεινό σημείο; Ψάρεμα ή κάμπινγκ; Ποδηλασία ή ορειβασία; Ένα όμορφο δώρο για εσένα ή αγαπημένους φίλους;

Για όποιον λόγο και εάν χρειάζεσαι ένα φακό, υπάρχει ένα μοντέλο ιδανικό για τη χρήση που τον θέλεις.

Όπως άλλωστε συμβαίνει με τα περισσότερα προϊόντα που σχετίζονται με την τεχνολογία, έτσι και τα μοντέλα φακών, που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα, είναι εξαιρετικά βελτιωμένα σε σχέση με αυτά που υπήρχαν δέκα χρόνια πριν.

Ως εκ τούτου υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τύποι φακών: μικροί φακοί, φακοί Led, ισχυροί φακοί Led, φακοί μεγάλης εμβέλειας, φακοί κεφαλής, επαναφορτιζόμενοι φακοί, φακοί που φορτίζουν με usb, φακοί με πολλές λειτουργίες φωτισμού, αδιάβροχοι φακοί, φακοί μπρελόκ, φακοί με μαγνήτη κοκ.

Όταν λοιπόν πρόκειται να αγοράσεις ένα φακό, και πριν ξεκινήσεις την έρευνα σου, είναι σημαντικό, εκ των προτέρων, να λάβεις υπόψη σου κάποιους παράγοντες που θα σε βοηθήσουν να κάνεις την σωστή επιλογή. 

9 +1 βασικά χαρακτηριστικά
που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για την επιτυχημένη αγορά ενός φακού
 

 

επαναφορτιζομενοι φακοι Led

 

Διαθέσιμος προϋπολογισμός

Πόσα χρήματα θέλεις να διαθέσεις; Είναι αντιληπτό και αποδεκτό, όσο πιο πολλές δυνατότητες έχει ένας φακός, συνδυαστικά με ποιότητα και ευκολία χρήσης, τόσο πιο πολύ ανεβαίνει και η τιμή του.

Ωστόσο, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία από μοντέλα, με απλά ή σύνθετα χαρακτηριστικά, που έχουν πολύ καλή σχέση τιμής ποιότητας.

Υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας φακοί Led που συνδυάζουν πολλά χαρακτηριστικά όπως: δύναμη lumens, επαναφορτιζόμενοι με usb, πολλές λειτουργίες φωτισμού, μαγνητική βάση, αδιάβροχοι κοκ με πολύ καλή σχέση τιμής απόδοσης όπως ο Επαναφορτιζόμενος φακός Led Swyvel 1000 lumens Nebo
 

Χρήση του φακού

Το επόμενο βήμα για την αγορά ενός φακού είναι να αποφασίσεις για ποια χρήση τον θέλεις.

Χρειάζεσαι ένα δυνατό φακό με turbo λειτουργία για τη δουλειά σου; έναν ελαφρύ φακό για το σπίτι, ένα μικρό φακό για τη τσάντα όταν επιστρέφεις το βράδυ, ένα δυνατό φακό led για την ορειβασία, επαναφορτιζόμενο κεφαλής με μεγάλη εμβέλεια για το ποδήλατο;

Εάν και οι ανάγκες των χρηστών οδήγησαν τις εταιρείες να εμπλουτίσουν τους φακούς με σύνθετα χαρακτηριστικά, συνήθως ένας φακός, ακόμη και εάν είναι ο πιο δυνατός ή ο πιο ακριβός, δεν είναι μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις περιπτώσεις.

Εάν είσαι επαγγελματίας τότε, από προσωπική πείρα, θα ξέρεις ότι ένα μόνο εργαλείο δεν αρκεί για να κάνεις όλες σου τις δουλειές, δεν έχεις μόνο ένα κατσαβίδι, έτσι δεν είναι;

Όπως και να έχει, για να πετύχεις μια αξιόπιστη και οικονομική αγορά που θα σε ικανοποιήσει απόλυτα για τη χρήση που το θέλεις, είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις τι ζητάς και πως θα χρησιμοποιήσεις αυτό το εργαλείο που λέγεται φακός. 
 

 

φακοι εργασιασ
 

Ισχύς του φωτός

Lumen (σύμβολο lm) είναι η μονάδα της φωτεινής ροής, της συνολικής ποσότητας του εκπεμπόμενου ορατού φωτός από μια πηγή, στην περίπτωση μας από τον φακό.

Μπορούμε να πούμε ότι όσα περισσότερα είναι τα Lumens τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύ και η ένταση της δέσμης φωτός.

Για παράδειγμα, οι φακοί 500 lumen είναι πιο ισχυροί από τους φακούς με 100 lumens. 

Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο τα περισσότερα Lumens, ως μοναδικό κριτήριο, να είναι η καλύτερη επιλογή για εσένα. Είναι ο συνδυασμός των χαρακτηριστικών ενός φακού και η χρήση για την οποία προορίζεται που θα σε κατευθύνουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Ακτίνα φωτισμού Εύρος ή Βάθος

Το εύρος της ακτίνας φωτισμού είναι το διάσπαρτο φως που εκπέμπεται από έναν φακό. Το βάθος φωτισμού είναι η δυνατότητα να φωτίζει μια περιοχή δωματίου ή κάποιο εξωτερικό χώρο, σε μικρότερο όμως εύρος.

Ο φακός που συνδυάζει εύρος και βάθος εμβέλειας φωτισμού θεωρείται η καλύτερη περίπτωση.

Όταν όμως πρόκειται να επιλέξεις μεταξύ εύρους και βάθους, πρέπει να γνωρίζεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε περίπτωσης, με σημείο αναφοράς πάντα τις δικές σου ανάγκες.

Υπάρχουν διάφορες λειτουργίες φωτισμού όπως η Turbo, υψηλή, χαμηλή κοκ.

Πολύ χρήσιμη είναι  η λειτουργία Zoom. Πολλά μοντέλα φακών παρέχουν πλέον τη δυνατότητα αυξομείωσης της δέσμης φωτός μέσω μηχανισμού zoom.

Μια άλλη λειτουργία που θα φανεί χρήσιμη στη χρήση του φακού σε εξωτερικά περιβάλλοντα (π.χ κάμπινγκ) είναι η λειτουργία Flash, η δυνατότητα να αναβοσβήνει - λειτουργία.

Χρήσιμες μπορεί να είναι και οι λειτουργίες φωτισμού με πράσινο ή και κόκκινο φωτισμό όπως ο φακός Επαναφορτιζόμενος φακός κεφαλής Led Mycro 400 lumens Nebo.
Φακοι κεφαλης

Αναμενόμενη φωτεινότητα / διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας

Όλοι οι φακοί έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν το επίπεδο φωτεινότητας τους είτε αυτό γίνετε με δαχτυλίδι ρύθμισης ή με την πίεση ενός κουμπιού. Το μεγάλο επίπεδο φωτεινότητας σου δίνει άφθονο φωτισμό ώστε να μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Εάν όμως ο δυνατός φωτισμός δεν είναι το ζητούμενο, σε αυτό που κάνεις, καλό είναι να επιλέγεις χαμηλότερη φωτεινότητα ώστε να πετύχεις εξοικονόμηση μπαταρίας.
 

Πηγή ενέργειας

Οι περισσότεροι φακοί λειτουργούν με συμβατικές αλκαλικές μπαταρίες ή μπαταρίες λιθίου (φακοί επαναφορτιζόμενοι). Οι μπαταρίες λιθίου θεωρούνται πιο αξιόπιστες και δίνουν καλύτερες επιδόσεις.

Εάν χρησιμοποιείς επαναφορτιζόμενους φακούς και κατά επέκταση επαναφορτιζόμενες μπαταρίες, φρόντισε να τις επαναφορτίζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή ώστε να είναι πάντα έτοιμες προς χρήση αλλά και να επιμηκύνεις τη διάρκεια ζωής τους.

Χάρη στην υιοθέτηση της σύγχρονης τεχνολογίας υπάρχουν φακοί που έχουν ενσωματωμένο κύκλωμα ελέγχου που βελτιστοποιεί κατά το μέγιστο την απόδοσή και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Στις μέρες μας, οι φακοί με τη μεγαλύτερη ζήτηση είναι οι επαναφορτιζόμενοι με usb. 
 

Χρόνος λειτουργίας μπαταρίας

Οι χρήστες φακών, ειδικά εκείνοι που χρησιμοποιούν το φακό σε εκδρομές, ταξίδια ή για το αυτοκίνητο τους, πρέπει να κατανοούν τη σημασία της διάρκειας ζωής της μπαταρίας και του χρόνου λειτουργίας της.

Οι φακοί αναφέρουν, συνήθως, τον αναμενόμενο χρόνο λειτουργίας της μπαταρίας ανάλογα με τις ρυθμίσεις φωτισμού που προτιμά ο χρήστης.

Για παράδειγμα, η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι μεγαλύτερη όταν ο φακός λειτουργεί σε χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και λιγότερη όταν λειτουργεί στην υψηλότερη ισχύ του.

Και επειδή τα έκτακτα περιστατικά δεν είναι και τόσο έκτακτα, καλό είναι να έχεις προβλέψει τις εναλλακτικές σου (επιπλέον ζεύγος μπαταριών, φορτιστή μπαταρίας που μπορεί να συνδεθεί σε μια κοινή πρίζα 110-230V, καλώδιο usb εάν είναι επαναφορτιζόμενος με usb, υποδοχή αναπτήρα του αυτοκινήτου).
 

Μέγεθος

Το μέγεθος είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας που πρέπει να εξετάσεις κατά την επιλογή του σωστού φακού.

..εάν θέλεις να έχεις πάντα ένα φακό στην τσάντα σου τότε θα πρέπει να είναι μικρός και ελαφρύς ώστε να μην πιάνει πολύ χώρο και να μη κουβαλάς επιπλέον βάρος..

..εάν πάλι πρόκειται να τον χρησιμοποιήσεις στο αυτοκίνητο, τότε ένα μεγαλύτερο μέγεθος με καλή εργονομία στο χειρισμό θα ήταν πιο πρακτικό..

..εάν τον θέλεις για την εξοχή, όταν στήνεις την σκηνή σου ή για έναν περίπατο τότε ένας μικρός φακός κεφαλής που τοποθετείται στο καπέλο ίσως είναι μια καλή επιλογή.


Υλικό / σώμα

Οι περισσότεροι φακοί είναι κατασκευασμένοι από αλουμίνιο επικαλυμμένο με ανθεκτικό υλικό στις γρατζουνιές, στις κρούσεις και στις πτώσεις.

Είναι χρήσιμο ο φακός που θα επιλέξεις να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός ώστε ο χρόνος και η χρήση να μην επηρεάσουν την χρηστικότητα του. Οι καλής ποιότητας φακοί ανήκουν σε εκείνη την κατηγορία εργαλείων χειρός που έχουν διαχρονική αξία και ζωή.

Ένα ακόμη στοιχείο που θα πρέπει να προσέξεις είναι η εργονομία του φακού. Πιάσε τον φακό στο χέρι σου, σαν να πρόκειται να το χρησιμοποιήσεις. Δες πόσο καλά εφαρμόζει στην παλάμη σου, νιώσε την αντιολισθητική του επιφάνεια.

Η καλή εφαρμογή εξασφαλίζει ασφάλεια και ταχύτητα χρήσης του φακού.

Εάν για παράδειγμα επέλεξες έναν φακό εργασίας για συνεργείο αυτοκινήτων, εργοτάξιο ή οικοδομή, σίγουρα θα σε ενδιαφέρει να νοιώθεις τον φακό στο χέρι σου σταθερό και στιβαρό.


αδιαβροχοι φακοι

 

Αδιάβροχοι Φακοί

Οι περισσότεροι φακοί έχουν πλέον κάποιες αντοχές στο νερό, για τις μικρές καθημερινές χρήσεις.

Ωστόσο, εάν για παράδειγμα, σκοπεύεις να χρησιμοποιείς τον φακό σου κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων, τότε θα πρέπει να επιλέξεις έναν αδιάβροχο φακό με αντίστοιχες αντοχές.

Τα IPX4, IPX5, IPX6, IPX7 είναι μερικά μόνο από τα διαφορετικά επίπεδα αντοχής στο νερό που καθορίζουν την αντίσταση του φακού σου σε αυτό.

Ενδεικτικές ερμηνείες:
IPX4: Αντοχή σε πιτσίλισμα νερού από οποιαδήποτε κατεύθυνση και εάν προέρχεται
IPX5: Αντοχή σε πίδακες νερού από ακροφύσιο 6,3mm από οποιαδήποτε κατεύθυνση και εάν προέρχεται
IPX6: Αντοχή σε ισχυρούς πίδακες νερού από ακροφύσιο 12,5mm από οποιαδήποτε κατεύθυνση και εάν προέρχεται
IPX7: Αντοχή σε βύθιση βάθους έως 1 μέτρο υπό καθορισμένες συνθήκες πίεσης και χρόνου

 

Σημαντική διευκρίνιση: Ένας φακός ή οποιαδήποτε συσκευή είναι συμβατή με το IPX7 (ανθεκτική σε βύθιση στο νερό) δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα συμβατή με το IPX6 (ανθεκτική σε έκθεση σε πίδακες νερού). Για να ισχύουν και οι δύο συνθήκες, η διατύπωση θα πρέπει να είναι: IPX6/IPX7.

Εξίσου σημαντικό, κάθε φακός που χαρακτηρίζεται ως αδιάβροχος φακός δεν σημαίνει ότι είναι και κατάλληλος για υποβρύχια χρήση.

 
Αναφερθήκαμε στα 9 +1 βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις προκειμένου να κάνεις σωστή αγορά φακού. Υπάρχουν όμως και άλλα που πιθανών θα ήθελες να έχει ένας φακός, όπως η μαγνητική βάση, πολύ σημαντικό στοιχείο εάν είστε επαγγελματίας ηλεκτρολόγος, οι μοίρες περιστροφής της κεφαλής του φακού κοκ.

Η τεχνολογία συνεχώς εξελίσσεται και μαζί με αυτή και τα μοντέλα φακών που είναι διαθέσιμα στην αγορά. Για αυτό σου συνιστούμε, πριν από κάθε αγορά κάνε την έρευνα σου, μπορεί να έχουν προκύψει και άλλα στοιχεία!!

Ελπίζουμε οι πληροφορίες που βρήκες στο άρθρο μας να σε βοηθήσουν να κάνεις την πιο σωστή αγορά φακού, που θα ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες σου.

Πηγή:
https://en.wikipedia.org/wiki/IP_Code
ΣΜ: 202104
 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa