Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Αναπαλαίωσε μόνος σου τα έπιπλα σου σαν έμπειρος επαγγελματίας

Αναπαλαίωσε μόνος σου τα έπιπλα σου

τεχνικες παλαίωσης επιπλων

Η αναπαλαίωση επίπλων είναι μια διαχρονική τάση με πολλούς υποστηρικτές. Ίσως, είναι  το γεγονός  ότι σε ταξιδεύουν στο χρόνο και σε μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή πιο αθώα  και  αληθινή. 

Δεν  είναι  λοιπόν  τυχαίο ότι  στην αγορά μπορείς να βρεις πλήθος από έπιπλα που αν και νέα,  εντούτοις «μιμούνται» τα έπιπλα μιας άλλης εποχής.

Το ερώτημα όμως είναι....εάν τα έπιπλα σου είναι σε καλή κατάσταση, δηλαδή είναι γερά και λειτουργικά, γιατί να τα πετάξεις και να πάρεις άλλα; Αφού πολύ απλά, εύκολα και οικονομικά,  μπορείς  μόνη σου, να αναπαλαιώσεις τα έπιπλα σου. Και μάλιστα στα χρώματα που θέλεις!!

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και υλικά για να πετύχεις την παλαίωση επίπλων άλλοι είναι περισσότερο σύνθετοι και άλλοι απλοί.

 

Εμείς θα σου παρουσιάσουμε ίσως τις πιο απλές τεχνικές παλαίωσης επίπλων,  τις Wood wash και Décapé  με  τη  συμβολή του Wax Finish Varnish της  Polyvine. 

Ακόμη και εάν είσαι αρχάρια DIY Lover μπορείς να τις εφαρμόσεις. Η υψηλή αισθητική που θα πετύχεις θα σε ενθαρρύνει να κάνεις πολλά «έργα τέχνης» με τη δική σου υπογραφή.

Οι τεχνικές Wood wash / Décapé είναι δύο παρόμοιες τεχνικές παλαίωσης επίπλων. Στηρίζονται στην έντεχνη αφαίρεση των χρωμάτων, που είναι βαμμένο ένα έπιπλο, ώστε να αποκαλυφθούν τα φυσικά νερά του ξύλου.

Δίνουν σε νέα άβαφτα έπιπλα την όψη του πολυκαιρισμένου που σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Μπορούν να εφαρμοστούν και σε παλιά έπιπλα αρκεί να έχουν αφαιρεθεί όλες οι στρώσεις των χρωμάτων και να έχουν εμφανιστεί ξανά τα φυσικά νερά του ξύλου.

Και οι δύο τεχνικές εφαρμόζονται σε ξύλα που έχουν εμφανή φυσικά νερά. Εξάλλου αυτό είναι και το ζητούμενο. Μέσα από την τεχνική φθορά που θα δημιουργήσεις να φανούν τα νερά του ξύλου κάτω από το χρώμα.

Επίσης, και οι δύο τεχνικές παλαίωσης έχουν μια ρομαντική και νοσταλγική διάθεση. Ωστόσο, ταιριάζουν σε πάρα πολλά διακοσμητικά στυλ από Vintage, παραδοσιακό, νησιώτικο μέχρι και μοντέρνο!

Ας δούμε τώρα βήμα – βήμα πως γίνεται η εφαρμογή της τεχνικής Wood wash

Υλικά που θα χρειαστείς  για  τις τεχνικές παλαίωσης επίπλων 

 

  • Ξύλινο έπιπλο ή άλλο διακοσμητικό με φυσικά νερά ξύλου, άβαφτο. Θα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό.
  • Πλαστικό χρώμα ματ στην απόχρωση που θέλεις. Η ποσότητα που θα χρειαστείς εξαρτάται από το μέγεθος του επίπλου. Μην ανησυχείς, θα σου πουν στο κατάστημα που θα το αγοράσεις. Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και ένα χρώμα που ήδη έχεις στην αποθήκη σου. Αρκεί να είναι πλαστικό χρώμα ματ, το χρώμα που είχες βάψει τους τοίχους, και να σου αρέσει η απόχρωση.
  • Άχρωμο Σατινέ Wax  Finish  Varnish της Polyvine
  • Καλής ποιότητας πινέλο με παχιά τρίχα
  • Μικρό σκαφάκι ή άλλο καθαρό δοχείο για ανάμειξη των χρωμάτων
  • Συρμάτινο σφουγγαράκι μέτριας τραχύτητας
  • Συρμάτινο σφουγγαράκι ήπιας τραχύτητας

Ένα καθαρό χώρο εργασίας. Εάν δουλέψεις πάνω σε κάποιο τραπέζι ίσως θέλεις να στρώσεις την επιφάνεια με εφημερίδες ή άλλο προστατευτικό. Έτσι, όταν τελειώσεις θα έχεις γρήγορα μια καθαρή επιφάνεια. 

Οδηγίες εφαρμογής για τις τεχνικές παλαίωσης επίπλων 

αναπαλαιωση επιπλων μονος μου

 

 

Μέσα στο σκαφάκι σου αναμιγνύεις το πλαστικό χρώμα ματ με το Wax   Finish  Varnish της Polyvine. Η αναλογία είναι 10% -15% περισσότερο Wax   Finish  Varnish της Polyvine. Δεν χρειάζεται καμία αραίωση.

 

Και τα δύο υλικά είναι νερού και αυτό χρειάζεσαι να το ξέρεις α. γιατί είναι φιλικά στο περιβάλλον και μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις ακόμη και για παιδικά έπιπλα και β. γιατί με νερό θα καθαρίσεις μετά τα εργαλεία σου.

 

Η προσθήκη του Wax   Finish  Varnish της Polyvine προσδίδει στο πλαστικό χρώμα τη διαφάνεια και τη  βελούδινη   υφή  που θέλεις.

 

Ανακατεύεις πολύ καλά τα δύο υλικά, με το πινέλο σου, ώστε να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

 

Με το πινέλο μας παίρνεις αρκετό υλικό και το απλώνεις πάνω στο έπιπλο, με τη φορά των νερών του ξύλου. Θα δεις ότι το υλικό απλώνεται απαλά και εύκολα δημιουργώντας μια όμορφη, ανθεκτική επιφάνεια.

Αφού βάψεις όλο το έπιπλο σου, αφήνεις να στεγνώσει.

Σε λιγότερο από μια ώρα έχει στεγνώσει η επιφάνεια. Αλλά, για να περάσεις στο επόμενο στάδιο που είναι το τρίψιμο θα πρέπει να αφήσεις να περάσουν 2 με 3 ώρες.

Πέρασαν οι 2-3 ώρες και φτάσαμε στο τελικό στάδιο που είναι το τρίψιμο με συρμάτινο σφουγγαράκι. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη και αυτό που καθαρίζεις τις κατσαρόλες. Αρκεί να είναι πεντακάθαρο και στεγνό.

Τρίβεις την επιφάνεια με τη φορά των νερών του ξύλου. Τρίβοντας θα δεις ότι η επιφάνεια γίνεται βελούδινη. Αποκτά κέρινη αίσθηση υφής.

Τρίβεις σε άλλα σημεία περισσότερο και σε άλλα λιγότερο ανάλογα που τα σημεία που θέλεις να φαίνονται περισσότερο τα νερά του ξύλου.

Εάν θέλεις μπορείς να κάνεις ένα διάλλειμα. Δώσε λίγο χρόνο να το δεις, να το καμαρώσεις!! Και να αποφασίσεις εάν θέλεις να τρίψεις περισσότερο την επιφάνεια. Όσο πιο πολύ τρίβεις τόσο πιο πολύ αποκαλύπτονται τα νερά του ξύλου.

Για ακόμη πιο σατινέ και βελούδινη επιφάνεια, μπορείς να τελειώσεις το τρίψιμο σου με συρμάτινο σφουγγαράκι ήπιας τραχύτητας.

 

τεχνικες αναπαλαιωσης

 

 

Tips. Εάν σου περίσσεψε χρώμα μπορείς να εφαρμόσεις την τεχνική παλαίωσης Wood wash και σε ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία όπως κορνίζες καθρέπτη και διακοσμητικά μπαούλα, επέλεξε παστέλ φλοράλ μαξιλάρια και δώσε vintage διακοσμητικό στυλ σε όλο το δωμάτιο!

 

Τεχνικη ντεκαπε

 

Όπως ήδη αναφέραμε η τεχνική Décapé έχει την ίδια λογική. Η διαφορά της είναι ότι ακολουθείς τη διαδικασία δύο φορές. Κάθε φορά χρησιμοποιείς άλλη απόχρωση.

 

Παραδείγματος χάρη βάφεις το πρώτο χέρι με λευκό χρώμα (πλαστικό χρώμα ματ και Wax  Finish  Varnish της Polyvine στις αναλογίες που είπαμε) και αφού ολοκληρώσεις το τρίψιμο καθαρίζεις την επιφάνεια με νωπό πανί και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία με μια άλλη απόχρωση, όπως με ένα πράσινο μέντας (πλαστικό χρώμα ματ και wax varnish της Polyvine στις αναλογίες που είπαμε).

Εάν και είμαστε σίγουροι ότι το αποτέλεσμα σου θα είναι εξαιρετικό, σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.

 

Θα σου προτείναμε: πριν ξεκινήσεις να δεις το βίντεο. Θα σε βοηθήσει να καταλάβεις λεπτομέρειες που δύσκολα αποτυπώνονται στο γραπτό λόγο.

 

 

Χρειάζεσαι περισσότερες ιδέες ίσως και έξτρα tips;
Μπορείς να μας επισκεφτείς στο Χαλάνδρι Α. Παπανδρέου 30, τηλ. 2106815018.

Αποκλειστικά για τους πελάτες του φυσικού καταστήματος, η σύμβουλος διακόσμησης κα Βασιλική θα σου πει όλα όσα χρειάζεσαι για το τέλειο αποτέλεσμα. 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa