Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο / Φινιρίσματα χρωμάτων & βερνικιών: Τι διαφορά έχει η γυαλάδα τους;

Φινιρίσματα χρωμάτων & βερνικιών

Επιλέγοντας χρωματα για τοίχους, ξύλινες ή μεταλλικές επιφάνειες πολλές φορές πρέπει να αποφασίσουμε το φινίρισμα* (τη γυαλάδα) της απόχρωσης που επιλέγουμε.   Να είναι ματ, σατινέ ή γυαλιστερό;

Αρχικά ας δούμε τις διαφορές στη γυαλάδα της επιφάνειας. Θα δανειστούμε μια εικόνα από φινιρίσματα βερνικιού που είναι απόλυτα ενδεικτική (Εικόνα 1).


• Φαίνεται καθαρά ότι στον 1ο κύκλο (ματ) η αντανάκλαση του πινέλου στην επιφάνεια είναι μηδενική, ενώ στον 2ο κύκλο (σατινέ) υπάρχει μια μικρή αντανάκλαση που γίνεται εντονότερη στον 3ο κύκλο (γυαλιστερό).
 

 φινιρισμα χρωματων βερνικιων

 

 Εικόνα 1

 

Οι ματ επιφάνειες, λόγω της χαμηλής αντανάκλασης, κρύβουν τις ατέλειες της επιφάνειας (Εικόνα 2).
 

Κατά επέκταση για μια επιφάνεια π.χ. τοίχου που δεν είναι καλά στοκαρισμένη και έχει ατέλειες θα πρέπει να επιλεχθεί ματ φινίρισμα. Έτσι όταν ο ήλιος ή το φως πέφτει πάνω στην επιφάνεια οι ατέλειες δεν θα τονίζονται.
 

 

Ματ Σατινε Φινίρισμα

 

Εικόνα 2

Καθαρισμός επιφάνειας. Στις ματ επιφάνειες οι λεκέδες απορροφούνται πιο εύκολα και είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθούν (Εικόνα 3).
Αντίθετα τα σατινέ και γυαλιστερά χρώματα και βερνίκια, δημιουργούν ένα φιλμ που προστατεύει τις επιφάνειες εμποδίζοντας τους λεκέδες να διεισδύσουν και έτσι είναι πολύ πιο εύκολος ο καθαρισμός τους.
 

Πλενόμενος τοιχος

Εικόνα 3

 

 

Αντίληψη της απόχρωσης. Η απόχρωση των γυαλιστερών χρωμάτων φαίνεται πιο λαμπερή και φωτεινή σε σχέση με τα ματ χρώματα. Ωστόσο, οι σκούρες ματ αποχρώσεις δίνουν την αίσθηση της αρχοντιάς και του κύρους (Εικόνα 4).

 

Φινιρισματα πλαστικών

Εικόνα 4

 

*Τα βασικά φινιρίσματα είναι το ματ, το σατινέ και το γυαλιστερό. Ωστόσο μπορεί να βρείτε και μικρές παραλλαγές όπως το dead flat που δηλώνει ότι είναι τελείως ματ ή το eggshell που παραπέμπει στη διακριτική γυαλάδα που έχει το τσόφλι αυγού ή το high gloss με έντονη γυαλάδα. Αρκετές φορές οι εταιρίες δίνουν δικές τους ονομασίες στα φινιρίσματα κυρίως για εμπορικούς λόγους.

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa