Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Εργαλεία ηλεκτρολόγου: Ποιά είναι τα απαραίτητα και γιατί;

Εργαλεία ηλεκτρολόγου: Ποιά είναι τα απαραίτητα;

απαραιτητα εργαλεια ηλεκτρολογου

 

Πρόκειται για μια ερώτηση που απασχολεί πολλούς νέους ηλεκτρολόγους στο ξεκίνημα τους, όταν προετοιμάζονται να αναλάβουν τις πρώτες τους ηλεκτρολογικές εργασίες και θέλουν να οργανώσουν την εργαλειοθήκη τους με τα πλέον απαραίτητα εργαλεία.

Βασιζόμενοι στην μακρόχρονη εμπειρία μας και τη στενή μας σχέση με επαγγελματίες ηλεκτρολόγους επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τα απαραίτητα εργαλεία χειρός που θα χρειαστείτε, είτε ως κύρια είτε ως βοηθητικά, όποια ηλεκτρολογική εργασία και εάν κάνετε.  

Ωστόσο, θα πρέπει εξαρχής να αναφέρουμε ότι οι ηλεκτρολογικές εργασίες έχουν πολύ μεγάλο εύρος (ηλεκτρολογικές βλάβες, τοποθέτηση πίνακα, σύνδεση λευκών συσκευών, αυτοματισμού σπιτιού-έξυπνο σπίτι, συντήρηση παλιών εγκαταστάσεων, τοποθέτηση κεραιών, δορυφορικών συστημάτων, θυροτηλεοράσεων κοκ). Ως εκ τούτου, αντίστοιχο εύρος έχουν και τα εργαλεία (κατσαβίδια, τρυπάνια, καλέμια, βαριοπούλες, ανιχνευτές μετάλλων & σωλήνων, δοκιμαστικά τάσης, απογυμνωτές καλωδίων κοκ) που χρειάζεται ένας τεχνίτης ηλεκτρολόγος καθώς εξελίσσετε επαγγελματικά.

 

Ας δούμε μαζί ποια είναι αυτά τα απαραίτητα εργαλεία ηλεκτρολόγου:

εργαλεια ηλεκτρολογου πενσα Πένσα: Οι πένσες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν το πιο κοινό εργαλείο ηλεκτρολόγων. Έχουν πλήθος χρήσεων, χρησιμοποιούνται για κοπή ηλεκτρολογικών ή κοινών συρμάτων, σφίξιμο ενώσεων αγωγών, συγκράτηση σωλήνων, στρίψιμο, λύγισμα, διαμόρφωση και συγκράτηση συρμάτων και καλωδίων κατά τη πραγματοποίηση συνδέσεων. Για την ασφάλεια των ηλεκτρολόγων προτείνονται οι πένσες με μόνωση έτσι ώστε να προστατεύονται εάν έρθουν σε επαφή με τάση του ρεύματος.

Το μυτοστίμπιδο ανήκει και αυτό στην κατηγορία των εξειδικευμένων πενσών και χαρακτηρίζεται από το μακρύ του ράμφος. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο ηλεκτρολόγων που επιτρέπει την ασφαλή εργασία σε δυσπρόσιτα σημεία και χάρη στα ειδικά του δόντια επιτυγχάνεται ο μέγιστος έλεγχος και η αξιόπιστη συγκράτηση των εξαρτημάτων. Ένα εξαιρετικής ποιότητας μυτοτσίμπιδο είναι το Knipex 2616200

Στο εμπόριο θα βρείτε πένσες με διαφορετικά ράμφη για να διαλέξετε τις κατάλληλες ανάλογα με τη χρήση τους. Αυτό όμως που είναι εξίσου σημαντικό είναι η εργονομία του εργαλείου. Να έχει καλό και σταθερό κράτημα στο χέρι σας για σωστές και γρήγορες εργασίες αλλά και για την ασφάλεια σας.

 

επαγγελματικα εργαλεια ηλεκτρολογου

 

 

εργαλεια ηλεκτρολογου κατσαβιδια Κατσαβίδι: Πρόκειται για ένα πολύ δημοφιλές εργαλείο χειρός τόσο των επαγγελματιών όσο και των ερασιτεχνών που ασχολούνται με τα μαστορέματα και τις DIY κατασκευές. Η χρήση των κατσαβιδιών είναι ευρέως γνωστή, χαλάρωση ή σφίξιμο βιδών.

Υπάρχουν πολλά μοντέλα κατσαβιδιών με λαβές κοντές ή μακριές, με μύτες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα (Slot, Phillips, Torx κ.α.). Οι επαγγελματίες συχνά εμπλουτίζουν την γκάμα των εργαλείων τους και με κατσαβίδι καστάνιας με μαγνητική κεφαλή η οποία τους εξασφαλίζει γερό κράτημα και γρήγορη αλλαγή της μύτης όπως το Κατσαβίδι καστάνιας μαγνητικό με 10 μύτες 0-68-010 Stanley. Οι ηλεκτρολόγοι που χρησιμοποιούν κατσαβίδια για το «λύσιμο» και «δέσιμο» ηλεκτρικών συσκευών, για στερέωση ηλεκτρικού εξοπλισμού όπως τοποθέτηση πριζών στον τοίχο κοκ, θα πρέπει να επιλέγουν κατσαβίδια με μονωμένες λαβές και λάμες.

 

 

δοκιμαστικο κατσαβιδι Δοκιμαστικό κατσαβίδι: Είναι απαραίτητο εργαλείο σε κάθε ηλεκτρολόγο καθώς χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ύπαρξης τάσης σε διάφορα ηλεκτρικά κυκλώματα προστατεύοντας έτσι τους τεχνίτες από σοβαρά ατυχήματα. Το δοκιμαστικό κατσαβίδι έχει μια λυχνία η οποία ανάβει όταν τοποθετείται σε σημείο που έχει τάση και ο χρήστης τοποθετεί τον αντίχειρα στο επάνω μέρος της λαβής του κατσαβιδιού. Αντί δοκιμαστικό κατσαβίδι, ένας ηλεκτρολόγος θα μπορούσε να επιλέξει Δοκιμαστή τάσης. Ο  Δοκιμαστής τάσης είναι ένα ειδικό εργαλείο που ελέγξει εάν ένα ηλεκτρικό κύκλωμα είναι ενεργό ή απενεργοποιημένο, αλλά ταυτόχρονα μετρά και το εύρος της τάσης.

 

 

εργαλεια ηλεκτρολογου Απογυμνωτής καλωδίων: Οι απογυμνωτές ή γδάρτες καλωδίων στην πραγματικότητα είναι ειδικές πένσες που χρησιμοποιούνται για την απογύμνωση (αφαίρεση της μόνωσης) των ηλεκτρικών καλωδίων και αγωγών, επιτρέποντας τη σύνδεση ή τον τερματισμό τους. Υπάρχουν απογυμνωτές πλευρικής ή εμπρόσθιας πρόσβασης με δυνατότητα ρύθμισης του μήκους απογύμνωσης. Ο απογυμνωτής επιλέγετε με βάση τον τύπο του αγωγού και το είδος της μόνωσης του, το είδος και το πάχος των καλωδίων, συρμάτων ή καλωδιοταινιών.

Συμπληρωματικό αλλά εξίσου σημαντικό εργαλείο για ηλεκτρολογικές εργασίες είναι οι κόφτες καλωδίων χρησιμοποιούνται για καθαρές και με ακρίβεια κοπές, χωρίς παραμορφώσεις σε καλώδια από αλουμίνιο ή χαλκό.

Επίσης, υπάρχουν τα «έξυπνα πολυ-εργαλεία ηλεκτρολόγων» που συνδυάζουν απογυμνωτή καλωδίων, πρέσα ακροδεκτών αλλά και κόφτη λεπτών καλωδίων όπως ο Απογυμνωτής - Γδάρτης καλωδίων - Πρέσα ακροδεκτών FMHT0-96230 Stanley

 

 

εργαλεια ηλεκτρολογου Μετροταινία: Η μετροταινία είναι απαραίτητη για τους ηλεκτρολόγους για να μετρούν με ακρίβεια τις αποστάσεις και τις διαστάσεις κατά την εγκατάσταση ηλεκτρικού εξοπλισμού και συσκευών όπως σήμανση επιφανειών για εγκοπές, τοποθέτηση διακοπτών & πριζών, φωτιστικών, τηλεοράσεων σε τοίχους κοκ.

Υπάρχουν πολλά μοντέλα μετροταινιών. Επιλέγοντας την κατάλληλη για εσάς μετροταινία ίσως σας ενδιαφέρουν κάποια χαρακτηριστικά όπως να έχει μαγνητικό άγκιστρο για εύκολη αγκίστρωση σε επίπεδες επιφάνειες και σωλήνες ακόμη και όταν είστε μόνοι σας στην εργασία, μεγάλο σε μήκος άνοιγμα χωρίς να λυγίζει η λάμα, κέλυφος ανθεκτικό σε πτώσεις και έντονη χρήση, καθαρές και μεγάλες τυπώσεις για εύκολη ανάγνωση των μετρήσεων κοκ.

 

 

εργαλεια ηλεκτρολογου Αλφάδι: Το αλφάδι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο χειρός απαραίτητο για να ρυθμιστεί μια εγκατάσταση ή για την σωστή τοποθέτηση ενός αντικειμένου σε οριζόντια ή κάθετη θέση. Χρησιμοποιείται συνήθως σε ηλεκτρολογικές εργασίες για να διασφαλιστεί ότι οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, τα ηλεκτρικά κουτιά, τα φωτιστικά κοκ θα τοποθετηθούν ευθυγραμμισμένα με ακρίβεια. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για τη σωστή λειτουργικότητα τους όσο και για την αισθητική του χώρου.

Και αλφάδια χειρός υπάρχουν πολλά μοντέλα. Μαγνητικά, αλουμινίου ή μεταλλικά, με 1, 2 ή περισσότερα μάτια, με δυνατότητα μέτρησης γωνιών και με μεγάλη ακρίβεια υπολογισμού. Μια άλλη κατηγορία αλφαδιών είναι τα αλφάδια laser τα οποία έχουν και πιο σύνθετες λειτουργίες, είναι εξαιρετικά ευέλικτα και χάρη στις δυνατότητες τους αναβαθμίζουν και την αποδοτικότητα στις εργασίες σας. Αποτελούν συμπληρωματικό εξοπλισμό ενός αλφαδιού χειρός.

 

 

εξυπνα εργαλεια ηλεκτρολογου

 

 

εργαλεια ηλεκτρολογου Φακός: Οι ηλεκτρολόγοι συχνά εργάζονται σε περιοχές σκοτεινές ή με χαμηλό φωτισμό όπως οι σοφίτες και τα υπόγεια, εσοχές σε τοίχους, στο εσωτερικό ηλεκτρικών κουτιών ή ακόμη και σε χώρους που δεν έχουν ακόμη εγκατάσταση φωτισμού. Επομένως είναι σημαντικό να έχουν μαζί τους έναν ισχυρό φακό που θα τους δίνει άριστη ορατότητα στο χώρο εργασίας, στην αναγνώριση των εξαρτημάτων και στη χρήση των εργαλείων. Και επειδή δεν πρέπει να το ξεχνάμε, ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος και για την αποφυγή ατυχημάτων.

Συχνή επιλογή των ηλεκτρολόγων είναι οι φακοί με μαγνήτη ή οι φακοί κεφαλής οι οποίοι τους διευκολύνουν να έχουν και τα δύο τους χέρια ελεύθερα και να εργάζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια.  

 

 

Έχοντας αναφερθεί στα βασικά εργαλεία ηλεκτρολόγου, που όπως ήδη επισημάναμε είναι μόνο ενδεικτικά, καλό είναι να αναφερθούμε και σε ένα ακόμη απαραίτητο «αξεσουάρ» κάθε επαγγελματία, την εργαλειοθήκη του.

εργαλεια ηλεκτρολογου εργαλειοθηκες

 

 

εργαλεια ηλεκτρολογου

Εργαλειοθήκη: Για να είναι τα εργαλεία σας πάντα έτοιμα για χρήση θα πρέπει να φροντίζετε για την καλή τους κατάσταση. Να είναι καθαρά, στεγνά και σωστά αποθηκευμένα. Η αποθήκευση των εργαλείων θα πρέπει να γίνεται σε εργαλειοθήκες πλαστικές, μεταλλικές ή υφασμάτινες που επιτρέπουν την σωστή τακτοποίηση εργαλείων, την εύκολη εύρεση τους αλλά και την ασφαλή μεταφορά και αποθήκευση.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι τεχνίτες έχουν περισσότερες από μια εργαλειοθήκες. Ενδεικτικά αναφέρουμε μια πλαστική εργαλειοθήκη βαλίτσα για την μεταφορά των εργαλείων στο σημείο εργασίας, μια ταμπακιέρα για οργάνωση και αποθήκευση μικρών εξαρτημάτων (κλέμες, ακροδέκτες, καρφάκια κοκ) και μια θήκη εργαλείων μέσης που επιτρέπει την άμεση πρόσβαση στα εργαλεία που χρειάζεστε όταν θα είστε πάνω σε μια σκάλα, εξοικονομώντας έτσι χρόνο και κόπο. Στην πραγματικότητα με την αγορά μιας εργαλειοθήκης κάνετε ουσιαστική οικονομία. Η οργάνωση των εργαλείων σας όχι μόνο τα καθιστά λειτουργικά για μεγαλύτερο διάστημα αλλά σας βοηθά να μην τα χάνεται!

 

 

Όσο εξελίσσεστε επαγγελματικά και αναλαμβάνετε μεγαλύτερα έργα τόσο και περισσότερα, πιο εξειδικευμένα εργαλεία χειρός και ηλεκτρικά εργαλεία θα χρειαστείτε. Μέσα από την εμπειρία μας, αυτό που έχουμε να σας προτείνουμε είναι να μη βιαστείτε να αγοράσετε όλα τα εργαλεία μαζί. Καλύτερα είναι να εμπλουτίζεται την γκάμα σας σταδιακά, να αγοράζετε όμως ποιοτικά εργαλεία που θα εξασφαλίζουν διάρκεια στο χρόνο, αντοχές στη χρήση και τη δική σας ασφάλεια. 

Τα ποιοτικά εργαλεία θα σας βοηθήσουν να κάνετε γρηγορότερες αλλά και πιο «όμορφες» εργασίες! Θα σας υποστηρίξουν να γίνεται εξαιρετικός επαγγελματίας!!

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές είμαστε σίγουροι ότι οι αγορές σας θα σας εξασφαλίζουν οικονομία και ικανοποίηση.

Τα εργαλεία χειρός είναι η εξειδίκευση μας. Παρέχουμε μια από τις μεγαλύτερες ποικιλίες, πάντα αξιόπιστων κατασκευαστών που σέβονται τον χρήστη. Η οποία και ανανεώνεται συνεχώς.

Ωστόσο, εάν υπάρχει κάποιο εργαλείο χειρός που δεν μπορείτε να βρείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, επικοινώνησε μαζί μας στο 210-6815018 ή επισκεφτείτε το φυσικό μας κατάστημα Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι, μπορεί να είναι διαθέσιμο.

Για να μεραφερθείτε στην κατηγορία Εργαλεία Ηλεκρολόγων κάντε "κλικ" πάνω στη φράση.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa