Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Μαστορέματα - DIY κατασκευές & ανακαινίσεις / Chalk Paint: Το χρώμα κιμωλίας και οι τεχνικές του

Chalk Paint: Το χρώμα κιμωλίας και οι τεχνικές του

 αναπαλαιωση επιπλων μονος σου με χρωμα κιμωλιας

 

Η αναγέννηση των επίπλων μέσα από τεχνικές αναπαλαίωσης ή και παλαίωσης   είναι  κάτι περισσότερο  από   ένα απλό βάψιμο.

Είναι έκφραση του δημιουργού. Είναι δημιουργία που αναδεικνύει τη γοητεία, μεταμορφώνει την προσωπικότητα τους και αυτή,    με τη σειρά της,  διαχέεται ως θετική ενέργεια σε όλο το χώρο.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να κάνεις αναπαλαίωση (επαναφορά στην αρχική του μορφή) ή παλαίωση (το κάνεις να φαίνεται παλιό, ακόμη και εάν είναι καινούργιο) ενός επίπλου. Όσες είναι οι τεχνικές, άλλα τόσα είναι και τα προϊόντα για τις εφαρμόσεις.

Εμείς εδώ θα σου παρουσιάσουμε τεχνικές που βασίζονται στη χρήση του Chalk paint.

Με το χρώμα κιμωλίας είναι πιο εύκολες στην εφαρμογή, σου εγγυώνται εξαιρετικό αποτέλεσμα και υψηλή αισθητική.

Εσύ μένει να διαλέξεις το διακοσμητικό στυλ που θέλεις να δώσεις στα έπιπλα σου και κατά επέκταση στο χώρο σου. Είτε είναι ρομαντικό, vintage ή boho σίγουρα θα βρεις την κατάλληλη τεχνική που θα σε βοηθήσει να δώσεις στα έπιπλα σου τον χαρακτήρα που επιθυμείς.

7 +1 Τεχνοτροπίες με το χρώμα κιμωλίας 


Οι τεχνικές που θα δεις είναι:
1. Μονοχρωμία
2. Μονοχρωμία με πινελιές παλαίωσης - Shabby chic
3. Διχρωμία με πινελιές παλαίωσης
4. Παλαίωση με χρωματιστό κερί
5. Χρώματα κιμωλίας και μεταλλικά χρώματα
6. Χρώματα κιμωλίας και Stencil
7. Χρώματα κιμωλίας και Decoupage
+1 Συνδυασμοί τεχνοτροπιών

 

Όποια τεχνική και να επιλέξεις οι επιφάνειες που θέλεις να βάψεις θα πρέπει να είναι καθαρές και στεγνές επιφάνειες.

Για να βάψεις με χρώμα κιμωλίας, ιδιαίτερα πάνω σε ξύλινες επιφάνειες, δεν χρειάζεται καμία προεργασία. Ωστόσο, εμείς προτείνουμε ένα πολύ ελαφρύ τρίψιμο, για βαθύ καθαρισμό της επιφάνειας, και καθάρισμα με νωπό πανί.

Σημαντικό, ισχύει για όλες τις τεχνικές που αναφέρονται πιο κάτω. Αρχικά ακολουθείς τα βήματα της «Μονοχρωμίας» για το ένα ή και τα δύο χέρια. Το προστατευτικό βερνίκι ή κερί εφαρμόζεται αφού έχεις ολοκληρώσει πλήρως την τεχνική που επίλεξες. Ο σκοπός του είναι να δώσει αντοχές στη χρήση και στο χρόνο, για αυτό εφαρμόζεται στο τέλος. Είναι το επισφράγισμα κάθε τεχνικής.  

1. Μονοχρωμία

 χρωματα κιμωλιας τεχνοτροπιες

 

Είναι η πιο απλή μορφή αναπαλαίωσης ενός ξύλινου επίπλου. Βάφεις την επιφάνεια 2 χέρια με μια απόχρωση χρώματος κιμωλίας, αυτή της προτίμησης σου. Ανάμεσα στα δύο χέρια κρατάς τους χρόνους στεγνώματος που είναι περίπου 2 ώρες. Δεν χρειάζεται τρίψιμο.

Βάφοντας τα έπιπλα σου με χρώμα κιμωλίας έχεις πετύχει ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Για να δώσεις όμως τις απαιτούμενες αντοχές για καθημερινή χρήση θα πρέπει να εφαρμόσεις το κατάλληλο προστατευτικό βερνίκι ή κερί.

Στο άρθρο μας Chalk Paint: Να γιατί είναι τόσο δημοφιλές, θα βρεις περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα προστατευτικά βερνίκια που μπορείς να διαλέξεις.

τεχνοτροπιες

Chalk Paint Χρώμα Κιμωλίας TITAN
Χρώμα κιμωλίας Chalk Paint Maker Polyvine

 

2. Μονοχρωμία με πινελιές παλαίωσης - Shabby chic
 

chalk-paint-shabby-chic 

Η τεχνική Μονοχρωμία με πινελιές παλαίωσης έχει σκοπό να δημιουργήσει «τεχνητή φθορά» στα έπιπλα σου ώστε να δίνουν την αίσθηση της παλαιότητας. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά ιδιαίτερα σε ξύλινα έπιπλα που ήταν βαμμένα με σκούρο βερνίκι.

Εάν επιλέξεις απαλά, παστέλ χρώματα που δίνουν την αίσθηση της κομψότητας και της πολυτέλειας, τότε αυτή η τεχνική παλαίωσης λέγεται Shabby chic

Ακολουθείς τα βήματα της «Μονοχρωμίας» με τα δύο χέρια. Μόλις στεγνώσει και το δεύτερο χέρι (μετά από 2-3 ώρες) τρίβεις την επιφάνεια ελαφρά με ένα σφουγγαράκι γυαλόχαρτο ώστε να δημιουργηθούν σημεία όπου το χρώμα κιμωλίας θα φαίνεται φθαρμένο και θα εμφανιστεί το αρχικό χρώμα του ξύλου.

Όταν ολοκληρώσεις, και το αποτέλεσμα της τεχνικής φθοράς είναι αυτό που θέλεις, ξεσκονίζεις με ένα νωπό πανί. Αφήνεις να στεγνώσει λίγα λεπτά.

Μετά εφαρμόζεις το κατάλληλο άχρωμο προστατευτικό βερνίκι ανάλογα με τις αντοχές που θέλεις να έχει.

3. Διχρωμία με πινελιές παλαίωσης

 χρωμα κιμωλιας παλαιωση


Ακολουθείς τα βήματα της «Μονοχρωμίας» μέχρι το πρώτο χέρι.

Αφού στεγνώσει, δηλαδή 2-3 ώρες μετά, βάφεις το δεύτερο χέρι σε απόχρωση διαφορετική της πρώτης. Για πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα οι δύο αποχρώσεις θα πρέπει να έχουν εμφανή διαφορά μεταξύ τους, ως προς το χρώμα ή τον τόνο χρώματος.

Μόλις στεγνώσει και το δεύτερο χέρι (μετά από 2-3 ώρες) τρίβεις την επιφάνεια ελαφρά με ένα σφουγγαράκι γυαλόχαρτο ώστε να φανεί το χρώμα του 1ου χεριού. Για ακόμη πιο έντονη αφαίρεση χρώματος, για γωνίες ή και για τα σκαλίσματα των επίπλων μπορείς να χρησιμοποιήσεις και χοντρό σύρμα κατσαρόλας.

Η δίχρωμη Shabby chic τεχνική είναι παρόμοια της «Μονοχρωμία με πινελιές παλαίωσης - Shabby chic» με τη διαφορά ότι το χρώμα που αναδεικνύεται είναι η απόχρωση που επιλέξαμε για να βάψουμε το πρώτο χέρι.

Μπορείς να τρίψεις στα σημεία του επίπλου που θέλεις εσύ. Συνήθως τρίβουν γωνίες και μικρά διάσπαρτα τμήματα της επιφάνειας.

Όταν ολοκληρώσεις και το αποτέλεσμα είναι το επιθυμητό, δηλαδή το έπιπλο σου φαίνεται τόσο παλιό όσο εσύ θέλεις, ξεσκονίζεις με ένα νωπό πανί.

Αφήνεις να στεγνώσει λίγα λεπτά. Εφαρμόζεις άχρωμο προστατευτικό κερί ανάλογα με τη χρήση και τις αντοχές που θέλεις να έχει η επιφάνεια σου.

Προσοχή! Από τη στιγμή που περάσεις το προστατευτικό κερί δεν μπορείς να επέμβεις στη τεχνοτροπία σου.

4. Παλαίωση με χρωματιστό κερί

 χρωματα κιμωλιας με κερι

 

Ακολουθείς τα βήματα της «Μονοχρωμίας» με τα δύο χέρια.

Όταν έρθει η ώρα να περάσεις το προστατευτικό κερί, αντί για άχρωμο, επιλέγεις ένα χρωματιστό κερί (λευκό, μαύρο, μπλε, πράσινο, γκρι κοκ) σε μορφή πάστας ή υγρή μορφή.

Το χρωματιστό κερί είναι ημιδιάφανο, που σημαίνει ότι δεν καλύπτει πλήρως το χρώμα της επιφάνειας. Δημιουργεί όμως υπέροχα νερά.

Εάν επιλέξεις κερί σε μορφή πάστας θα το απλώσεις «σκουπιστό» με ένα καθαρό βαμβακερό πανί.

Εάν επιλέξεις κερί σε υγρή μορφή θα το απλώσεις με πινέλο. Βάφεις τμηματικά την επιφάνεια και μετά, με το ίδιο πινέλο, χωρίς όμως να πάρεις άλλο υλικό, ξαναπερνάς την επιφάνεια. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το υγρό κερί να «μεταφέρεται» πάνω στην επιφάνεια και να δημιουργούνται νερά.

τεχνοτροπιες

Βερνίκι Ξύλου με Κερί Wax Varnish Polyvine και οι αποχρώσεις του  &  οι αποχρώσεις του
Κρέμα γυαλίσματος επίπλων με Κερί μέλισσας Cire à l' Ancienne Pâte Syntilor
 

5. Χρώμα κιμωλίας και Μεταλλικά χρώματα
 

χρωματα κιμωλιας με κερι

 

Ακολουθείς τα βήματα της «Μονοχρωμίας» με τα δύο χέρια.. Βάφεις με μεταλλικό χρώμα νερού τα σημεία που θέλεις να δώσεις έμφαση.

Είναι περισσότερο διακοσμητικό στυλ παρά τεχνοτροπία. Είναι ιδανικό για έπιπλα που έχουν
• εξωτερικά μεταλλικά στοιχεία όπως πόμολα και εξωτερικούς μεντεσέδες
• περίτεχνα σκαλίσματα

Ανάλογα με την απόχρωση του μεταλλικού χρώματος , χρυσό, μπρούντζο, ασημί, το έπιπλο σου θα αποκτήσει ένα νέο χαρακτήρα: αριστοκρατικό, κυρίαρχο, μυστηριώδες ….

 

6. Χρώμα κιμωλίας και Stencil

 χρωματα κιμωλιας με στενσιλ

 

Ακολουθείς τα βήματα της «Μονοχρωμίας» με τα δύο χέρια. Μετά από 3 ώρες η επιφάνεια έχει στεγνώσει οπότε και μπορείς να δημιουργήσεις τα σχέδια σου.

Έχεις επιλέξει τα αγαπημένα σχέδια και με αυτοκόλλητη χαρτοταινία στερεώνεις τα stencils πάνω στη επιφάνεια.

Βάφεις με πινέλο και Chalk paint σε διάφορες αποχρώσεις. Εάν θες να κάνεις μονοχρωμία μπορείς να βάψεις και με μικρό αφρώδες ρολό, είναι πιο γρήγορο και κάνει ωραία επιφάνεια.

Και εδώ το τελευταίο βήμα είναι η εφαρμογή του κατάλληλου προστατευτικού βερνικιού.

Το στυλ που θα δώσεις στο έπιπλο ή τα διακοσμητικά σου αντικείμενα εξαρτάται από τα σχέδια stencil που θα διαλέξεις. Για μοντέρνο στυλ μπορείς να διαλέξεις γεωμετρικά σχέδια, δαντέλες για ρομαντικό στυλ , ελεύθερα σχέδια με έντονα χρώματα για Boho στυλ …και ότι άλλο μπορείς να σκεφτείς.

Στο εμπόριο θα βρεις πάρα πολλά σχέδια για να διαλέξεις αλλά μπορείς να κάνεις και μόνη σου με ρυζόχαρτο.

7. Χρώμα κιμωλίας και Decoupage

 χρωματα κιμωλιας με ντεκουπαζ

Με την τεχνική ντεκουπάζ (Decoupage) μετατρέπεις μια απλή επιφάνεια σε ζωγραφισμένη. Δεν χρησιμοποιείς πινέλα και χρώματα. Χρησιμοποιείς μοτίβα που θα βρεις σε χαρτοπετσέτες, περιοδικά, χαρτί περιτυλίγματος, ριζόχαρτο, εφημερίδες κοκ.

Το αποτέλεσμα είναι πολύ όμορφο, αλλά ως τεχνική θέλει μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια και στη χρήση των υλικών. Εάν είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την τεχνική ντεκουπάζ, καλό είναι πρώτα να πειραματιστείς σε μικρές επιφάνειες.

χρωματα κιμωλιας

Και τώρα η τεχνική μας. Έχοντας ολοκληρώσει τα βήματα της «Μονοχρωμίας» με τα δύο χέρια, στην απόλυτα στεγνή επιφάνεια θα εφαρμόσεις , με πινέλο, ελάχιστη ποσότητα ειδικής κόλλας στο σημείο που έχεις αποφασίσει να τοποθετήσεις το σχέδιο σου.

Έχεις ήδη κόψει με μεγάλη ακρίβεια το μοτίβο σου, και το τοποθετείς εκεί που έχεις βάλει κόλλα. Θέλει προσοχή, η πολλή κόλλα θα δημιουργήσει φυσαλίδες, εάν πάρει αέρα κάτω από το μοτίβο θα ζαρώσει το σχέδιο. Οι κινήσεις σου θα πρέπει να έχουν χειρουργική ακρίβεια.

Αφού τοποθετήσεις σωστά το μοτίβο, με αργές και απαλές κινήσεις το καλύπτεις με ένα λεπτό στρώμα της ειδικής κόλλας. Και εδώ προσοχή να μην μετακινηθεί ή σκιστεί.

Αφήνεις να στεγνώσει. Όπως και στις άλλες τεχνικές εφαρμόζεις το κατάλληλο προστατευτικό βερνίκι.

+1 Συνδυασμοί τεχνοτροπιών

 

chalk paint τεχνοτροπιεσ 

Οι τεχνικές και το χρώμα κιμωλίας συνδυάζονται μεταξύ τους πολύ αρμονικά. Οι πιο δημοφιλής συνδυασμοί είναι
• το χρώμα κιμωλίας, με παλαίωση και stencil
• το χρώμα κιμωλίας με παλαίωση και μεταλλικά στοιχεία

Ο σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ζωντανέψουμε τη φαντασία σου. Μέσα από τις όμορφες εικόνες και τεχνικές να σου δώσουμε την έμπνευση για τις δικές σου δημιουργίες.

Είσαι έτοιμη για το πρώτο σου έργο και θέλεις μερικές διακοσμητικές ή τεχνικές συμβουλές; Μη διστάζεις λεπτό.

Η σύμβουλος διακόσμησης κα Βασιλική θα χαρεί να σε εξυπηρετήσει.
Αποκλειστικά και μόνο για τους πελάτες που επισκέπτονται το φυσικό μας κατάστημα, παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της.

Πηγές
https://simplyvintagecreations.com/my-work/
https://www.fabartdiy.com/decoupage-old-furniture-diy-tutorial-video/
https://www.royaldesignstudio.com/blogs/stencil-ideas/shabby-chic-farmhouse-furniture
 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa