Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο / Βάφοντας με σπρέι χρώματος: Απορίες και Απαντήσεις

Βάφοντας με σπρέι χρώματος: Απορίες και Απαντήσεις

βαψιμο με σπρει

 

Τα σπρέι χρώματος είναι ένας πρακτικός, γρήγορος και αποτελεσματικός τρόπος βαφής. Συχνά και ο πιο οικονομικός. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι τα σπρέι επιλέγονται για πάρα πολλές εργασίες επισκευής, ανακαίνισης, διακόσμησης και χειροτεχνίες.

Κάποιες φορές όμως, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα συστήματα βαφής, παρουσιάζονται κάποια προβλήματα, και αυτά με τη σειρά τους δημιουργούν απορίες.

Συλλέξαμε τις πιο συχνές σας απορίες γύρω από τα σπρέι βαφής και τον τρόπο χρήσης τους και απαντάμε με απλά και κατανοητά ώστε να πετύχετε υπέροχα αποτελέσματα μέσα σε λίγο χρόνο!!

Πως ξέρω ποιο σπρέι είναι κατάλληλο για μένα; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπου σπρέι (ακρυλικών, νίτρου και συνθετικής ρητίνης); 

Πόσο συμβατοί είναι οι διάφοροι τύποι χρωμάτων, διαφορετικού διαλύτη και ρητινών;

Γιατί το νέο στρώμα βαφής δεν έχει καλή πρόσφυση στην επιφάνεια;

Όταν χρησιμοποιώ σπρέι βαφής για σκληρά πλαστικά, τι πρέπει να λάβω υπόψη μου;

Πόσο ανθεκτικές στη θερμοκρασία είναι οι βαφές των σπρέι;

Βάφω με σπρέι και το χρώμα «τρέχει». Πώς μπορώ να αποφύγω αυτό;

Η επιφάνεια βαφής έχει όψη και υφή σαν την επιφάνεια ενός πορτοκαλιού. Γιατί;

Γιατί δημιουργούνται ζάρες στο νέο στρώμα βαφής;

Ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνονται κατά τη χρήση ενός σπρέι βαφής;

Τι είναι σημαντικό να γνωρίζω σχετικά με το χρόνο στεγνώματος ενός σπρέι βαφής;

Ποιες καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για χρήση σπρέι βαφής (ψεκασμό);

Μπορώ να χρησιμοποιήσω τα σπρέι βαφής μέσα σε δωμάτιο ή σε κλειστούς χώρους;

 

 

 

σπρειΠως ξέρω ποιο σπρέι είναι κατάλληλο για μένα; Ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπου σπρέι (ακρυλικών, νίτρου και συνθετικής ρητίνης); 

Τα ακρυλικά σπρέι βαφής, καθώς και αυτά του νίτρου, έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό τους ότι είναι ταχυστέγνωτα και δημιουργούν πιο σκληρές επιφάνειες. Αυτά τα σπρέι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα σπρέι βαφής με συνθετική ρητίνη (αλκυδική ρητίνη) είναι ευκολότερα στη χρήση ειδικά για χρήστες με μικρή πείρα. Η ιδιότητα τους, το χρώμα στεγνώνει πιο αργά, συμβάλλει στο να μη δημιουργούνται εύκολα ενώσεις μεταξύ των ψεκασμών. Αυτό είναι σημαντικό πλεονέκτημα ιδιαίτερα όταν ψεκάζουμε μεγάλες επιφάνειες (π.χ. ντουλάπια, τάβλες τραπεζιών, μεγάλες πινακίδες, κοκ).

 

σπρειΠόσο συμβατοί είναι οι διάφοροι τύποι χρωμάτων, διαφορετικού διαλύτη και ρητινών;

Κάποια χρώματα διαφορετικού διαλύτη είναι συμβατά και κάποια όχι.

Επιφάνειες που είναι ήδη βαμμένες με χρώματα (ακρυλικά, νίτρου, συνθετικής ρητίνης, υδατοδιαλυτά) μπορούν να βαφτούν, εκ νέου, με συνθετικά χρώματα χωρίς να προκύψουν προβλήματα.

Ωστόσο, τα χρώματα συνθετικής ρητίνης μπορεί να βαφτούν μόνο με χρώματα ίδιας σύνθεσης. Σε περίπτωση που επιφάνειες, ήδη βαμμένες με συνθετικά χρώματα, βαφτούν με χρώματα ακρυλικά ή νίτρου, θα υπάρξει ασυμβατότητα. Η αδυναμία καλής πρόσφυσης θα οδηγήσει σε ξεφλούδισμα του χρώματος.
 

σπρειΓιατί το νέο στρώμα βαφής δεν έχει καλή πρόσφυση στην επιφάνεια;

Πριν ξεκινήσετε το βάψιμο, είτε πρόκειται με πινέλο, ρολό ή σπρέι, είναι σημαντικό η προς βαφή επιφάνεια να είναι καθαρή, στεγνή, χωρίς σαθρά και να είναι τριμμένη με ψιλό γυαλόχαρτο. Σε αντίθετη περίπτωση, όταν η επιφάνεια δεν είναι εντελώς καθαρή, στεγνή, απαλλαγμένη από λιπαρές ουσίες (γράσο, σιλικόνη κοκ), γυαλιστερή, τότε η καλή πρόσφυση δεν είναι εφικτή και το χρώμα θα ξεφλουδίσει.

Φροντίστε να καθαρίσετε τις επιφάνειες με απλό νωπό πανί ή, εάν χρειάζεται, άλλα κατάλληλα καθαριστικά π.χ καθαριστικά λιπαρών ουσιών.
Για “δύσκολα” υποστρώματα, χωρίς πόρους, όπως είναι τα πλαστικά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά αστάρια.

 

σπρειΌταν χρησιμοποιώ σπρέι βαφής για σκληρά πλαστικά, τι πρέπει να λάβω υπόψη μου;

Οι συνθετικές επιφάνειες είναι ευαίσθητες στους διαλύτες και έχουν έντονη αντίδραση στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Επιπλέον, οι επιφάνειες τους είναι λείες χωρίς πόρους. Συνεπώς βάφοντας εκ νέου, το νέο χρώμα δεν θα έχει καλή πρόσφυση στην επιφάνεια.

Η προτεινόμενη λύση είναι να γίνει κατάλληλη προεργασία με ειδικό αστάρι για πλαστικά. Το ειδικό αυτό αστάρι λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος ενισχύοντας την πρόσφυση μεταξύ του πλαστικού υποστρώματος και του τελικού χρώματος.

 

σπρειΠόσο ανθεκτικές στη θερμοκρασία είναι οι βαφές των σπρέι;

Κατά κανόνα, τα χρώματα με βάση ακρυλικές, νίτρου και συνθετικές ρητίνες είναι ανθεκτικά σε θερμοκρασία μέχρι τους 80 ° C.
Ωστόσο υπάρχουν ειδικά προϊόντα με ενισχυμένες ιδιότητες που μπορούν να υποβληθούν σε ακόμη υψηλότερες θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικά παράδειγμα σπρέι βαφής ανθεκτικά στις υψηλέ θερμοκρασίες είναι:
Βερνίκι υψηλής θερμοκρασίας 500°C Supertherm Dupli Color
Σπρέι θερμοκρασίας Heat-resistant Dupli-Color
Σπρέι Υψηλής Θερμοκρασίας έως 800°C SuperTherm Dupli-Color
Σπρέι Καλοριφέρ Radiator Dupli-Color

 

σπρειΒάφω με σπρέι και το χρώμα «τρέχει». Πώς μπορώ να αποφύγω αυτό;

Ψεκάστε σε σταυροειδή στρώματα (οριζόντια και κάθετα). Ξεκινήστε τον ψεκασμό πέρα από τις άκρες της επιφάνειας του αντικειμένου. Πατάτε σταθερά την κεφαλή του σπρέι καθ 'όλη τη διάρκεια της κίνησης - ψεκασμού. Ομοιόμορφα και σιγά-σιγά μετακινήστε το σπρέι πίσω και μπροστά. Ολοκληρώνεται την κάθε οριζόντια σειρά και μετακινηθείτε προς την επόμενη ενώ ψεκάζεται πέρα από τις άκρες του αντικειμένου.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να βάψετε την επιφάνεια με την κατάλληλη ποσότητα χρώματος έτσι ώστε να αποφεύγονται οι υπερβολές που θα οδηγήσουν σε "δάκρυα".

Όταν βάφετε, κρατήστε το δοχείο σε απόσταση 10 – 25 εκ. από την επιφάνεια, διαφορετικά υπάρχει επίσης η πιθανότητα να τρέξει το χρώμα και να δημιουργήσει «δάκρυα». Ακολουθήστε τις οδηγίες του προϊόντος.

Η βέλτιστη θερμοκρασία βαφής με σπρέι είναι μεταξύ 15°C και 25°C (θερμοκρασία δωματίου).
Μην προσπαθήσετε να επιτύχετε μια ομοιόμορφη, ομαλή επιφάνεια με ένα μόνο στρώμα βαψίματος (με την πρώτη διαδικασία ψεκασμού). Είναι καλύτερα να κάνετε πολλά λεπτά στρώματα βαφής παρά ένα παχύ στρώμα
.

 

σπρειΗ επιφάνεια βαφής έχει όψη και υφή σαν την επιφάνεια ενός πορτοκαλιού. Γιατί;

Ο σχηματισμός επιφάνειας με υφή «φλούδας πορτοκαλιού» είναι ένα από τα κλασσικά προβλήματα που παρουσιάζονται όταν βάφουμε με σπρέι.

Οι αιτίες οφείλονται κυρίως στην τεχνική. Οι πιο βασικές είναι
• Η απόσταση του μπεκ ψεκασμού είναι πολύ μεγάλη, το χρώμα στεγνώνει στον αέρα, πριν φτάσει στην επιφάνεια, γίνεται πρόωρη εξάτμιση του χρώματος. Ως εκ τούτου, δημιουργείται η ομίχλη ψεκασμού. Αρχικά μπορεί να εγκατασταθεί στην επιφάνεια που βάφεται δημιουργώντας ένα ματ φινίρισμα. Εάν εφαρμόσετε ακόμη ένα στρώμα χρώματος τότε δημιουργούνται μικρά σημάδια στην επιφάνεια - το λεγόμενο φαινόμενο "φλούδα πορτοκαλιού".
• Η πίεση ψεκασμού είναι πολύ χαμηλή (ανεπαρκής ψεκασμός)
• Το φιλμ βαφής είναι πολύ λεπτό
• Το χρώμα ως σύσταση (ιξώδες) είναι πολύ υψηλό και ως εκ τούτου το χρώμα πολύ παχύ
• Η αραίωση του χρώματος δεν έγινε με το κατάλληλο διαλυτικό 
 

σπρειΓιατί δημιουργούνται ζάρες στο νέο στρώμα βαφής;

Όταν μια επιφάνεια έχει βαφτεί με χρώμα συνθετικής ρητίνης θα πρέπει να ξαναβαφτεί με χρώμα ίδιας σύνθεσης. Οι διαλύτες που περιέχονται στα χρώματα συνθετικής ρητίνης εξατμίζονται αργά, ενώ οι διαλύτες που περιέχονται στα ταχυστέγνωτα χρώματα, εξατμίζονται γρήγορα. Αυτή η ασυμβατότητα δημιουργεί και το πρόβλημα του ζαρώματος.

Όταν εφαρμοστεί ένα ακρυλικό χρώμα που στεγνώνει γρήγορα πάνω σε μια επιφάνεια βαμμένη με χρώμα συνθετικής ρητίνης (στεγνώνει αργά), οι διαλύτες της ακρυλικής βαφής αρχίζουν να διαλύουν την προηγούμενη στρώση χρώματος.

Είναι επίσης σημαντικό, ακόμη και όταν πρόκειται να βάψετε το 2ο χέρι χρώματος συνθετικής ρητίνης να το κάνετε μέσα σε 2 ώρες από το 1ο χέρι ή μετά από 24 ώρες. Διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε ξανά το πρόβλημα με τις ζάρες. Περισσότερες πληροφορίες για τη χρήση κάθε σπρέι βαφής αναφέρονται πάνω στο δοχείο του.
 

σπρειΠοια μέτρα ασφαλείας πρέπει να λαμβάνονται κατά τη χρήση ενός σπρέι βαφής;

Τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας ποικίλλουν από προϊόν σε προϊόν για αυτό θα πρέπει κάθε φορά να συμβουλεύεστε τις πληροφορίες στις ετικέτες του προϊόντος.

Γενικά, τα σπρέι πρέπει να προστατεύονται κατά την αποθήκευση τους αλλά και κατά τη χρήση τους. Δεν θα πρέπει να εκτίθενται στο άμεσο ηλιακό φως και σε θερμοκρασίες άνω των 50°C. Οι ψεκασμοί πρέπει να διατηρούνται μακριά από τις πηγές ανάφλεξης. Ποτέ μην ψεκάζετε σε ανοικτή φλόγα ή φλεγόμενα αντικείμενα.

Πάντα θα πρέπει να εξασφαλίζετε επαρκή εξαερισμό. Όμως, ποτέ μην ψεκάζετε όταν υπάρχει δυνατός αέρας, όχι μόνο διακινδυνεύεται να βαφτούν αντικείμενα και επιφάνειες που δεν θα θέλατε, ρυπαίνεται το περιβάλλον, αλλά ταυτόχρονα θέτετε σε κίνδυνο και άτομα που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο και δεν έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.
Για την προστασία του χρήστη, συνιστάται, να φορά μάσκα ώστε να αποφευχθεί η εισπνοή των αιωρούμενων σωματιδίων ψεκασμού και γυαλιά προστασίας.
Τα δοχεία των σπρέι δεν πρέπει ποτέ να καίγονται ή να ανοίγονται με δύναμη, ακόμη και όταν το δοχείο είναι άδειο. Κρατήστε τα προϊόντα μακριά από τα παιδιά.

 

σπρειΤι είναι σημαντικό να γνωρίζω σχετικά με το χρόνο στεγνώματος ενός σπρέι βαφής;

Στη συσκευασία κάθε προϊόντος βαφής αναγράφεται ο χρόνος που χρειάζεται για να στεγνώσει το χρώμα. Ωστόσο υπάρχει μια σχετικότητα καθώς οι χρόνοι στεγνώματος μεταβάλλονται εύκολα ανάλογα με τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος αλλά και το πάχος της στρώσης του χρώματος που έχει περαστεί.

Επίσης πάνω στη συσκευασία μπορεί να βρείτε «διαφορετικούς χρόνους». Ενδεικτικά αναφέρουμε αυτούς που θα συναντήσετε πιο συχνά:

Χρόνος στεγνώματος: αναφέρεται ως ο χρόνος όπου το τελικό χρώμα έχει στεγνώσει στο σημείο που τα σωματίδια σκόνης δεν μπορούν πλέον να ενθυλακωθούν στο χρώμα. Η σκόνη δεν κολλάει στο χρώμα ώστε να δημιουργηθούν μικρά μικρά σημαδάκια.

Χρόνος αφής: Εάν και η φρεσκοβαμμένη επιφάνεια μπορεί να αγγιχτεί ελαφρώς, το χρώμα δεν έχει ακόμη πλήρως στεγνώσει (σκληρυνθεί) και δεν είναι ακόμη ανθεκτικό.

Χρόνος επαναβαφής: Ο χρόνος που σύμφωνα με τον κατασκευαστή πρέπει να περάσει ώστε το χρώμα να μπορεί να λειανθεί και να επαναβαφεί.

Πλήρως στεγνό: Ο χρόνος που χρειάζεται ώστε το χρώμα να επιτύχει τη μέγιστη τελική σκληρότητα του.
 

σπρειΠοιες καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες για χρήση σπρέι βαφής (ψεκασμό);

Οι ιδανικές συνθήκες είναι ξερός καιρός, χωρίς ανέμους ή σε χώρο προστατευμένο από αέρηδες. Το δοχείο του σπρέι πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Τα βέλτιστα αποτελέσματα επιτυγχάνονται σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος μεταξύ + 15°C και 25°C. Η υγρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει το 60%.

Γενικά οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν αισθητά το χρόνο στεγνώματος π.χ σε υγρά περιβάλλοντα, ο χρόνος στεγνώματος επιμηκύνεται σημαντικά αλλά και το τελικό αποτέλεσμα βαφής.

 

σπρειΜπορώ να χρησιμοποιήσω τα σπρέι βαφής μέσα σε δωμάτιο ή σε κλειστούς χώρους;

Υπό προϋποθέσεις η απάντηση είναι ναι.

Εάν δεν θέλετε να ψεκάσετε μεγάλες επιφάνειες, ο χώρος αερίζεται επαρκώς και έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα προστασίας (μάσκα, γυαλιά κοκ), τότε μπορείτε να βάψετε και σε κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι οι επιφάνειες γύρω από το αντικείμενο βαφής έχουν καλυφθεί με τα κατάλληλα χαρτιά ή μεμβράνες προστασίας, ώστε να αποφύγετε τυχαίους και ανεπιθύμητους χρωματισμούς. Σχετικές οδηγίες αναφέρονται επίσης και πάνω στα δοχεία των σπρέι.

Βρήκατε το άρθρο μας ενδιαφέρον; Μείνετε συντονισμένοι κάντε την εγγραφή σας στο Newsletter για να είστε ενήμεροι με επίκαιρη πληροφόρηση

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa