Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο / Αστάρι & Χρώμα: Γιατί χρειάζεται αστάρι πριν το βάψιμο

Αστάρι & Χρώμα: Γιατί χρειάζεται αστάρι πριν το βάψιμο

Αστάρι Χρωμα

Πολλοί άνθρωποι, όταν πρόκειται να βάψουν ένα χώρο, μας ρωτούν:


• γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιήσω αστάρι;
• μπορώ να αντικαταστήσω το αστάρι βάφοντας με ένα ακόμα χέρι χρώματος;

Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε τις ιδιότητες & την χρησιμότητα  του ασταριού και θα εξηγήσουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ των δύο υλικών (αστάρι & χρώμα). 

Το βάψιμο μιας επιφάνειας εξυπηρετεί κυρίως δύο σκοπούς

Αυξάνει την ομορφιά της επιφάνειας ενώ ταυτόχρονα της παρέχει προστασία. Για να επιτευχθεί, ο σκοπός της βαφής με επιτυχία, πριν από την τελική βαφή οποιασδήποτε επιφάνειας, συνιστάται η εφαρμογή του κατάλληλου ασταριού.

Για ένα άτομο, που δεν είναι εξοικειωμένο με το βάψιμο, η διαφορά μεταξύ των δύο υλικών δεν είναι αντιληπτή καθώς και τα δύο μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους.

Ας δούμε λοιπόν ποιες  είναι  οι   βασικές   χρήσεις  των δύο προϊόντων

Ενώ το αστάρι είναι ένα υπόστρωμα, το χρώμα είναι τελικό προϊόν και εφαρμόζεται πάνω από το αστάρι.

• Το αστάρι είναι βασικά ένα «χρώμα» χωρίς χρωστικές ουσίες και χωρίς κάποια από τα πρόσθετα του χρώματος. Τα αστάρια είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να δημιουργούν έναν πολύ ισχυρό δεσμό μεταξύ της επιφάνειας με το αστάρι και του ασταριού με το χρώμα. Δημιουργούν μια ομοιόμορφη επιφάνεια κατάλληλη να υποδεχθεί την τελική βαφή.
• Το χρώμα είναι η τελική βαφή, δίνει στις επιφάνειες τη φινέτσα, το φινίρισμα (ματ, σατινέ, γυαλιστερό), την απόχρωση και κάποιες ιδιότητες (π.χ χρώμα που πλένεται)


  

Λειτουργίες του ασταριού: ασταρι για νικοτινη

Σφραγίζει τις πορώδεις επιφάνειες. Διεισδύει στις πορώδεις επιφάνειες και δημιουργεί μια λεία, ομοιόμορφη επιφάνεια
Καλύπτει μικρές ατέλειες, δυσμορφίες της επιφάνειας και δημιουργεί ομοιόμορφο, ομαλό και σταθερό υπόβαθρο για τη βαφή
• Εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση
• Επιτυγχάνει καλύτερη επικάλυψη
Αυξάνει την ανθεκτικότητα της βαφής
• Παρέχει πρόσθετη προστασία στην βαμμένη επιφάνεια π.χ αντισκωριακή προστασία
• Επιτρέπει την αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων π.χ μονώνει όπως τη μούχλα, τους λεκέδες από κάπνα , μαρκαδόρο κοκ.

 

Ανάλογα με το πρόβλημα που καλείται να «θεραπεύσει» αλλά και την επιφάνεια, προτείνεται διαφορετικός τύπος ασταριού.

Για παράδειγμα, άλλο αστάρι θα χρησιμοποιηθεί πριν τη βαφή με χρώμα στους τοίχους και άλλο   αστάρι  στα ξύλα ή στα μέταλλα. Άλλο θα χρησιμοποιηθεί για τα χρώματα διαλυτικού (λαδομπογιά) και διαφορετικό αστάρι για ένα χρώμα νερού .

Μερικά αστάρια είναι υψηλής ποιότητας με ενισχυμένες ιδιότητες. Είναι σχεδιασμένα για την εξομάλυνση τραχιών επιφανειών ή ως γεμιστικά για πορώδεις επιφάνειες όπως το εμφανές σκυρόδεμα, το ξύλο κοκ.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασταριών διατίθενται σε λευκό ή διάφανο, σπανιότερα υπάρχουν σε περιορισμένη γκάμα αποχρώσεων όπως γκρι, κεραμιδί, πορτοκαλί.

Newsletter εγγραφή

 


Ενδεικτικά και αντιπροσωπευτικά είδη ασταριών είναι:

Αστάρι πλαστικού: για εσωτερικούς & εξωτερικούς τοίχους περιορίζει την απορροφητικότητα των επιφανειών και συμβάλλει στην οικονομία του τελικού χρώματος τοίχου
Αστάρι για πορώδεις επιφάνειες: ισχυροποίηση και αδιαβροχοποίηση πορωδών επιφανειών και τον περιορισμό της "μετανάστευσης" των αλάτων                          
Αστάρι τοίχου και μονωτικό λεκέδων: για μόνωση λεκέδων (κάπνας, μαρκαδόρων, υγρασίας κ.α.). Συμβάλλει στην οικονομία τελικού χρώματος και στη δημιουργία μιας ομοιόμορφης και λείας επιφάνειας 
                                                                                       

Αστάρι μετάλλων: εξαιρετικής πρόσφυσης, δημιουργεί μια ομοιόμορφη επιφάνεια έτοιμη να δεχθεί το τελικό χρώμα
Αστάρι για αντισκωριακή προστασία: για την προστασία μεταλλικών επιφανειών όπως κάγκελα, αμαξώματα και γενικά σιδηρές κατασκευές
Αστάρι που αυξάνει την πρόσφυση των χρωμάτων σε μη πορώδεις επιφάνειες όπως είναι το πλαστικό , το αλουμίνιο , τα μη σιδηρούχα μέταλλα κ.α.βαψιμο τοιχου με εξωτερικη υγρασια
Αστάρι πού μπαίνει επάνω σε πολύ λείες επιφάνειες για γέφυρα επικόλλησης πλακιδίων κ.α.
Αστάρι ξύλων που πρόκειται να βαφτούν με βερνίκι προσθέτοντας επιπλέον αντιπαρασιτική προστασία

Κάποιοι θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι η χρήση ασταριού αυξάνει το συνολικό κόστος βαψίματος.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

 

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των ασταριών είναι ότι: προετοιμάζοντας κατάλληλα την επιφάνεια > περιορίζει την απορροφητικότητα της > αυξάνει ουσιαστικά την καλυπτικότητα του χρώματος > συνεπώς χρειάζεται λιγότερο χρώμα και λιγότερα χέρια > και έτσι μειώνει το συνολικό κόστος βαψίματος.
Καθώς το αστάρι δεν έχει χρωστικές ουσίες και πρόσθετα που αυξάνουν το κόστος του υλικού, το αστάρι είναι φθηνότερο από το χρώμα και ως εκ τούτου είναι πάντα σκόπιμο να εφαρμόζει κανείς ένα χέρι αστάρι ως υπόστρωμα.

Ενώ όλα τα κύρια συστατικά του χρώματος παραμένουν ίδια με αυτά του ασταριού, τα χρώματα περιέχουν χρωστικές οι οποίες δίνουν την απόχρωση. Υπάρχουν πολλά συστατικά που προστίθενται στις βαφές έτσι ώστε να τους δίνουν χρήσιμες ιδιότητες π.χ να στεγνώνουν γρήγορα, να έχουν αντοχές στη χρήση, στις καιρικές συνθήκες κοκ. Τα χρώματα είναι κατασκευασμένα από διαφορετικές ρητίνες και περιέχουν διαφορετικό τύπο προσθέτων από τα αστάρια.

Εάν το χρώμα εφαρμοστεί σε μια επιφάνεια που δεν έχει προετοιμαστεί με το κατάλληλο αστάρι π.χ για τους τοίχους αστάρι πλαστικού, για τα μέταλλα αστάρι μετάλλων ή αντισκωριακό αστάρι κοκ, ενδέχεται μέσα σε λίγους μήνες να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα όπως να ραγίσει το χρώμα, να ξεφλουδίσει, να ξεβάφει κ.α .

Εάν επιθυμείτε   άριστα αποτελέσματα βαψίματος με αντοχές και διάρκεια στο χρόνο, θα σας συνιστούσαμε πριν το τελικό χρώμα να εφαρμόζατε  το  κατάλληλο αστάρι.

Για περισσότερες τεχνικές συμβουλές και διευκρινήσεις ανάλογα με τη δική σας περίπτωση, θα χαρούμε να μας επισκεφτείτε στο χρωματοπωλείο μας Α.Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι, τηλ. 2106815018.

Για   τεχνικές συμβουλές  και  περισσότερα  άρθρα  σχετικά  με   το βάψιμο επισκεφτείτε το σύνδεσμο μας  Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο

 

Newsletter εγγραφή

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa