Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Κηπουρική για μικρούς και μεγάλους / Ευέλικτα συστήματα ποτίσματος σε μπαλκόνια και κήπους

Ευέλικτα συστήματα ποτίσματος σε μπαλκόνια και κήπους

 

Αυτοματο ποτισμα

 

Το νερό μεταξύ άλλων (φως, νερό, αέρας, θρεπτικά συστατικά, κατάλληλη θερμοκρασία) αποτελεί μια ζωτική ανάγκη των φυτών, όπως άλλωστε και τη δική μας.

Αυτό που ίσως θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι δεν αρκεί να ρίχνουμε νερό στα φυτά για να είναι υγιή.

Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα φυτά, η σωστή ποσότητα νερού, την κατάλληλη ώρα και με τον κατάλληλο τρόπο παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη τους.

Όταν έχουμε λίγα φυτά ή αρκετό χρόνο να διαθέσουμε, το χειροκίνητο πότισμα (πότισμα με λάστιχο) είναι μια καλή επιλογή.

Σε κάθε άλλη περίπτωση σωστό πότισμα (συχνότητα, ποσότητα, ώρα ποτίσματος) μπορεί να εξασφαλιστεί με την εφαρμογή του κατάλληλου συστήματος αυτόματου ποτίσματος.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε:

Α. Χαρακτηριστικά "Ποτίσματος με λάστιχο" vs "Αυτόματου ποτίσματος"

Β. Συστήματα ποτίσματος ανάλογα με τις ανάγκες σας

   * Πότισμα γλαστρών σε μπαλκόνια και βεράντες
       * με λάστιχο ποτίσματος
       * με προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος 1 ή 2 εξόδων

     * Πότισμα λαχανόκηπων και ανθόκηπων
        * με λάστιχο ποτίσματος
        * με βεντάλια ποτίσματος
        * με προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος 1 ή 2 εξόδων

      * Πότισμα κήπων έως 50 τ.μ.
       *Πότισμα κήπων έως 200 τ.μ.
         * με υπέργειο σύστημα ποτίσματος
         * με δημιουργία ενός DIY υπόγειου συστήματος άρδευσης
       * Πότισμα κήπων πάνω από 200 τ.μ.

 

 

Α. Χαρακτηριστικά "Ποτίσματος με λάστιχο" vs "Αυτόματου ποτίσματος"

 

 ποτισμα    «Χειροκίνητο πότισμα» ή πότισμα με λάστιχο καλή επιλογή για μικρές ανάγκες

 

Προσωπικά μου αρέσει πολύ να ποτίζω τα φυτά με το λάστιχο. Νοιώθω ότι είμαι πιο κοντά τους. Ταυτόχρονα με το πότισμα παρατηρώ το μεγάλωμα τους, αφαιρώ τα κίτρινα φυλλαράκια τους, απολαμβάνω το άρωμα τους, τους παρέχω όλη μου τη φροντίδα!

Εάν και εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, τότε θα σας συνιστούσα να γνωρίσετε μερικά εξαρτήματα ποτίσματος που θα σας βοηθήσουν να έχετε αποτελεσματικό πότισμα, χωρίς να λερώνετε το μπαλκόνι, χωρίς να δημιουργείτε ακαταστασία στη βεράντα.
 

 

Πότισμα με λάστιχο 

Το θέμα όμως είναι ότι δεν έχουμε πάντα τον απαραίτητο χρόνο για να τους διαθέσουμε.

Περνούν μέρες ίσως και εβδομάδες που δεν μπορούμε να διαθέσουμε περισσότερο από λίγα λεπτά! Βιαστικά, σε ακατάστατες ώρες ρίχνουμε λίγο νερό, και αυτό ήταν όλο. Και φυσικά αυτό φαίνεται στην πρόοδο και την υγεία τους.

 

 

αυτοματο ποτισμα   Τι είναι το «αυτόματο πότισμα» και ποια τα πλεονεκτήματα του;

Το αυτόματο πότισμα είναι ένα πρακτικό και αυτοματοποιημένο σύστημα που μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε τη συχνότητα, την ποσότητα και την ώρα του ποτίσματος των φυτών μας.

Το «αυτόματο πότισμα» αποτελείται από προγραμματιστές ποτίσματος και συμπληρώνεται από διάφορα εξαρτήματα (λάστιχα ποτίσματος, σταλάκτες, ρακόρ κοκ).

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων προγραμματιστών ποτίσματος για να καλύψουν όλες τις ανάγκες ποτίσματος.

Όσον αφορά τα εξαρτήματα αυτόματου ποτίσματος, το πλήθος των γλαστρών, το μέγεθος του κήπου, οι απαιτήσεις των φυτών είναι μερικοί από τους παράγοντες που καθορίζουν ποια και πόσα από αυτά θα χρειαστείτε.

Γιατί να βάλω αυτόματο πότισμα;
Ο σκοπός και τα πλεονεκτήματα του αυτόματου ποτίσματος είναι:

* μπορείτε να ρυθμίσετε το πότισμα των φυτών σας την κατάλληλη ώρα (π.χ. τους καλοκαιρινούς μήνες η κατάλληλη ώρα είναι νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα)

* με τον κατάλληλο τρόπο (οι σταγόνες του νερού στα φύλλα, όταν ο ήλιος είναι δυνατός, δημιουργούν εγκαύματα, ενώ τις βραδινές ώρες αυξάνουν τις πιθανότητες προσβολής από μύκητες)

* με σωστή ποσότητα νερού. Οι σταλάκτες που τοποθετούνται σε κάθε γλάστρα έχουν τη δυνατότητα ρύθμισης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με το ίδιο σύστημα αυτόματου ποτίσματος μπορείτε να ποτίζετε σωστά και το βασιλικό αλλά και τη βουκαμβίλια. Δύο φυτά με διαφορετικές ανάγκες σε νερό.

Το πόσο νερό χρειάζεται κάθε φυτό εξαρτάται από το είδος του (όπως είπαμε βασιλικός και βουκαμβίλια), από το μέγεθος της γλάστρας, τον τύπο του εδάφους, το στάδιο ανάπτυξης του φυτού, από τις ώρες που είναι εκτεθειμένο στον ήλιο κοκ.

Είναι πολυπαραγοντικό. Για αυτό θα πρέπει στην αρχή να παρατηρείται το φυτό (εάν το χώμα είναι στεγνό, τα φύλλα του φυτού είναι σε καλή κατάσταση κοκ) και αυτό θα σας καθοδηγήσει.

* οικονομία νερού. Μια αρχική ρύθμιση, για κάθε φυτό χωριστά, αρκεί για να διοχετεύεται πάντα η σωστή ποσότητα νερού, χωρίς να ξεχειλίζουν οι γλάστρες, χωρίς να λερώνεται το μπαλκόνι και χωρίς να τρέχετε με μια σφουγγαρίστρα στο χέρι για να μην αφήσουν τα νερά λεκέδες στο μάρμαρο!

*συστηματικά ακόμη και εάν προκύψουν έκτακτες υπερωρίες στην εργασία, μια ξαφνική ευχάριστη βόλτα με φίλους, διακοπές το καλοκαίρι….

Με το αυτόματο πότισμα ούτε η διακοπή ρεύματος δεν αποτρέπει το σωστό και συστηματικό πότισμα των φυτών. Οι προγραμματιστές αυτόματου ποτίσματος λειτουργούν χωρίς ρεύμα.

Τα οικιακά μοντέλα προγραμματιστών ποτίσματος της Claber λειτουργούν με απλές μπαταρίες με μέσο χρόνο ζωής περίπου ένα έτος!

*οικονομία χρόνου. Η ρύθμιση του ποτίσματος γίνεται μια φορά στην αρχή. Δεν χρειάζεται να ανοίγεται ή να κλείνεται το πότισμα. Γίνεται και αυτό αυτόματα.

Φυσικά, κατά διαστήματα μπορείτε να παρακολουθείτε εάν τα φυτά σας είναι ικανοποιημένα από τη δοσολογία του νερού και να κάνετε τις απαραίτητες αναπροσαρμογές.

* οικονομία στην αναπλήρωση των φυτών σας. Η σωστή περιποίηση των φυτών εξασφαλίζει την μακροζωία τους. Τώρα πια θα αγοράζετε νέα φυτά μόνο επειδή θα θέλετε να διευρύνετε το όμορφο μπαλκόνι ή κήπο σας και όχι γιατί τα προηγούμενα χάλασαν!

 

Β. Συστήματα ποτίσματος ανάλογα με τις ανάγκες σας

 

Αυτοματο ποτισμα φιλοθεη  Πότισμα γλαστρών σε μπαλκόνια και βεράντες

αυτοματο ποτισμα μπαλκονι

 

Όλοι θαυμάζουμε τα όμορφα μπαλκόνια με τα χρωματιστά λουλούδια και τα αρωματικά βότανα.

Θα θέλαμε να απολαμβάνουμε ευχάριστες στιγμές χαλάρωσης διαβάζοντας ένα βιβλίο, σερφάροντας στο διαδίκτυο ή παρέα με αγαπημένους φίλους.

Η αλήθεια όμως είναι ότι λίγοι τολμούμε να ασχοληθούμε. Ο χρόνος και ο κόπος φροντίδας τους λειτουργεί ανασταλτικά.

Για εσάς που λαχταράτε ένα καταπράσινο μπαλκόνι, σας έχουμε 2 εξαιρετικές προτάσεις ποτίσματος, με λάστιχο ή με προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος, για να διαλέξετε αυτή που ταιριάζει καλύτερα στο χρόνο σας και στις ανάγκες των φυτών σας.

 

αυτοματο ποτισμα φιλοθεη  Πότισμα λαχανόκηπων και ανθόκηπων

 

ποτισμα κηπου

 

Οι λαχανόκηποι και οι ανθόκηποι έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Σίγουρα είναι το μέγεθος τους αλλά και η ποικιλία των φυτών που έχουν.

Οι λάτρεις της κηπουρικής την επιλέγουν ως τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ψυχικής ευεξίας, χαλάρωσης και ένα τρόπο υγιεινής διατροφής.

Ως εκ τούτου, συναντάμε κήπους φυτεμένους με διάφορα ανθοφόρα φυτά, γεμάτοι χρώματα, με βότανα και λαχανικά, πλούσιοι σε γεύσεις και αρώματα. Η πολυμορφία των φυτών ερμηνεύεται και ως διαφορετικές ανάγκες ποτίσματος.

Οι ευέλικτες προτάσεις ποτίσματος καλύπτουν το πότισμα με λάστιχο, το πότισμα με βεντάλια ποτίσματος (με ένα ελαφρύ σπρέι ακριβώς όπως η βροχή, δημιουργώντας ένα σύστημα μικρο- άρδευσης ιδανικό για παρτέρια ή λαχανόκηπους), το αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή μίας ή δύο εξόδων.

 

αυτοματο ποτισμα φιλοθεη  Πότισμα κήπων έως 50 τ.μ.

Ποτισμα κηπου

 

Οι μικροί κήποι με γκαζόν, διακοσμημένοι με όμορφα ανθοφόρα φυτά, μικρά δέντρα ίσως και ένα φράχτη που βρίσκονται μπροστά ή στο πίσω μέρος κατοικιών και γραφείων είναι ένα πολύ όμορφο και συνηθισμένο είδος πρασίνου.

Οι ανάγκες ποτίσματος μπορεί να είναι απλές ή και πιο σύνθετες. Όσο πιο μεγάλη ποικιλία φυτών έχουν οι κήποι, τόσο πιο σύνθετες οι ανάγκες ποτίσματος σε συχνότητα και διάρκεια.

Αξιοποιώντας τα προϊόντα της CLABER η φροντίδα του κήπου γίνεται εύκολη και διασκεδαστική.

Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα από συστήματα ποτίσματος, εύκολα και έξυπνα, ανεξάρτητα από το χώρο, το κλίμα ή την εποχή, που συμβάλλουν στην μείωση της κατανάλωσης νερού, του χρόνου και του κόπου.

 

αυτοματο ποτισμα  Πότισμα κήπων έως 200 τ.μ.


Αυτοματο ποτισμα

Οι μεγάλοι κήποι έχουν αρκετές απαιτήσεις όσον αφορά το πότισμα τους.

Ακόμα κι αν η επιφάνειά τους μπορεί να φαίνεται «διαχειρίσιμη», οι κήποι έως 200 τ.μ. έχουν αρκετές απαιτήσεις είτε αποτελούνται απλά από γκαζόν είτε φιλοξενούν παρτέρια με άνθη και λαχανικά, δέντρα και καταπράσινους φράχτες!

Κατά αρχήν το γκαζόν θέλει τακτικό πότισμα, ωστόσο δεν χρειάζεται να ποτίζεται όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις. Οπότε η χρήση ενός αισθητήρα βροχής θα ήταν πολύ χρήσιμη.

Τα παρτέρια με λουλούδια και οι λαχανόκηποι χρειάζονται ελεγχόμενο πότισμα, η εξάτμιση του νερού τις ζεστές εποχές θα πρέπει να ληφθεί υπόψη όπως και η σωστή αποστράγγιση, καθώς το στάσιμο νερό προκαλεί ασθένειες και σήψη των καλλιεργειών.

Για κάθε διαφορετική ανάγκη υπάρχουν και οι αντίστοιχες προτάσεις ποτίσματος.

Μπορούμε να επιλέξουμε είτε λύσεις υπέργειου ποτίσματος, οι οποίες είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση, είτε τη δημιουργία ενός DIY υπόγειου συστήματος άρδευσης εξασφαλίζοντας ότι το γκαζόν και τα φυτά μας, χάρη στον προγραμματιστή αυτόματου ποτίσματος, θα έχουν τη σωστή ποσότητα του νερού.

 

 ποτισμα  Πότισμα κήπων πάνω από 200 τ.μ.

 

Προγραμματιστης αυτοματο ποτισμα


Το πότισμα ενός μεγάλου κήπου είναι απαιτητικό και εμείς καλούμαστε να δείξουμε σεβασμό στη φύση και το νερό.

Η διαχείριση του νερού σε ένα μεγάλο κήπο δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη ή στον αυτοσχεδιασμό. Απαιτεί μια επαγγελματική λύση κατάλληλη για οικιακή άρδευση.

Στην περίπτωση αυτή οι ανάγκες ποικίλλουν με σημαντικές διαφορές και οι προτάσεις δεν θα πρέπει να είναι τυποποιημένες.

Για αυτό σας προτείνουμε να επικοινωνήσετε μαζί μας και να αναπτύξουμε μαζί ένα σχέδιο ποτίσματος προσαρμοσμένο στις δεδομένες συνθήκες όπως: η περιοχή που πρέπει να ποτίζεται, το είδος των φυτών και τη διαθέσιμη παροχή νερού κοκ.

 

Συμβουλή

Ολοκληρώνοντας τις προτάσεις αποτελεσματικού ποτίσματος, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η επένδυση σε ένα αποτελεσματικό και ελεγχόμενο σύστημα ποτίσματος σημαίνει σημαντική εξοικονόμηση στην κατανάλωση νερού και ενέργειας.

Αποτελεί οικονομικό αλλά ταυτόχρονα και οικολογικό πλεονέκτημα: καταναλώνοντας λιγότερους πόρους συμβάλλουμε στη μείωση της ρύπανσης και της σπατάλης πολύτιμων φυσικών πόρων, όπως το πόσιμο νερό. Ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζουμε υγιή φυτά με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής!

Ελπίζουμε να το άρθρο μας να απάντησε στα βασικά σας ερωτήματα.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa