Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Ευεξία και πως να την πετύχεις / Εσείς ξέρατε ότι οι DIY κατασκευές ακονίζουν το μυαλό?!

Εσείς ξέρατε ότι οι DIY κατασκευές ακονίζουν το μυαλό?!

 

diy κατασκευες για το σπιτι

Είναι γεγονός, υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τις DIY κατασκευές και άλλοι που τις αποφεύγουν …συστηματικά!

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψετε πόσο ωφέλιμες είναι για μικρούς και μεγάλους. Επίσης,  θα διαπιστώσετε   ότι υπάρχουν διάφορες κατηγορίες DIY κατασκευών, από απλές έως σύνθετες, από ευχάριστες μέχρι και   πολύ  απαιτητικές.

Ακόμη και εάν ανήκετε στους διστακτικούς, σίγουρα κάποια ταιριάζει στην δική σας προσωπικότητα!!

Βρείτε τη, ακολουθήστε τη και πιστέψτε μας, θα ενθουσιαστείτε από τα οφέλη της!!!

Όταν λέμε DIY κατασκευές τι ακριβώς εννοούμε;


Με τον όρο Do It Yourself (DIY) κατασκευές αναφερόμαστε στην μέθοδο κατασκευής, τροποποίησης ή επισκευής πραγμάτων χωρίς την άμεση βοήθεια εμπειρογνωμόνων ή επαγγελματιών. Η ακαδημαϊκή έρευνα περιγράφει τις DIY κατασκευές ως συμπεριφορές όπου «τα άτομα εμπλέκουν πρώτες και ημι-πρώτες ύλες και μέρη για να παράγουν, να μετασχηματίζουν ή να ανακατασκευάζουν υλικά υπάρχοντα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από το φυσικό περιβάλλον (Do_it_yourself).

Οι DIY κατασκευές ή «φτιάξτο μόνος σου» μπορεί να είναι απλές ή και σύνθετες. Μπορεί να θέλουν εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία μπορεί να αφορούν προχωρημένους ή αρχάριους. Μπορεί να θέλουν πολύ χρόνο, ίσως και μέρες, μπορεί να είναι και κατασκευές λίγων ωρών.

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλής DIY κατασκευές;


Κηπουρική, ραπτική, κέντημα, ζωγραφική, κατασκευή κεριών, πυρογραφία, ξυλογλυπτική, χαρακτική σε γυαλί, πέτρα ή δέρμα, κεραμική, ζωγραφική σε ρούχα, παπούτσια, τσάντες ή γυαλί, χειροτεχνίες με χαρτί ή ξύλο, τροποποίηση  παλιών  αντικειμένων  (όπως  μετατροπή  μιας παλιάς βαλίτσας σε τραπεζάκι!), κατασκευές κοσμημάτων, μικροεπισκευές στο σπίτι (μια  χαλασμένη βρύση, σφίξιμο χαλαρών βιδών σε ένα έπιπλο κοκ), αλλαγή πατώματος στην κουζίνα, βάψιμο του υπνοδωματίου, αναπαλαίωση επίπλων ….. και ο κατάλογος με τις DIY κατασκευές είναι πραγματικά ατελείωτος.

Από εσάς εξαρτάται με τι θέλετε να ασχοληθείτε.

Ανάλογα το χρόνο σας, την εμπειρία και τα ενδιαφέροντα σας σίγουρα θα βρείτε κάποια DIY κατασκευή που θα σας κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Ποιος ξέρει, μπορεί να σας αρέσει τόσο πολύ που να εξελιχθεί ως μια τακτική δραστηριότητα που σας προσφέρει μοναδική απόλαυση (hobby).

Τα 5  συναρπαστικά οφέλη των DIY κατασκευών

diy κατασκευες - φτιαξτο μονος σου

 

Αναλύοντας τα 5 συναρπαστικά οφέλη των «Φτιάξτο μόνος σου» κατασκευών δεν θα αναφερθούμε στην εξοικονόμηση χρημάτων. Αυτό είναι φανερό και γνωστό σε όλους.

Θα αναφερθούμε σε πλεονεκτήματα που έχουν να κάνουν με το μυαλό, την αντίληψη, την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία. 
 

1.Ακονίζουν το μυαλό

Η εκμάθηση νέων πραγμάτων αποτελεί μια πρόκληση για το νου. Η χρήση εργαλείων, η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η χρήση της φαντασίας για να δει κανείς το τελικό αποτέλεσμα του νέου του έργου είναι μόνο μερικές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο εγκέφαλος και που τον κάνουν να είναι σε εγρήγορση, να μαθαίνει νέα πράγματα να αναπτύσσεται.

Σύμφωνα με μελέτη του 2011 (Engaging in cognitive activities, aging, and mild cognitive impairment: a population-based study) το πλέξιμο, η ζωγραφική και η κεραμική είναι μερικές από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ήπιας γνωστικής εξασθένησης εγκεφάλου.

 


 

Η DREMEL είναι ίσως η πιο γνωστή και αγαπημένη εταιρεία εργαλείων για DIY κατασκευές. Στο κατάστημα μας θα βρείτε μεγάλη γκάμα εργαλείων και γνήσιων εξαρτημάτων Dremel καθώς και το βιβλίο της Dremel με πρωτότυπες ιδέες DIY κατασκευών

2.Ωφελούν το σώμα, μειώνουν το άγχος, κάνουν τους ανθρώπους πιο χαρούμενους


Υπάρχουν κάποιες κατασκευές που απαιτούν σωματική άσκηση και συμβάλλουν στην ενδυνάμωση της μυϊκότητας όπως η μετατροπή μιας παλέτας σε πρωτότυπο κηπίσκο ή το βάψιμο μιας βιβλιοθήκης με χρώμα κιμωλίας  (π.χ.  Chalk Paint Χρώμα Κιμωλίας TITAN).

Όλες όμως συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του άγχους (The neurological basis of occupation, 2007).

Σύμφωνα με μελέτη του 2010 (Gardening Promotes Neuroendocrine and Affective Restoration from Stress) διαπιστώθηκε ότι η κηπουρική, ως συστηματική ενασχόληση, οδήγησε σε μείωση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, και σε ενίσχυση της θετικής διάθεσης.

 

κηπουρικη

 

3.Καλλιεργούν την αυτοπεποίθηση και το σεβασμό των άλλων

 Η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, η απόκτηση νέας γνώσης, η ανάληψη όλο και πιο σύνθετων κατασκευών και η επιτυχία του αποτελέσματος μεγαλώνει την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, καλλιεργεί την αυτοπεποίθηση σας.

Και για να το πάμε ένα βήμα πιο πέρα, αποσπά το σεβασμό γνωστών και φίλων που θα εντυπωσιαστούν από τα έργα σας.

4.Αναπτύσσουν και καλλιεργούν την κοινωνικότητα


Οι DIY κατασκευές είναι ένας θαυμάσιος τρόπος να συναντήσετε νέους ανθρώπους. Μιλώντας για τα έργα σας, ανταλλάσσοντας εμπειρίες με άτομα που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα, εμπλουτίζετε τις γνώσεις, διευρύνετε τον κύκλο γνωριμιών και καλλιεργείται την κοινωνικότητα σας.

5.Επωφελείται η οικογένεια και τα παιδιά


Οι γονείς συχνά αντιμετωπίζουν μεγάλη δυσκολία να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους, να βρουν κοινά σημεία ενδιαφέροντος, συζήτησης και να περάσουν δημιουργικό και ευχάριστο χρόνο μαζί. Οι DIY κατασκευές είναι λοιπόν μια εξαιρετική ευκαιρία!

Με πολλαπλά οφέλη τα παιδιά γνωρίζουν νέους κόσμους, καλλιεργούν χρήσιμες προσωπικές και κοινωνικές δεξιότητες σε στενή και ευχάριστη συνεργασία με τους γονείς τους.

Όπως αναφέρεται και στο άρθρο Κηπουρική για παιδιά,  η κηπουρική είναι μια ιδανική δραστηριότητα για τα παιδιά.

 

Μυήστε τα παιδιά σας στον κόσμο των DIY κατασκευών, δώστε τους την ευκαιρία να πειραματιστούν, να μάθουν και ίσως ανακαλύψουν τα ταλέντα τους.

εργαλεια stanley

 
Αξιοποιήστε την προσφορά της Stanley.

Δώρο ένα Stanley Jr. Kit με την αγορά Stanley εργαλείων χειρός και ειδών αποθήκευσης αξίας 30€. Η προσφορά της Stanley ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των δώρων.

Για περισσότερες πληροφορίες θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε στο 210 6815018, Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι.

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa