Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Ευεξία και πως να την πετύχεις / Μπορεί το μυστικό ενός καλού ύπνου να κρύβεται στο χρώμα του υπνοδωματίου μας;

Το μυστικό ενός καλού ύπνου κρύβεται στα Χρώματα!

 

υπνος και χρωματα

Παγκόσμια μέρα ύπνου

Για να προβάλλουν τη σπουδαιότητα του ύπνου και τη συμβολή του στην καλή υγεία και την ευεξία του ατόμου, εκπρόσωποι του ιατρικού κλάδου θεσμοθέτησαν το 2008 την Παγκόσμια μέρα ύπνου, την τρίτη Παρασκευή του Μαρτίου.
Οι αιτίες και οι επιπτώσεις ενός κακού ύπνου κάποιες φορές εντοπίζονται εύκολα. Κάποιες άλλες φορές όμως μας προκαλούν πραγματική έκπληξη.
Μια τέτοια περίπτωση είναι ο ρόλος των χρωμάτων του υπνοδωματίου στην ποιότητα του ύπνου.

Καλύτερος Ύπνος, Καλύτερη Ζωή, Καλύτερος Πλανήτης

Ο ύπνος ως φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία και ευημερία του ανθρώπου. Έρευνες αποδεικνύουν ότι ο ποιοτικός ύπνος συμβάλλει στη ισορροπημένη ψυχική, σωματική και συναισθηματική υγεία ενηλίκων και παιδιών. Στην Ευρωπαϊκή ένωση το 1/3 του πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα που οφείλονται στην κακή ποιότητα ύπνου. Ενώ στη χώρα μας, περισσότεροι από 2.000.000 Έλληνες ταλαιπωρούνται από διαταραχές ύπνου όπως επίσης και το 25% των παιδιών.

Τι επιπτώσεις έχει ο «χαμηλής ποιότητας» ύπνος;

Η έλλειψη ύπνου ή ακόμη και ο χαμηλής ποιότητας ύπνος έχει ενοχοποιηθεί για πλήθος επιπλοκών. Ενδεικτικά αναφέρουμε την πιθανότητα υπερέντασης, διαταραχές διάθεσης, αύξηση του βάρους κοκ. Σε έντονες περιπτώσεις η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές παθήσεις που αναφέρονται σε σχετική ιστοσελίδα του υπουργείου υγείας. 

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου και προκαλούν διαταραχές είναι πολλοί. Σημαντικοί είναι οι περιβαλλοντικές συνθήκες όπως η θερμοκρασία, ο θόρυβος, ο φωτισμός, το στρώμα, ηλεκτρονικοί περισπασμοί όπως η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιγνίδια στο παιδικό υπνοδωμάτιο, οι διατροφικές συνήθειες, άλλες ασθένειες ή και ο αγχωτικός τρόπος ζωής.
Άραγε, τα χρώματα στους τοίχους του υπνοδωματίου επηρεάζουν και γιατί την ποιότητα του ύπνου;

 

χρωματα και υπνος
Έρευνες δηλώνουν ότι και το χρώμα του υπνοδωματίου επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου

 

Σε έρευνα που διεξήγαγε η βρετανική εταιρεία Traveldoge το 2013, προέκυψε ότι σημαντικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου παίζουν και τα χρώματα που είναι βαμμένοι οι τοίχοι του υπνοδωματίου.

Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται, πόσο ρόλο μπορεί να παίζουν τα χρώματα της κρεβατοκάμαρας αφού κοιμόμαστε με κλειστά τα μάτια;! Κι όμως η αιτία κρύβεται στα μάτια μας και συγκεκριμένα στην ευαισθησία των κυττάρων των γαγγλίων (ειδικοί υποδοχείς στον αμφιβληστροειδή των ματιών μας) σε κάποια χρώματα όπως το μπλε.

Κάποιες αποχρώσεις μπορούν να βελτιώσουν κατά πολύ τις συνθήκες ύπνου και μας βοηθούν να κοιμόμαστε ήρεμοι και να ξυπνάμε με αισιοδοξία και θετική ενέργεια, ενώ κάποιες άλλες αποχρώσεις μας κάνουν να βιώνουμε ένα ανεξήγητο άγχος, προκαλούν κακοδιαθεσία και υπερένταση.

  

Ιδανικά χρώματα για υπνοδωμάτιο xromata

Σύμφωνα με την έρευνα, για ένα γλυκό και ξεκούραστο ύπνο, πιο κατάλληλα είναι τα απαλά χρώματα και συγκεκριμένα οι αποχρώσεις του μπλε. Πολύ καλές επιλογές είναι επίσης απαλές αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου, του ασημί και του πορτοκαλί οι οποίες  δημιουργούν ατμόσφαιρα ηρεμίας, χαλάρωσης και άνεσης.

 

Η ίδια έρευνα καταλήγει ότι χρώματα όπως το κόκκινο, το καφέ, το γκρι και το μωβ είναι καλό να αποφεύγονται. Τα έντονα χρώματα ή οι αποχρώσεις τους είναι εξαιρετικές επιλογές για καθιστικό, σαλόνι ή και επαγγελματικούς χώρους. Όμως ως χρώματα κρεβατοκάμαρας μπορεί να προκαλέσουν υπερδιέγερση, στεναχώρια, ένταση κοκ.
 

 

Επιλέγοντας χρώματα για παιδικά δωμάτια

 

χρωματα για παιδικο

Τα παιδικά δωμάτια έχουν πολλαπλό ρόλο. Είναι ταυτόχρονα χώρος μελέτης, παιγνιδιού, έκφρασης, δημιουργίας και ξεκούρασης. Η επιλογή χρωμάτων τόσο για την επίπλωση όσο και για τους τοίχους των παιδικών δωματίων θα πρέπει να κρατά την ισορροπία σε όλα αυτά.

Για αυτό επιλέγουμε και συνδυάζουμε χρώματα φωτεινά, έντονα και παστέλ.

Στην επιλογή χρωμάτων καλό είναι τον πρώτο λόγο να έχουν οι προσωπικές προτιμήσεις των παιδιών.

Ακόμη και εάν επιλέξουν έντονα χρώματα όπως το κόκκινο. Ο δικός μας ρόλος είναι να συνδυάσουμε και να ισορροπήσουμε τις έντονες αποχρώσεις με τις απαλές.

Τι σημαίνει αυτό;

Εάν ο μικρός μας φίλος λατρεύει το κόκκινο, απλά ακολουθούμε τον κανόνα 60-30-10. Βάφουμε τους τοίχους του παιδικού δωματίου με ένα απαλό μπλε (60%), τα παιδικά έπιπλα με λευκό (30%) και φωτίζουμε με κόκκινες πινελιές το έπιπλο του κρεβατιού, τα συρτάρια του γραφείου ή κάποια ράφια της βιβλιοθήκης, το φύλλο της κουρτίνας ή ακόμη και τα σκεπάσματα του κρεβατιού (10%)! 
 

Ναι! το μυστικό ενός καλού ύπνου μπορεί να κρύβεται στο χρώμα του υπνοδωματίου σας!

 

Υπνος και χρώματα τοιχου

Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε τη δύναμη των χρωμάτων στη διάθεση και στη συνολικότερη υγεία μας. Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες αποχρώσεις και ακόμη περισσότεροι συνδυασμοί για να διαλέξουμε. Αρκεί να λάβουμε υπόψη τις συμβουλές των ειδικών και η δημιουργία του δικού μας προσωπικού χώρου θα είναι ένας απλός και ευχάριστος τρόπος για να ξυπνάμε το πρωί χαρούμενοι και κεφάτοι!

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σας φάνηκαν απλές και χρήσιμες. Εάν όμως θέλετε συγκεκριμένες προτάσεις για τους δικούς σας χώρους….. 
Αποκλειστικά για όλους τους πελάτες μας: Επισκεφτείτε το κατάστημα μας Α.Παπανδρέου 30 Χαλάνδρι, τηλ.210 6815018 Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, ώρες 08:00 - 14:00, η σύμβουλος διακόσμησης Βασιλική σας περιμένει, πάντα πρόθυμη να σας παρέχει δωρεάν διακοσμητικές προτάσεις προσαρμοσμένες στο δικό σας χώρο.

Πηγές άρθρου
Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου https://www.moh.gov.gr/articles/news/1629-pagkosmia-hmera-ypnoy
Missing out on sleep? Your bedroom wall colours could be to blame
World Sleep Day.org
https://www.travelodge.co.uk/blog/featured/bedroom-wall-colours/

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa