Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Ευεξία και πως να την πετύχεις / Ευεξία: Ποιά είναι τα οφέλη της; Πως συμβάλλει στην ολιστική υγεία του ανθρώπου;

Ευεξία: Ποιά είναι τα οφέλη της

Αναρωτιέται κανείς, ποια είναι τα οφέλη της ευεξίας και γιατί θα πρέπει να «ασχοληθώ»; Τι έχει να μου προσφέρει; Μήπως είναι άλλη μια «θεωρία» από τις πολλές;

Η αλήθεια είναι ότι γύρω από την «ευεξία» επικρατεί μια σύγχυση, οπότε πριν μιλήσουμε για τα οφέλη της, θα αναφερθούμε συνοπτικά στην έννοια της, δίνοντας έναν από τους ορισμούς της.

 

ευεξια και ολιστικη υγεια

 

Πως ορίζεται η ευεξία

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας (Global Wellness Institute - GWI) ορίζει την ευεξία ως την ενεργό επιδίωξη δραστηριοτήτων, επιλογών και τρόπου ζωής που οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας.

Με άλλα λόγια, η ευεξία είναι μια ενεργή και διαρκής διαδικασία μέσω της οποίας οι άνθρωποι συνειδητά κάνουν επιλογές που συμβάλλουν στην ολιστική τους υγεία (ψυχική, σωματική και πνευματική). Η επίτευξη της ευεξίας μας θέλει παρόντες στην επιλογή και εφαρμογή ενός τρόπου ζωής που να συμβάλλει ταυτόχρονα στη φροντίδα του μυαλού, του σώματος και της ψυχής μας.

Και μόνο από τον ορισμό της έννοιας μπορεί κάποιος να καταλάβει ότι η ευεξία ωφελεί τους ανθρώπους. Όμως είναι πραγματικά ενδιαφέρον να εμβαθύνουμε λιγάκι για να δούμε τα οφέλη της ευεξίας σε μεγαλύτερη διάσταση.

 

Ποια είναι τα οφέλη της ευεξίας

Βελτίωση της πνευματικής υγείας: Η δημιουργικότητα και γενικότερα οι δραστηριότητες (όπως η ενασχόληση με την ξυλογλυπτική, την κηπουρική, την άθληση κοκ), που διεγείρουν πνευματικά το άτομο συμβάλλουν στην αύξηση της ικανότητας μάθησης, στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ανταλλαγή γνώσεων με άλλους και στην κοινωνικοποίηση του ατόμου. Η έλλειψη δημιουργικότητας μπορεί να επηρεάζει την παραγωγή χημικών ουσιών στον εγκέφαλο οι οποίες είναι υπεύθυνες για την αίσθηση της ευτυχίας και τον ενθουσιασμό. 

Σωματικά οφέλη: η σωματική δραστηριότητα ως παράγοντας της ευεξίας ενισχύει τα οστά και τους μύες, συμβάλλει στην μείωση κινδύνου ασθενειών και εγκεφαλικών επεισοδίων και στην αύξηση της ενέργειας. Ο συνδυασμός άσκησης και ισορροπημένης διατροφής θεωρείται το κλειδί για τη βελτίωση της συνολικής συναισθηματική ευεξίας, των ικανοτήτων σκέψης και μάθησης, της ενίσχυσης του αισθήματος αυτοεκτίμησης και αυτοελέγχου. Όποιος έχει την εμπειρία σωματικών πόνων, λόγω καθιστικής ζωής ή κάποιου τραυματισμού, γνωρίζει πολύ καλά την αίσθηση ελευθερίας και δύναμης που βιώνει όταν θεραπευτεί!

Θετικές επιδράσεις στη λειτουργία του ανοσοποιητικού: σε ένα «πρόγραμμα ευεξίας» η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση, η ψυχολογική και συναισθηματική ευεξία, ο ισορροπημένος ύπνος, μπορούν να επηρεάσουν την ενεργειακή ισορροπία, να προάγουν την έκκριση «καλών» ορμονών και τη λειτουργική ικανότητα διαφόρων συστημάτων και ως εκ τούτου να ενισχύσουν την αντίσταση σε μολυσματικές και μυοσκελετικές ασθένειες. 
Η κηπουρική, η κατασκευή κοσμημάτων, ο μοντελισμός, η ενασχόληση με αναπαλαίωση επίπλων, η άθληση σε φυσικό περιβάλλον είναι μόνο μερικές από τις δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλλουν σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Αύξηση επιπέδων παραγωγικότητας: Μελέτες αποδεικνύουν ότι η ευεξία αυξάνει την παραγωγικότητα τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και στους χώρους της εργασίας.  Η ενέργεια, η καλή διάθεση, η αυτοεκτίμηση και η κοινωνικότητα αποτελούν σημαντικούς καταλύτες στη αποτελεσματική και αποδοτική εργασία. Πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει ότι η ευεξία στους χώρους εργασίας επιτυγχάνεται εκτός από την παροχή καλύτερων ευκαιριών και διαφανών πολιτικών αλλά και από τον τρόπο διαμόρφωσης του χώρου των γραφείων. Η σωστή επιλογή χρωμάτων, η εργονομία του χώρου, η επιλογή των κατάλληλων επίπλων και του φωτισμού δημιουργούν ένα αρμονικό περιβάλλον που υποστηρίζει την ολιστική ευημερία των εργαζομένων, εμπνέει τις δυναμικές αλληλεπιδράσεις, διευκολύνει την πρόοδο, ενισχύει την πίστη τους στην εταιρεία, την απόδοση και συμβάλλει στην μέγιστη απόδοση τους.

Βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων: η ευεξία καλλιεργεί την ικανότητα ανάπτυξης και διατήρησης σχέσεων με άλλους, μέσα από υγιείς δίαυλους επικοινωνίας. Η καλή σχέση με τον εαυτό μας, η ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων μας, τα ποικίλα ενδιαφέροντα μας ανοίγουν το δρόμο προς την κοινωνική ευεξία. Η κοινωνικοποίηση του ανθρώπου είναι μια αναγκαιότητα από τη φύση του, σύμφωνα με μελέτη του Χάρβαρντ, η μοναξιά μπορεί να μειώσει τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου έως και 8 χρόνια, συμβάλλει στο άγχος, σε αισθήματα λύπης και κατάθλιψης και σε παθήσεις της καρδιάς.  Η συμμετοχή σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα όπως στατικού μοντελισμού, DIY Craft ideas κα επιτρέπει την αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών και συμβάλλει στην έμπνευση και την υποστήριξη τους.

Αύξηση της μακροζωίας: επιτυγχάνεται μέσω της κοινωνικοποίησης, της διαχείρισης του άγχους, της βελτίωσης της πνευματικής υγείας και της σωματικής άσκησης.  

Μειώνει τα επίπεδα στρες: μέσω της άσκησης (ακόμη και ήπιας όπως η κηπουρική) ενισχύεται η έκκριση ενδορφίνων (καλές ορμόνες) ενώ μειώνεται η έκκριση αδρεναλίνης και κορτιζόλης, δύο ορμόνες που συμβάλλουν σημαντικά στην εκδήλωση του στρες και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία.

Αναφέραμε ήδη ότι η ευεξία αφορά την ολιστική υγεία του ατόμου. Άλλωστε αυτό φαίνεται καθαρά μέσα από την αλληλεπίδραση και αλληλοσύνδεση που έχουν τα οφέλη μεταξύ τους.

Η ευεξία δεν κάνει διακρίσεις. Τα οφέλη της αφορούν κάθε άνθρωπο σε κάθε ηλικία, σε όποιο στάδιο της ζωής του και εάν βρίσκεται. Αφορά μικρά παιδιά, μαθητές, νέους, εργαζόμενους και ηλικιωμένους. Αφορά όλους όσους συνειδητά επιθυμούν και ενεργά προσπαθούν για ποιότητα της δική τους ζωής και της οικογενείας τους.

 

 

Πηγές
https://med.umkc.edu/sa/wellness/wellness-2/
https://globalwellnessinstitute.org/what-is-wellness/
https://sites.rhodes.edu/counselingcenter/what-wellness-and-why-it-important
https://timesofindia.indiatimes.com/blogs/voices/the-wellness-advantage-impact-of-wellness-centric-designs-on-employees/
https://www.indeed.com/career-advice/career-development/benefits-of-wellness
https://www.unomaha.edu/student-life/presidents-wellness-committee/social-wellness.php
https://bioneurix.com/blogs/blog/what-is-social-wellness-and-why-does-it-matter

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa