Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Δραπανοκατσάβιδο: Ποιο να αγοράσω;

Δραπανοκατσάβιδο: Ποιο να αγοράσω;

Πως να διαλέξω Δραπανοκατσάβιδο;

Πράγματι τα Δραπανοκατσάβιδα είναι μια μεγάλη οικογένεια με πολλά "αδέλφια" και ονόματα: Δράπανα, Πνευματικά δράπανα, Δραπανοκατσάβιδα, Κρουστικά δραπανοκατσάβιδα και Παλμικά κατσαβίδια.
 

Με δεκάδες μοντέλα διαθέσιμα στην αγορά για να διαλέξεις, η απάντηση στην ερώτηση «Ποιο δραπανοκατσάβιδο να αγοράσω» μπορεί να είναι  λίγο  σύνθετη.

Για την ακρίβεια το κλειδί της βρίσκεται στις απαντήσεις των  3  ερωτήσεων:

• ποιες είναι  οι χρήσεις των δραπανοκατσάβιδων ανάλογα με τον τύπο τους;
• τι  εργασίες θέλεις να κάνεις  με το δραπανοκατσάβιδο;
• πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείς;

 

1. Οι χρήσεις των δραπανοκατσάβιδων ανάλογα με τον τύπο τους  

Δράπανα ή Δραπανοκατσάβιδα: εργαλεία κατάλληλα για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο και μέταλλο αλλά και για βίδωμα.

Πνευματικά δράπανα
: κατάλληλα για διάτρηση σε μπετόν, μάρμαρο, πέτρα κ.α.


Κρουστικά Δράπανα ή Κρουστικά Δραπανοκατσάβιδα:
εργαλεία κατάλληλα για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο, πλαστικό ή μέταλλο και με την κρουστική λειτουργία σε τσιμέντο, πέτρα ή μάρμαρο αλλά και για βίδωμα – ξεβίδωμα σε όλα τα υλικά. 

Παλμικά κατσαβίδια: εργαλεία σχεδιασμένα να βιδώνουν και να ξεβιδώνουν βίδες ακόμη και σε δύσκολες εργασίες

 

 

ποιο δραπανοκατσαβιδο να αγορασω

 

Αρκεί μια ματιά στις χρήσεις των πιο πάνω εργαλείων για να δεις ότι τα κρουστικά δραπανοκατσάβιδα είναι τα εργαλεία εκείνα που συγκεντρώνουν τις περισσότερες λειτουργίες.

Χρησιμοποιούνται: δραπανοκατσαβιδα
• για άνοιγμα τρύπας σε ξύλο, μέταλλο, γυψοσανίδα, τσιμέντο, μπετόν
• για βίδωμα-ξεβίδωμα

 

Επίσης, μπορούν να δεχτούν και διάφορα εξαρτήματα όπως συρματόβουρτσες, περιστροφική ελαστική βάση τριβείου, ρασπάκια, φρέζες κ.α.
 

Κάποια μοντέλα με αρκετά μεγάλη ροπή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για ανάμιξη χρωμάτων συνδέοντας στο τσοκ έναν αναδευτήρα.

 

Δραπανοκατσάβιδο ρεύματος  ή Δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας (επαναφορτιζόμενο);

Για την αγορά του κατάλληλου δραπανοκατσάβιδου,  ένα  από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείς είναι η τροφοδοσία του εργαλείου. Θα είναι  ρεύματος  ή μπαταρίας;

Τα   δραπανοκατσάβιδα  ρεύματος  έχουν αυτονομία χρήσης (δεν χρειάζονται ποτέ επαναφόρτιση) και είναι, συνήθως, πιο ισχυρά από τα αντίστοιχα μπαταρίας.

Υπάρχει όμως ένα αλλά και αυτό αναφέρεται στην εξάρτηση του εργαλείου από το καλώδιο και μια ηλεκτρική πρίζα. Όλα αυτά περιορίζουν τη χρήση του ηλεκτρικού εργαλείου σε θέσεις εργασίας κοντά σε μια ηλεκτρική πρίζα, ακόμη και εάν χρησιμοποιήσεις μπαλαντέζα.

Από την άλλη, τα δραπανοκατσάβιδα μπαταρίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν οπουδήποτε, αλλά μπορούν να δουλεύουν τόσο όσο αντέχει η μπαταρίας τους.

Για το λόγο αυτό,  τα  εργαλεία  μπαταρίας,  θεωρούνται συμπληρωματικά ενός  εργαλείου  ρεύματος.

Κάποια μοντέλα προσφέρονται με δύο μπαταρίες για μεγαλύτερη αυτονομία ώστε ο χρήστης να μπορεί να φορτίζει την μία μπαταρία ενώ η άλλη είναι σε χρήση.

 

Διάρκεια και απόδοση μπαταρίας ενός δραπανοκατσάβιδου

Η τάση μπαταρίας κυμαίνεται από 9,6 έως 36 Volt.

Η υψηλότερη τάση έχει μεγαλύτερη ροπή, αλλά για καθημερινή χρήση τα μοντέλα 10,8 έως 14,4 Volt είναι συνήθως αρκετά ισχυρά.

Η υψηλή τάση μαζί με τις υψηλές αποδόσεις Ampere / Hour (Ah), εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια χρόνου λειτουργίας της μπαταρίας. Και βέβαια οι μπαταρίες πρέπει να είναι νέας τεχνολογίας Ιόντων Λιθίου ( Li-ion ).

 e-book δραπανοκατσαβιδα

 

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση ενός δραπανοκατσάβιδου

• Η μεταβλητή ταχύτητα.   Επιτρέπει τον απόλυτο έλεγχο στις εργασίες τρυπήματος και βιδώματος.
Οι υψηλές ταχύτητες επιλέγονται για τρύπημα μετάλλου ή ξύλου. Οι χαμηλές ταχύτητες σε συνδυασμό με υψηλή ροπή επιλέγονται για εργασίες βιδώματος.

• Η πολλαπλή ρύθμιση ροπής.  Επιτρέπει το τέλειο βίδωμα σε ποικιλία υλικών με διαφορετικά μεγέθη βιδών. Όταν το δράπανο λειτουργεί σαν κατσαβίδι με υπερβολική ροπή μπορεί να σπάσει τη βίδα.

• Η διάμετρος τρύπας που μπορεί να ανοίξει.

• Το μέγεθος του τρυπανιού που μπορεί να δεχτεί το τσοκ. Τα συνηθισμένα μεγέθη είναι 3/8’’ και ½’’ (10 ή 13 mm).

Για τις περισσότερες οικιακές εργασίες, θεωρείται επαρκής διάμετρος τσοκ 3/8 ‘’ (10mm), αλλά εάν σκοπεύεις να τρυπήσεις  σε πιο συμπαγή υλικά όπως μέταλλο ή σκυρόδεμα, τότε προτίμησε  ένα μεγαλύτερο δραπανοκατσάβιδο.

Κρουστικό ή απλό.  Τα κρουστικά δραπανοκατσάβιδα είναι απαραίτητα για τρύπημα σε σκυρόδεμα ή σε τοιχοποιία.

• Η κατασκευή του εργαλείου. Για συχνές και απαιτητικές εργασίες θα πρέπει να επιλεγεί ένα δραπανοκατσάβιδο καλής κατασκευής με αυτόματο τσοκ 13mm και ίσως με μεταλλικό κιβώτιο ταχυτήτων.

• Η εργονομία του εργαλείου, η  αίσθηση του όταν το πιάνεις  στα χέρια σου.  Όταν επιλέγεις ένα εργαλείο, σήκωσε το, δες  πως το αισθάνεσαι  στο χέρι σου. Είναι πάρα πολύ βαρύ; Νιώθεις τη λαβή του να εφαρμόζει σωστά στο χέρι σου; Είναι εύκολη η ρύθμιση της ταχύτητας με τον αντίχειρα και τον δείκτη;

ποιο δραπανοκατσαβιδο να αγορασω2. Τι εργασίες θέλεις να κάνεις με το δραπανοκατσάβιδο;

Φαίνεται μια απλή ερώτηση αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη.

Συνήθως, οι επαγγελματίες που ασχολούνται με πολλές και διαφορετικές δουλειές έχουν περισσότερα του ενός δραπανοκατσάβιδα. Ο πιο κλασσικός συνδυασμός είναι ένα δραπανοκατσάβιδο ρεύματος και ένα μπαταρίας.

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να έχεις  στην εργαλειοθήκη σου ένα κρουστικό δραπανοκατσάβιδο ρεύματος και ένα επαναφορτιζόμενο παλμικό κατσαβίδι, αλλά πάλι αυτό εξαρτάται από το είδος εργασιών που αναλαμβάνεις.

Εάν οι εργασίες σου είναι σύνθετες και δυσκολεύεσαι να βρεις  ποιο είναι το κατάλληλο εργαλείο για εσένα, μη διστάζεις καθόλου. Μπορείς να μας επισκεφτείς  και μαζί θα βρούμε την πιο σωστή λύση.

 

3. Πόσο συχνά θα το χρησιμοποιείς;

Η συχνότητα χρήσης του εργαλείου παίζει ουσιαστικό ρόλο στην επιλογή του κατάλληλου μοντέλου.

Εάν είσαι  επαγγελματίας, όπου η χρήση είναι καθημερινή και η διάρκεια μεγάλη, χρειάζεσαι εργαλεία με αντοχές στην χρήση και στον χρόνο.

Όπως όλα τα επαγγελματικά εργαλεία, έτσι και τα επαγγελματικά δραπανοκατσάβιδα, εκτός των άλλων, εξασφαλίζουν μεγάλη αξιοπιστία και υψηλή απόδοση.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιλέξεις μοντέλο δραπανοκατσάβιδου από την επαγγελματική σειρά των κατασκευαστών, όπως είναι η μπλε σειρά της Bosch.

Από την άλλη, για ερασιτεχνική χρήση, για DIY επισκευές, μαστορέματα και κατασκευές, μπορείς να διαλέξεις αξιόπιστα μοντέλα από την ερασιτεχνική σειρά των κατασκευαστών.

Τα εργαλεία που απευθύνονται στους ιδιώτες συνδυάζουν ποιότητα αλλά και ευελιξία ώστε η χρήση τους, από μη επαγγελματίες, να είναι εύκολη και ευχάριστη, όπως είναι τα εργαλεία Bosch πράσινη σειρά.

Αυτές είναι οι βασικές παράμετροι που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν την αγορά ενός δραπανοκατσάβιδου.

 

εργαλεια συμβουληΌμως θα πρέπει επίσης να θυμάσαι, πριν την αγορά οποιουδήποτε εργαλείου αφιέρωσε χρόνο, κάνε την έρευνα σου και επίλεξε όχι μόνο το σωστό εργαλείο αλλά και το κατάλληλο κατάστημα που μπορεί να σε υποστηρίξει με τεχνικές συμβουλές, όποτε και εάν τις χρειαστείς.

Για περισσότερες και πιο εξειδικευμένες πληροφορίες μπορείς να μας επισκεφτείς Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι,   τηλ. 210 6815018. Θα χαρούμε να σε εξυπηρετήσουμε.

 

Πηγή φωτογραφικού υλικού: https://www.bosch-professional.com/gr/el/ & https://www.bosch-diy.com/gr/el/diyers

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Για να δείτε   επώνυμα  μοντέλα δραπανοκατσάβιδων επιλέξτε τον σύνδεσμο   Δραπανοκατσάβιδα

 

 

 

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa