Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Ευεξία και πως να την πετύχεις / Ευεξία: τι σημαίνει, γιατί είναι σημαντική, πόσο εύκολο είναι να την κατακτήσετε;

Ευεξία: εκατοντάδες τρόποι για να την κατακτήσετε!

Η ευεξία είναι μια έννοια με ρίζες στην αρχαιότητα και αξία  διαχρονική! Αναλύοντας τη σημασία της λέξης μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ευεξία είναι τόσο επίκαιρη στις μέρες μας. Αυτό που επίσης θα καταλάβουμε είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την κατακτήσουμε, και ένας από αυτούς είναι ο δικός σας!

ευεξια κατάστησε την με diy μαστορεματα, χειροτεχνιες

 

Αναλύοντας την έννοια της λέξης ευεξία (εύ + έχω) θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε ότι σημαίνει να «είμαι καλά». Όμως τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ευεξίας (Global Wellness Institute) ευεξία είναι η ενεργός επιδίωξη δραστηριοτήτων, επιλογών και τρόπου ζωής που οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας.

Ευεξία δεν είναι μια παθητική κατάσταση. Κάθομαι και θα μου συμβεί. Όχι, η ευεξία είναι μια ατομική επιδίωξη. Για να επιτευχθεί χρειάζεται προσπάθεια, αποφάσεις, δράση, σχεδιασμός, δέσμευση.  Η απουσία ασθένειας δεν δηλώνει ευεξία! Επιπλέον, η σωματική και ψυχική υγεία από μόνες του δεν ορίζουν την ευεξία.  Εδώ μιλάμε για ολιστική υγεία.

Με τη φράση ολιστική υγεία αναφερόμαστε σε ένα συνολικό μοντέλο υγείας που περιλαμβάνει πολλές διαστάσεις, για άλλους 6, για άλλους 8, 9, 10 και για άλλους 12!.  

Ποιες είναι οι διαστάσεις της ευεξίας;

Τα οφέλη της ευεξίας για τον άνθρωπο είναι πολλά. Για αυτό το λόγο μελετητές του κλάδου δημιούργησαν μοντέλα ευεξίας, με διαστάσεις έτσι ώστε να μπορεί να μετρηθεί. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργούν ως ένας οδηγός που μας βοηθά στην μέτρηση της αλλά και στην επίτευξη της. Μια σύντομη αναφορά στις διαστάσεις της ευεξίας θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της έννοιας.

οι διαστάσεις της ευεξίας


Οι βασικές διαστάσεις της ευεξίας είναι: σωματική, διανοητική, συναισθηματική, πνευματική, κοινωνική και επαγγελματική.  Όμως ιδιαίτερα πρακτικό είναι το μοντέλο της Peggy  Swarbrick που μας δίνει 8 διαστάσεις ευεξίας: συναισθηματική, επαγγελματική, διανοητική, περιβαλλοντική, οικονομική, σωματική, κοινωνική, πνευματική.

Ο λόγος που αναφέρουμε όλες αυτές τις διαστάσεις δεν είναι για να μας τρομάξουν! Είναι απλά για να καταλάβουμε πόσο σημαντική η συμβολή της ευεξίας σε κάθε πτυχή της ζωής μας, αλλά και το αντίστροφο.

Η ευεξία είναι σημαντική για εμένα;

Η απάντηση για το πόσο σημαντική είναι η ευεξία για καθένα από εμάς προκύπτει εύκολα από τα οφέλη της.

Μελέτες έδειξαν ότι η ευεξία στον άνθρωπο σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα δημιουργικότητας και παραγωγικότητας, καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αύξηση της μακροζωίας, μείωση των επιπέδων στρες, ενίσχυση της αυτογνωσίας, προώθηση των υγιών σχέσεων και καλλιέργεια των κοινωνικών δεξιοτήτων.

Πόσο δύσκολο είναι τα επιτευχθεί η ευεξία;

Αναφερθήκαμε σε ορισμούς και διαστάσεις και ίσως αυτό έδωσε την εντύπωση ότι η επίτευξη της ευεξίας είναι πολύ δύσκολη. Σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να κατορθώσει κανείς σε 2-3 μέρες. Όμως ο βαθμός δυσκολίας είναι σχετικός και εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες και τις επιλογές μας.

Η επίτευξη της ευεξίας είναι προσωπική υπόθεση, προσωπικός στόχος. Είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να το πετύχει διαμορφώνοντας τον στα δικά του μέτρα, στο χρόνο, την προσωπικότητα και τις οικονομικές του δυνατότητες.

 

Η επίτευξη της ευεξίας είναι προσωπική υπόθεση, προσωπικός στόχος.
Eίναι η ενεργός επιδίωξη δραστηριοτήτων, επιλογών και τρόπου ζωής που οδηγούν σε μια κατάσταση ολιστικής υγείας.

 

Πως μπορώ να επιτύχω την ευεξία;

Στον ορισμό της λέξης μιλήσαμε για δράση και ολιστική προσέγγιση, δύο διαστάσεις που λειτουργούν ως εφαλτήριο για να σχεδιάσουμε τις δικές μας διαδρομές.

Η ευεξία εμπεριέχει γαλήνη, ηρεμία, χαλάρωση, καλλιέργεια, ψυχαγωγία, σκέψη, επικοινωνία, εξέλιξη, πνευματική και σωματική άσκηση,  για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Το πώς επιτυγχάνονται αυτά είπαμε ήδη ότι για κάθε άνθρωπο ο τρόπος είναι διαφορετικός.

Και ενώ συνηθίζεται η ευεξία να είναι συνυφασμένη με spa, διατροφή και διαλογισμό (σίγουρα για κάποιους είναι υπέροχες επιλογές που συμβάλλουν στην προσωπική τους ευεξία), εμείς θα γνωρίσουμε και μια άλλη πτυχή επίτευξη της ευεξίας με πολλές προκλήσεις, πιο προσιτές σε καθένα από εμάς.

Η ευεξία ακούει και στο όνομα "D.I.Y."

D.I.Y. είναι το ακρωνύμιο της φράσης Do It Yourself και ελληνικά ερμηνεύεται «Κάντο μόνος σου».

Η μικρή αυτή φράση εμπεριέχει ένα πλούτο από δραστηριότητες εύκολο να προσαρμοστούν στις προσωπικές επιλογές και δυνατότητες κάθε ανθρώπου. Υπάρχουν δραστηριότητες που θέλουν λίγο χρόνο, άλλες που θέλουν ελάχιστα χρήματα, κάποιες μπορούν να γίνουν όλες τις ώρες της ημέρας!!

Ας ξεκινήσουμε από τη διακόσμηση. Η ενασχόληση με τη διαρρύθμιση, το συνδυασμό χρωμάτων και το φωτισμό του σπιτιού σας έχει διττή αξία. Από τη μία η ίδια η ενασχόληση αποκαλύπτει την προσωπικότητα σας και βοηθά στην συναισθηματική σας ευεξία από την άλλη το αποτέλεσμα συμβάλλει στη βελτίωση της διάθεσης και της λειτουργικότητα του χώρου.  

Οι κατασκευές και τα μαστορέματα συνδυάζουν σωματική και πνευματική άσκηση,  καλλιεργούν δεξιότητες τους (διαχείριση άγχους, επίλυση προβλημάτων, λήψη αποφάσεων, κοινωνικοποίηση…..), και μαζί με αυτές και την αυτοεκτίμηση σας.

Εννοείται ότι εκτενώς θα αναφερθούμε και στην κηπουρική, ένα πολυαγαπημένο χόμπι που συμβάλλει στη σωματική άσκηση, στην ηρεμία του μυαλού,  στη μείωση των επιπέδων άγχους,  στην ενίσχυση της αυτοεκτίμηση όταν χάρη στη φροντίδα σας βοηθάτε ένα φυτό να αναπτυχθεί και να «ανθίσει».

Ευεξία και άσκηση

Η άσκηση είναι ένας ισχυρός σύμμαχος για τη καλή σωματική υγεία, αλλά ταυτόχρονα είναι εξίσου καθοριστική και για την καλή ψυχική υγεία.

Η σωματική δραστηριότητα με τα επακόλουθα της (καλύτερη οξυγόνωση του εγκεφάλου και έκκριση «καλών» ορμονών), συμβάλλουν στην καταπολέμηση του άγχους, αποτελούν εξαιρετικό «φάρμακο» κατά της κατάθλιψης, ενισχύουν την αυτοπεποίθηση, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, ενώ ενισχύουν την μακροπρόθεσμη μνήμη, τη κριτική σκέψη και γενικότερα τη γενική ευεξία του ανθρώπου.

Οι επιλογές δραστηριοτήτων για να επιτύχετε τη δική σας ευεξία είναι ατελείωτες. Ανάλογα με την προσωπικότητα σας, τις υποχρεώσεις και τις συνθήκες της ζωής σας μπορείτε να επιλέξετε μια ή περισσότερες δραστηριότητες που ικανοποιούν τις δικές σας ανάγκες και συμβάλλουν στην δική σας ευεξία.

Εμείς, εδώ σε αυτό το blog, θα σας παρουσιάζουμε όμορφες ιδέες ως πηγή έμπνευσης ώστε να σχεδιάσετε το δικό σας χάρτη. Υποστηρίζουμε την άποψη ότι «στην απλότητα κρύβεται η ομορφιά» για αυτό προσπαθούμε οι προτάσεις μας να είναι εύκολα εφικτές αλλά ταυτόχρονα να είναι ιδιαίτερες ώστε να προκαλούν το ενδιαφέρον σας.

 

Πηγές
https://el.wiktionary.org/wiki/ευεξία
https://globalwellnessinstitute.org/what-is-wellness/
https://www.lindenwood.edu/science/lindenwell/the-six-dimensions-of-wellness/
https://www.buyteknet.info/fileshare/data/proyecto_cfe/ Critical Synthesis of Wellness Literature
https://www.centraltest.com/blog/benefits-sport-your-well-being

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa