Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Πώς να στερεώσω φωτιστικό οροφής - Βήμα - βήμα

Πώς να στερεώσω φωτιστικό οροφής

Εάν θέλεις να κρεμάσεις ένα φωτιστικό οροφής, αλλά χρειάζεσαι ενισχυμένη υποστήριξη, μεγαλύτερη από αυτή που θα σου δώσει μια απλή βίδα ή ένα καρφί, τότε καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ένα γάντζο με βίδα σε συνδυασμό με το κατάλληλο βύσμα (ουπα).

Ένας γάντζος βίδας είναι ακριβώς αυτό που ακούγεται.

Η μια του πλευρά είναι μια βίδα που τοποθετείται στην οροφή ή στον τοίχο ενώ η άλλη πλευρά καταλήγει σε ένα γάντζο (άγκιστρο), ώστε να μπορείς να κρεμάσεις με ασφάλεια διάφορα βαριά αντικείμενα όπως φωτιστικά, πολυελαίους, γλάστρες με φυτά, κάδρα ή καθρέπτες στον τοίχο κοκ.

Κρεμασμα φωτιστικων


Τοποθέτησε το γάντζο βίδας

Φρόντισε να έχεις πολύ καλή και άνετη πρόσβαση στο σημείο που θα τοποθετήσεις το γάντζο βίδας.

Επίλεξε μια σκάλα σταθερή που θα νοιώθεις άνεση και ασφάλεια. Οι γάντζοι βίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα υλικά οπότε μάλλον είναι κατάλληλα και για το δικό σου ταβάνι.


Εάν το ταβάνι είναι ξύλινο

Αν πρόκειται να τοποθετήσεις το γάντζο βίδας σε ξύλινη οροφή τότε απλά θα πρέπει να βιδώσεις το γάντζο αφού προηγουμένως κάνεις μία μικρή τρύπα με ένα λεπτό τρυπανάκι ή με ένα σουβλί.

Κράτησε το γάντζο βίδας από το άγκιστρο και πίεσε το ρύγχος βίδας προς το ταβάνι μέσα στην τρύπα του ξύλου που προηγουμένως έχεις ανοίξει.

Πίεσε τη βίδα προς τα πάνω ενώ ταυτόχρονα προσπαθείς να την βιδώσεις με το χέρι, στην οροφή.

Στερεωση φωτιστικων οροφης


Εάν το ταβάνι είναι από τσιμέντο ή γυψοσανίδα

Εάν η οροφή είναι από άλλο υλικό, για τη τοποθέτηση του γάντζου βίδας, θα χρειαστείς ένα βύσμα πλαστικό ή μεταλλικό και ένα διαμαντοτρύπανο.

Για να τοποθετήσεις το γάντζο βίδας, άνοιξε στο ταβάνι μια τρύπα χρησιμοποιώντας το τρυπάνι ιδίου μεγέθους με αυτό του βύσματος που θα χρησιμοποιήσεις.

Άνοιξε την τρύπα στη θέση που θέλεις να βάλεις το γάντζο βίδας και σε βάθος ίσο τουλάχιστον με το μήκος του βύσματος.

Μη σε προβληματίζει εάν το βάθος της τρύπας που άνοιξες είναι μεγαλύτερο από το μήκος του βύσματος.

 

Γαντζος για φωτιστικο

 

Αφού τοποθετήσεις το βύσμα, βίδωσε μέσα σε αυτό το γάντζο. Η «θηλιά» του γάντζου θα σταματήσει στο κατάλληλο σημείο. 


Εγκατασταση φωτιστικου οροφης

 

Κρέμασε το φωτιστικό ή όποιο άλλο διακοσμητικό στοιχείο θέλεις και τράβηξε ελαφρά προς τα κάτω το γάντζο για να βεβαιωθείς ότι έχει στερεωθεί καλά και με ασφάλεια και έτοιμος να κρατήσει το βάρος που κρέμασες.

Οι πληροφορίες στο άρθρο έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστούν γνώμες ειδικών. Ως εκ τούτου η ιστοσελίδα και οι συγγραφόμενοι σε αυτόν δεν φέρουν καμμία ευθύνη για το πως θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες από τους αναγνώστες.

 

Πηγή φωτογραφικού υλικού: G. Ferguson

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa