Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο / Σαράκι ξύλου, διάγνωση και φάρμακα για αντιμετώπιση

Σαράκι ξύλου, διάγνωση και φάρμακα για αντιμετώπιση

σαρακι ξυλου

Περιεχόμενο άρθρου

·         Τι είναι το σαράκι ξύλου;

·         Πως μπορώ να καταλάβω εάν τα ξύλα μου έχουν σαράκι;

·         Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων, σαρακιού και τερμιτών;

·         Ποια προϊόντα/φάρμακα είναι κατάλληλα για συντήρηση ή και θεραπεία από σαράκι, ξυλοφάγα έντομα, μύκητες;

·         Πως μπορώ να αποφύγω τη μόλυνση των ξύλινων επίπλων μου από τα ξυλοφάγα έντομα, το σαράκι και τους τερμίτες;

 


Τι είναι το σαράκι ξύλου;

Το σαράκι ξύλου όπως και οι τερμίτες είναι ξυλοφάγο έντομο. Συχνά μπορεί να το συναντήσετε με το όνομα ξυλοφάγο σκαθάρι, σκουλήκι ή σκόρο ξύλου.

Το σαράκι αναπαράγεται την άνοιξη και έχει 4 στάδια ανάπτυξης: αυγό, προνύμφη, νύμφη και ενήλικο έντομο. Ζει μέσα σε ξύλινες επιφάνειες και προτιμά τα υγρά περιβάλλοντα. Ως προνύμφη αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο και τρέφεται από αυτό δημιουργώντας τρύπες και σήραγγες. Ως ενήλικο έντομο βγαίνει από το ξύλο (από τις τρύπες που δημιούργησε) και πετώντας ή έρποντας μεταφέρεται και μολύνει άλλες ξύλινες επιφάνειες.

Ο πραγματικός ρόλος των ξυλοφάγων εντόμων στη φύση είναι ωφέλιμος. Καταναλώνοντας τα νεκρά και άρρωστα ξύλα συμβάλλουν στην ανανέωση των δασών.

Όσον αφορά όμως τα ξύλινα δομικά στοιχεία και έπιπλα, η παρουσία τους μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφική. Ροκανίζοντας σιγά-σιγά το ξύλο προκαλούν από μικρές οπές, σήραγγες μέχρι και σοβαρές δομικές βλάβες που μειώνουν την μηχανική αντοχή της ξύλινης κατασκευής.

 


Πως μπορώ να καταλάβω εάν τα ξύλα μου έχουν σαράκι; 

Διάγνωση 

 

Τα ξυλοφάγα έντομα μολύνουν κάθε ξύλινη επιφάνεια ή αντικείμενο (κορνίζες, εικόνες, έπιπλα, έργα τέχνης, ξύλινα μουσικά όργανα, ξύλινα εργαλεία, ντουλάπες, βιβλιοθήκες, κρεβάτια, διακοσμητικά, πατώματα, σκάλες, κάσες, σοφίτες, δοκάρια, πόρτες, παράθυρα, πέργκολες, φράχτες κοκ) κατασκευασμένα από διάφορους τύπους ξύλων όπως το σουηδικό, το πεύκο κοκ.

Δεν έχουν όλα τα μολυσμένα ξύλα άμεσα «συμπτώματα». Για να καταλάβετε εάν τα ξύλα σας έχουν μολυνθεί από σαράκι ή άλλα ξυλοφάγα έντομα μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος ώστε να φανούν τα πρώτα σημάδια.

Κλασσικά σημάδια μόλυνσης από ξυλοφάγα έντομα είναι:

·         Μικρές στρογγυλές τρύπες στο ξύλο μεγέθους συνήθως από 1mm έως 5mm

·         Σήραγγες μέσα στο ξύλο

·         Λεπτή σκόνη ξύλου σαν τρίμματα ροκανιδιού, γύρω από τις τρύπες

·         Φαγωμένες άκρες σε σανίδες και δοκούς

·         Ήχος τριξίματος, αντιληπτός κυρίως τις βραδινές ώρες

·         Έντομα, μερικές φορές ιπτάμενα

 


Υπάρχουν φάρμακα για την αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων, σαρακιού και τερμιτών;

Θεραπεία

Η καταπολέμηση του σαρακιού μπορεί να είναι κάτι σχετικά απλό ή κάτι αρκετά σύνθετο. Εξαρτάται εάν η ξύλινη επιφάνεια που έχει μολυνθεί είναι ένα ξύλινο έπιπλο (τραπέζι, καρέκλα κοκ), μια ξύλινη πόρτα ή παράθυρο ή κάτι πιο «σημαντικό» όπως ένα ξύλινο πάτωμα, μια ξύλινη σκεπή, σκάλα ή πέργκολα . Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έμπειρους τεχνίτες και να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.


Τρόποι αντιμετώπισης ξυλοφάγων εντόμων 

Εάν το ξύλινο αντικείμενο είναι βαμμένο (με ριπολίνη ή  βερνίκι) τότε ανάλογα με το πλήθος των τρυπών που έχουν σχηματισθεί μπορείτε:

·         Να χρησιμοποιήσετε σπρέι για ξυλοφάγα έντομα. Κάντε απευθείας έγχυση του φαρμάκου μέσα στις τρύπες του ξύλου, χαραμάδες ή σχισμές με το ειδικό σωληνάκι που έχει.

·         Να επιλέξετε συντηρητικό – θεραπευτικό ξύλου σε συσκευασία δοχείου και να κάνετε έγχυση με τη χρήση σύριγγας. Είναι πιο οικονομική λύση εάν θα πρέπει να θεραπεύσετε πολλές τρύπες ή μεγάλες επιφάνειες.

·         Εσωτερικά της ξύλινης επιφάνειας, εφόσον είναι άβαφτη (π.χ το εσωτερικό ενός τραπεζιού ή μιας ντουλάπας) να περάστε με πινέλο ένα ή δύο χέρια συντηρητικό και θεραπευτικό ξύλου από σαράκι, ανάλογα τις οδηγίες του κατασκευαστή

Εάν το ξύλινο αντικείμενο είναι άβαφτο τότε μπορείτε να εφαρμόσετε με πινέλο ένα ή δύο χέρια συντηρητικό και θεραπευτικό ξύλου από σαράκι, ανάλογα τις οδηγίες του κατασκευαστή

Όποιο τρόπο και να επιλέξετε μετά την έγχυση φαρμάκου απομονώστε τις τρύπες κλείνοντας τες  με ταινία (χαρτοταινία, σιλοτέιπ κ.λ.π).  
Μετά από 4-5 μέρες ανοίξτε αφαιρέστε το σιλοτέιπ και ψεκάστε ξανά με σπρέι για σαράκι ή κάντε έγχυση φαρμάκου. Το σαράκι πολλαπλασιάζεται με αυγά, τα φάρμακα όμως δεν σκοτώνουν τα αυγά ως εκ τούτου θα πρέπει να επαναλάβετε  τη διαδικασία 4-5 φορές και κάθε 4-5 μέρες ώστε να καταπολεμήσετε και τα αυγά που θα γίνουν νύμφες.

Εάν το ξύλινο αντικείμενο είναι μικρό τότε μετά τη θεραπεία του κλείστε το σε μια πλαστική σακούλα, προστατεύοντας έτσι τις άλλες ξύλινες επιφάνειες από μόλυνση. Μετά από 4-5 μέρες επαναλαμβάνετε τη θεραπεία και για 4-5 φορές.

 


Ποια προϊόντα/φάρμακα είναι κατάλληλα για συντήρηση ή και θεραπεία από σαράκι, ξυλοφάγα έντομα, μύκητες;

Προϊόντα 

 

σπρει ξυλοφαγα εντομα

Το Σπρέι για Σαράκι Νερού, Timpest Aqua Antitarlo είναι θεραπευτικό και συντηρητικό ξύλου για προστασία από σαράκι, έντομα, σκουλήκι, μικροοργανισμούς που καταστρέφουν το ξύλο όπως είναι ο μπλε μύκητας, η μούχλα και οι ξυλομύκητες.

Συντηρητικό ξύλου για σαράκι και ξυλοφάγα έντομα Smaltoxyl Hydro Vechro. Ο ρόλος του είναι κυρίως προληπτικός. Προστατεύει αποτελεσματικά τις ξύλινες επιφάνειες από σηπτικούς μύκητες, ξυλοφάγα έντομα όπως το σαράκι και μπλε κηλίδες που προκαλούν καταστροφή, ανάπτυξη μούχλας και αποχρωματισμό.

Συντηρητικό & Θεραπευτικό ξύλου για σαράκι, ξυλοφάγα έντομα & μύκητες Wood Preservative Long Life Bondex. Λειτουργεί προληπτικά αλλά και θεραπευτικά.  Είναι μυκητοκτόνο και εντομοκτόνο. Αποτρέπει και καταπολεμά τα ξυλοφάγα έντομα  (σαράκι, τερμίτες κ.λ.π.),  εμποδίζει την αποσύνθεση του ξύλου (μύκητες, άσπρη και καφετή μούχλα)και τους αποχρωματισμούς (κυάνωση)

 

σαρακι ξυλου προληψη θεραπεια

 


Πως μπορώ να αποφύγω τη μόλυνση των ξύλινων επίπλων μου από τα ξυλοφάγα έντομα, το σαράκι και τους τερμίτες;

Πρόληψη

 

Η μόλυνση από ξυλοφάγα έντομα είναι μεταδοτική στα ξύλα. Για να αποφύγετε προσβολή τους θα πρέπει:

·         Να φροντίσετε ο χώρος να αερίζεται καλά και να μην έχει υψηλή υγρασία.

·         Να έχετε σήτες στα παράθυρα καις τις πόρτες ώστε να εμποδίσετε την είσοδο των εντόμων. Ιδιαίτερα εάν βρίσκεστε στην εξοχή είναι πιο εύκολο να προσβληθούν τα ξύλα σας από ξυλοφάγα έντομα.

·         Κάθε ξύλινο έπιπλο ή άλλη ξύλινη επιφάνεια (πατώματα, σκάλες, κάσες, πόρτες, παράθυρα, πέργκολες κοκ) όταν είναι ακόμη άβαφα να εμποτιστούν με φάρμακο για ξυλοφάγα έντομα. Πριν τα  βάψετε  με το τελικό χρώμα ή βερνίκι, να περαστούν με συντηρητικό ξύλου για πρόληψη και θεραπεία από το σαράκι.

·         Να απομακρύνετε μολυσμένα έπιπλα ή ξύλινα αντικείμενα ώστε να μην προσβληθούν και τα υπόλοιπα.

·         Να είστε πολύ προσεκτικοί με κάθε ξύλινο αντικείμενο που βάζετε στο σπίτι σας είτε αυτό είναι μεταχειρισμένο έπιπλο ή έπιπλο αντίκα, ξύλα για το τζάκι, ξυλεία για εσωτερικές ή εξωτερικές κατασκευές και ανακαινίσεις του χώρου

·         Να ελέγχετε τις ξύλινες επιφάνειες για τυχόν σημάδια μόλυνσης. Το σαράκι, οι τερμίτες και γενικότερα τα ξυλοφάγα έντομα πολλαπλασιάζονται αργά μέσα στο ξύλο και μπορεί να πάρει χρόνια μέχρι να φανούν οι πρώτες ενδείξεις μόλυνσης

Ελπίζουμε μέσα από το άρθρο μας να απαντήσαμε στις πιο σημαντικές σας απορίες και να σας φανεί χρήσιμο στη φροντίδα κάθε ξύλινης κατασκευής σας. Ο σκοπός του  είναι καθαρά ενημερωτικός. Με κανένα τρόπο δεν υποκαθιστά τις οδηγίες των προϊόντων όπως αυτές αναγράφονται πάνω στις συσκευασίες.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa