Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο / Πως να επιλέξω τα κατάλληλα χρώματα για το σπίτι μου

Πως να επιλέξω χρώματα για το σπίτι μου

πως να επιλεξω χρωματα για το σπιτι μου

 

Τα χρωματα έχουν την  ιδιότητα  να αλλάξουν εντελώς την ατμόσφαιρα και τη διάθεση του σπιτιού σας.

Χρησιμοποιώντας χρωματα για να βελτιώστε το σπίτι σας και να το αισθάνεστε περισσότερο φιλικό και ήρεμο είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αίσθηση του στρες και της αρνητικότητας  που μπορεί να νιώθετε στο σπίτι σας.

Είναι η χρωματοθεραπεία,  τόσο για εσάς που μένετε στο σπίτι όσο και για το ίδιο το σπίτι.

1. Παρατηρήστε τα χρωματα στο σπίτι σας. Ποια είναι τα κυρίαρχα χρώματα γύρω σας; Σε ένα κομμάτι χαρτί, σημειώστε πως σας κάνουν να αισθάνεστε τα χρώματα, όταν τα παρατηρείτε. Σημειώστε αν είναι φωτεινά, απαλά, έντονα, συνδυάζονται μεταξύ τους κ.λπ., και πώς αυτά τα διαφορετικά χρώματα επιδρούν σε εσάς.

 

2. Επιλέξτε το αγαπημένο σας φάσμα χρωμάτων. Σε αυτό μπορεί να σας βοηθήσει ένας τροχός χρωμάτων. Ένας τροχός χρωμάτων χωρίζεται σε πρωτογενή και δευτερογενή χρώματα, με το ζεστό χρωματικό φάσμα (κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο) στη μία πλευρά και το ψυχρό φάσμα χρωμάτων (πράσινο, μπλε και βιολετί),  από την άλλη πλευρά. Ποια πλευρά προσελκύει πιο πολύ την προσοχή και τα συναισθήματα σας; Τα χρώματα που σας ευχαριστούν, αποτελούν ένας καλό δείκτη για το τι χρώματα θα σας ευχαριστήσει να βάψετε το σπίτι σας. Χρωματικος κυκλος

 

3. Σκεφτείτε τι νοήματα έχουν τα χρώματα για το νοικοκυριό σας. Τα «ψυχρά» χρώματα είναι ενδεικτικά του νερού, του ουρανού και των δέντρων. Ισοδυναμούν με μια αίσθηση ηρεμίας, ισορροπίας, ειρήνης και γαλήνης. Τα «ζεστά» χρώματα, από την άλλη πλευρά, είναι ενδεικτικά του ήλιου, της φωτιάς και των αστεριών. Ισοδυναμούν με μια αίσθηση ζωντάνιας, ενέργειας, δημιουργικότητας και δράσης.

4. Λάβετε υπόψη σας και το υπόλοιπο νοικοκυριό σας. Η δημιουργία χρωματικής αρμονίας στο σπίτι, δεν είναι απαραίτητα η άποψη ενός μόνο ατόμου. Προσκαλέστε όλα τα μέλη της οικογένειας να επιλέξουν τα χρώματα που τους ηρεμούν, ενεργοποιούν ή ευχαριστούν. Ίσως κάποιες προτάσεις συμφωνούν μεταξύ τους. Όπως και να έχει, υπάρχουν πολλά δωμάτια σε ένα σπίτι, εάν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις , μια ιδέα είναι καθένας να διαλέξει χρώματα για το δωμάτιο που περνά τον περισσότερο χρόνο του.

5. Αποφασίστε σχετικά με τους τρόπους που θα βάλετε τα νέα χρώματα στο σπίτι σας. Θα βάψετε το σπίτι ή απλά θα αλλάξετε κάποια διακοσμητικά στοιχεία όπως κουρτίνες, καλύμματα, μαξιλάρια, κουβέρτες, κλπ. Εάν θέλετε να κάνετε πραγματικά αποτελεσματική δουλειά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στο σπίτι σας, σας προτείνουμε και τα δύο.

 

 

Χρωματα για το σπιτι

6. Αποφασίστε ποια δωμάτια θα είναι το επίκεντρο του κάθε χρωματικού φάσματος.
• Τα «ζεστά» χρώματα είναι πλέον κατάλληλα για χώρους μελέτης ή δωμάτια υψηλής κυκλοφορίας, όπως μια κουζίνα, όπου μοιράζεται πολλή αγάπη και γέλιο.
• Τα «ψυχρά» χρώματα θα πρέπει να είναι σε χώρους εισόδου και εξόδου για να διασφαλιστεί ότι κατά την έξοδο ή την επιστροφή στο σπίτι, έχετε μια αίσθηση ειρήνης και ηρεμίας.

Τα «ψυχρά» χρώματα είναι επίσης ιδανικά για υπνοδωμάτια, καθιστικά και δωμάτια όπου θα θέλατε την αίσθηση της γαλήνης και της ισορροπίας.


• Τα δωμάτια που παίρνετε τα γεύματα σας μπορεί να είναι ένας συνδυασμός «ψυχρών χρωμάτων» για να εξασφαλίσετε ήπια και ήρεμα γεύματα και «ζεστών χρωμάτων» για να «προκαλέσετε» αναζωογόνηση και διάθεση για συνομιλία.

Ο συνδυασμός μπορεί να επιτευχθεί με το βάψιμο των τοίχων σε ένα χρώμα και στη συνέχεια, να επιλέξετε κουρτίνες, τραπεζομάντιλα, πετσέτες, πίνακες ζωγραφικής, κλπ σε άλλη απόχρωση από την απέναντι πλευρά του φάσματος, αλλά να ταιριάζουν αρμονικά μεταξύ τους.

• Για τα μπάνια είναι καλύτερα να επιλέγονται «ζεστά» χρώματα , καθώς έτσι δημιουργείτε η αίσθηση της θαλπωρής αλλά και καλλιεργούν τη διάθεση για τις διάφορες δραστηριότητες όπως ντους, μακιγιάζ, ξύρισμα . Xromata

7. Σκεφτείτε την «απουσία» του χρώματος ως μια εναλλακτική λύση.

Λευκά, κρεμ και μπεζ χρωματα μπορούν να δώσουν την αίσθηση γαλήνης και της ευρυχωρίας. Είναι μια πολύ καλή ιδέα για δωμάτια με πολύ φως ή με ωραία θέα σε κήπο.

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa