Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Συνδυασμοί χρωμάτων κλασσικοί & σύγχρονοι / Χρώματα για σχολικές αίθουσες: Πως να επιλέξετε τις κατάλληλες αποχρώσεις

Χρώματα για σχολικές αίθουσες


χρωματα για σχολικες αιθουσεςΚαθώς τα σχολεία,  τα  κέντρα μελέτης ή τα φροντιστήρια   χτίζονται ή ανακαινίζονται, υπάρχουν κυριολεκτικά χιλιάδες θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Δυστυχώς, το χρώμα, ειδικά το χρώμα των τοίχων στην τάξη, συχνά παραβλέπεται.


Για λόγους προϋπολογισμού πολλά σχολεία δεν αναζητούν ιδιαίτερες πληροφορίες σχετικά με το χρώμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η επιλογή χρωμάτων αφήνεται στη διοίκηση του σχολείου, τους εκπαιδευτικούς ή τα τμήματα συντήρησης.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί τοίχοι απλά καταλήγουν σε λευκό χρώμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία σχολικών αιθουσών που τείνουν να δημιουργούν υποτονικότητα.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι στο παρελθόν υπήρχε η πεποίθηση ότι όσο πιο πολύχρωμο είναι το σχολείο, τόσο καλύτερα θα ήταν για τα παιδιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα.

Σε πολλές περιπτώσεις, πάρα πολλά χρώματα ή χρώματα που είναι πολύ φωτεινά και έντονα, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια ισορροπία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Συμβούλων Χρώματος (IACC), το φυσικό περιβάλλον ενός σχολείου έχει ισχυρό ψυχο-φυσιολογικό αντίκτυπο στους μαθητές του.

"Η κατάλληλη χρωματική σχεδίαση είναι σημαντική για την προστασία της όρασης, τη δημιουργία περιβάλλοντος που ευνοεί τη μελέτη και την προαγωγή της σωματικής και ψυχικής υγείας".

Η IACC σημειώνει επίσης ότι πολλές περιπτώσεις ευερεθιστότητας, πρόωρης κόπωσης, έλλειψης ενδιαφέροντος και προβλημάτων συμπεριφοράς μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε λανθασμένες περιβαλλοντικές συνθήκες που συνεπάγονται ανεπαρκώς σχεδιασμένο χρώμα και φωτισμό.

 

 

ιδανικη αιθουσα σχολειου

 


 

Παράγοντες για την επιλογή χρωμάτων σχολείου

Ενώ η επιλογή χρώματος είναι σημαντική, δεδομένου ότι ορισμένα χρώματα έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ευελιξία. Δεν υπάρχει μαγική φόρμουλα ή ιδανικός τρόπος για να επιλέξει κανείς χρώματα για σχολεία.

Η γεωγραφική θέση του σχολείου, η ποιότητα και ο χαρακτήρας της ζωής στο σχολείο και το πολιτιστικό υπόβαθρο των μαθητών, αποτελούν παράγοντες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν επιλέγονται χρώματα για τις σχολικές αίθουσες.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά βασικά που πρέπει να ληφθούν υπόψη, με βάση το χρώμα, την ψυχολογία, την οπτική εργονομία και τη βιολογική ανταπόκριση στα χρώματα.

 

Χρωματίζοντας τις αίθουσες διδασκαλίας

Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να είναι πιο ενεργά, έτσι μπορεί να επιλεχθούν φωτεινότερα και ζεστά χρώματα, όπως ζεστά κίτρινα, απαλά κίτρινα κλπ.

Ένα πρόβλημα είναι ότι πολλοί δάσκαλοι κρεμούν τόσα πολλά πράγματα στους τοίχους που οι αίθουσες διδασκαλίας μπορούν να γίνουν ένα απόλυτο οπτικό χάος.

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να έχετε μία οργανωμένη αίθουσα, μειώνοντας έτσι το βαθμό νευρικότητας και άγχους στους μαθητές.

Στις περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που ανταγωνίζονται τα χρώματα των τοίχων, όπως αφίσες, έργα τέχνης κλπ. Αυτά, από μόνα τους, μπορεί να οδηγήσουν σε υπερδιέγερση και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν θέλουμε το ίδιο το χρώμα τοίχου να είναι πολύ διεγερτικό.

Με τα μικρότερα παιδιά ο στόχος είναι να επιτευχθεί χρωματική ισορροπία, που σημαίνει ότι θέλουμε να επιτύχουμε, μέσα από τα χρώμα, ενέργεια, μικρού βαθμού. Επίσης τα ζεστά χρώματα είναι μια πολύ καλή επιλογή καθώς προσκαλούν τους μαθητές και τους κάνουν να νιώθουν ότι η τάξη είναι ένα ζεστό περιβάλλον ώστε να απολαμβάνουν να είναι εκεί.

Γενικά, τα μικρότερα παιδιά προτιμούν τα κύρια χρώματα - κίτρινο, κόκκινο και μπλε. Ωστόσο, εάν ένα χρώμα είναι πολύ ισχυρό ή φωτεινό, γίνεται υπερβολικά διεγερτικό, γεγονός που προκαλεί υπερδιέγερση, ενεργητικότητα ή ,σε μερικά παιδιά, ακόμη και αγωνία.

Για αυτούς τους λόγους, οι ειδικοί συνιστούν θερμότερα χρώματα. Για παράδειγμα, αντί για έντονο κίτρινο, μπορείτε να επιλέξετε ένα κρεμώδες κίτρινο, το οποίο είναι ζεστό και προέρχεται από τα αγαπημένα χρώματα των παιδιών, αλλά δεν προκαλεί υπερδιέγερση.

Ωστόσο, αποφύγετε να επιλέξετε ένα πολύ απαλό χρώμα, όπως ένα μπεζ, περνάτε στο άλλο άκρο και μπορεί να επιτύχετε νωθρότητα. 

 

βαψιμο σχολειουχρωματα για τοιχους σχολειων  

Επιλέγοντας Χρώματα για Σχολεία

 

Μέσα από μελέτες διατυπώθηκε ότι
• Οι λευκοί τοίχοι στις αίθουσες διδασκαλίας χαρακτήριζαν το περιβάλλον ως ουδέτερο, αποστειρωμένο, άδειο και χωρίς ζωτικότητα. Ψυχολογικά, το λευκό δεν έχει τίποτα να προσφέρει και συχνά θεωρείται ως η αιτία της καταπόνησης των ματιών και της κόπωσης.
• Το κόκκινο ερμηνεύεται ως ζεστό χρώμα. Μπορεί να δημιουργήσει συναισθήματα ενέργειας, ενθουσιασμό ή απειλή. Φαίνεται να βελτιώνει την εστίαση και την απόδοση.
• Το πορτοκαλί ερμηνεύεται ως ζεστό χρώμα. Καλλιεργεί τη φιλικότητα, διεγείρει την κριτική σκέψη και τη μνήμη.
• Το κίτρινο ερμηνεύεται ως ζεστό χρώμα. Μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ευτυχισμένοι, εμπνέει τη δημιουργικότητα.
• Το πράσινο ερμηνεύεται ως δροσερό χρώμα. Φαίνεται να είναι χαλαρωτικό, αλλά σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικό στρες.
• Το μπλε ερμηνεύεται ως δροσερό χρώμα. Διεγείρει τη δημιουργικότητα και μπορεί να δημιουργήσει μια κατάσταση ηρεμίας, αλλά σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να ενθαρρύνει τα συναισθήματα της κατάθλιψης.

Τέλος ένα άλλο πλεονέκτημα του χρώματος είναι η δυνατότητα δημιουργίας εστίασης. Εάν θέλετε να επιστήσετε την προσοχή των μαθητών στο μπροστινό μέρος της σχολικής αίθουσας, τότε ίσως ο τοίχος όπου βρίσκεται ο δάσκαλος θα μπορούσε να είναι μια φωτεινότερη απόχρωση του κίτρινου ή του κόκκινου.

 

Για μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, πληροφορίες και τεχνικές συμβουλές ή και για τιμές μπορείτε πάντα να επικοινωνείτε μαζί μας:
• με αποστολή email   info@saragoudas.gr
• τηλεφωνικώς στο 210 6815018 ή
• να μας επισκεφτείτε στο
φυσικό μας κατάστημα Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι.

 

ιδανικη αιθουσα σχολειου


 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa