Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Ξυλουργικά εργαλεία: Τα 9 απαραίτητα για νέους ξυλουργούς

Ξυλουργικά εργαλεία: Τα απαραίτητα για νέους ξυλουργούς

Ξυλουργικα εργαλεια

Είσαι νέος ξυλουργός ή ερασιτέχνης που αγαπάς τα μαστορέματα και τις DIY κατασκευές με ξύλο; Το άρθρο μας "Τα 9 απαραίτητα για νέους ξυλουργούς" είναι αφιερωμένο αποκλειστικά για εσένα.

 

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι και ισχύει μέχρι σήμερα!

Ως νέος επαγγελματίας ξυλουργός, στο ξεκίνημα σου, έχεις πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς, να οργανώσεις, να προβλέψεις, να πληρώσεις ….. Όλα είναι σημαντικά, μα στην κορυφή της πυραμίδας είναι και ο εξοπλισμός σου.

Σπάνια, ένας νέος επιχειρηματίας έχει όλο το κεφάλαιο για να αγοράσει όλα τα εργαλεία που χρειάζεται.

Συνήθως, πρέπει να κάνει μια επιλογή εργαλείων ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει. Να διαλέξει τα πιο χρήσιμα, αυτά που είναι ευέλικτα και απαραίτητα για να αναλάβει τις πρώτες του δουλειές.

 

Εάν λοιπόν αναρωτιέσαι:

Ποια εργαλεία να αγοράσω, ποια είναι τα πιο σημαντικά για το ξεκίνημα μου;

Τότε αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε εσένα. Σκοπός του είναι να σου παρέχει συγκεντρωμένη και ουσιαστική πληροφορία. Φιλοδοξεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στην  έρευνα σου.  
 

ebook Ξυλουργικα εργαλεια

 

Σύμφωνα με έμπειρους ξυλουργούς, τα 9 πιο σημαντικά ηλεκτρικά εργαλεία είναι: Δισκοπρίονο, Δραπανοκατσάβιδο (ρεύματος και μπαταρίας), Σέγα, Τριβεία (έκκεντρο και παλμικό), Πλάνη χειρός, Φαλτσοπρίονο και Ρούτερ.

Με αυτά, μπορείς να αναλάβεις και να ολοκληρώσεις με επαγγελματισμό και επιτυχία μεγάλο εύρος εργασιών.

Φυσικά, καθώς οι δουλειές σου μεγαλώνουν θα πρέπει να επεκτείνεις τη γκάμα σου με περισσότερα εργαλεία και μηχανήματα. Αλλά αυτό μπορεί να γίνει σταδιακά και ανάλογα με τα έργα που αναλαμβάνεις.

 

Εργαλεια ξυλου

 

1. Δισκοπρίονο

για γρήγορες και εύκολες ευθείες κοπές σε κάθε τύπο ξύλου

Η αξία του δισκοπρίονου στις ξυλουργικές εργασίες είναι αδιαμφισβήτητη.

Τα δισκοπρίονα είναι ιδανικά για ευθείες κοπές φύλλων και τεμαχισμό συνθετικών ξύλων (νοβοπάν, mdf, μελαμίνης, κόντρα πλακέ θαλάσσης).

Είναι τα κατάλληλα  εργαλεία για εργασίες μεγάλου όγκου όπως για κάσες, πόρτες, σκάλες, πατώματα. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένα από τα πιο ευέλικτα ηλεκτρικά εργαλεία ακόμη και για λεπτές ξυλουργικές εργασίες.

Για μεγάλη ακρίβεια σε διασταυρωμένες, κάθετες και λοξές κοπές συνιστώνται τα μοντέλα που παρέχουν τη δυνατότητα για ρυθμιζόμενο βάθος κοπής.

Τα  ηλεκτρικά δισκοπρίονα  έχουν μεγάλη  ακρίβεια κοπής,   εφάμιλλη με αυτή του δισκοπρίονου πάγκου.


Ξυλουργικα εργαλεια

 

2. & 3. Δραπανοκατσάβιδο ρεύματος & μπαταρίας 

εργαλεία απαραίτητα για τρύπημα σε ξύλο, βίδωμα και ξεβίδωμα 

Ένας μαραγκός, ακόμη και στο ξεκίνημα του, θα πρέπει να έχει δύο δράπανα, ένα ρεύματος και ένα μπαταρίας (επαναφορτιζόμενο). Είναι τα κατάλληλα εργαλεία για τρύπημα, βίδωμα και ξεβίδωμα (σε ξύλο αλλά και άλλες επιφάνειες). Ανάλογα με το  μοντέλο που αγοράσεις  θα  έχει κάποιες ή όλες τις  λειτουργίες  που αναφέρουμε.

Τα δραπανοκατσάβιδα ρεύματος, λόγω της μεγάλης ισχύος και ευελιξίας τους,   θεωρούνται από πολλούς ως η πρώτη επιλογή για απαιτητικές εργασίες.

Εντούτοις, το ίδιο χρήσιμα είναι και τα   επαναφορτιζόμενα δραπανοκατσάβιδα. Όπως όλα τα εργαλεία μπαταρίας, δίνουν την ευελιξία να χρησιμοποιούνται οπουδήποτε, μακριά από παροχή ρεύματος. Θα  χρειαστείς ένα εργαλείο μπαταρίας όταν εργάζεσαι σε εξωτερικό χώρο,  κατασκευάζεις μια πέργκολα ή ένα φράχτη.

Η δε χρήση τους ως εξειδικευμένο κατσαβίδι, με ρυθμιστή ροπής και 2 μπαταρίες, τα καθιστούν ως ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν   σε καθημερινή βάση.

 

Ξυλουργικα εργαλεια

4. Σέγα

για καμπύλες κοπές  με επιτυχία

Οι σέγες είναι βασικό εργαλείο για ξυλουργούς, κατασκευαστές επίπλων, μαραγκούς και πατωματζήδες. Η βασική χρήση τους είναι η κοπή ξύλων, κυρίως έως 5εκ πάχος, σε καμπύλες κοπές, ευθείες και με φάλτσο.

Σημαντικό πλεονέκτημα του εργαλείου είναι η δυνατότητα για εσωτερικές κοπές   σε  ξύλινες επιφάνειες. Δηλαδή με τις σέγες μπορείς να αφαιρέσεις εσωτερικό τμήμα σε ξύλινες επιφάνειες:  άνοιγμα οπών σε ξύλινα  γραφεία για να περάσουν καλώδια,  σε πάγκους κουζίνας ή έπιπλα μπάνιου  για την εγκατάσταση νεροχύτη και εντοιχισμένων συσκευών κοκ.

Επίλεξε ένα μοντέλο  σέγας  με εύκολο σύστημα αλλαγής λεπίδων και εκκρεμή κίνηση της πριονόλαμας. Η εκκρεμή κίνηση της πριονόλαμας χρησιμοποιείται στην κοπή ξύλων με πρόκοψη για ευθεία κοπή.

Η μεγάλη ποικιλία μαχαιριών καθιστά   τη  σέγα   κατάλληλη για κοπές και σε πολλά άλλα υλικά όπως λαμαρίνες, φύλλα αλουμινίου, φύλλα Plexiglas ακόμη και για κοπές σε κεραμικά.

Υπάρχουν μοντέλα σέγας συμβατά με σύστημα αναρρόφησης σκόνης. Είναι μια λειτουργία χρήσιμη καθώς διατηρεί καθαρές τις επιφάνειες εργασίας,  συμβάλλει  σε ένα γρήγορο και εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ισχύει για κάθε εργαλείο αλλά ιδιαίτερα στην περίπτωση της σέγας πρέπει να προσέξεις την εργονομία της. Είναι σημαντικό να εφαρμόζει καλά στο χέρι σου. Ο άνετος χειρισμός προσφέρει αποτελεσματική εργασία με άνεση και ασφάλεια.


 

 

 

εκκεντρα και παλμικα τριβεια

 

 

5. & 6. Έκκεντρο  & Παλμικό τριβείο

για  ξεχόνδρισμα και τρίψιμο επιφανειών

 

Τριβεία υπάρχουν έκκεντρα και παλμικά.

Τα έκκεντρα τριβεία είναι σχεδιασμένα για να αφαιρούν πιο γρήγορα υλικό από τις ξύλινες επιφάνειες. Χαρακτηρίζονται ως  τα  πιο παραγωγικά στην εξομάλυνση επιφανειών.

Οι έκκεντρες περιστροφικές κινήσεις μειώνουν την πιθανότητα τραυματισμού των επιφανειών και εμφάνισης αυλακώσεων.

Με την χρήση των κατάλληλων εξαρτημάτων (γούνα, κετσές και σφουγγάρι) τα έκκεντρα τριβεία μετατρέπονται σε ένα εξαιρετικό εργαλείο για γυάλισμα βαμμένων επιφανειών, ξύλινων πατωμάτων, δοκαριών και σκαλών, ξύλινων επίπλων (καρέκλες, τραπέζια  κ.α.), καμπύλων επιφανειών με διαφορετικούς προσανατολισμούς.

Από την άλλη, τα παλμικά τριβεία, με την χρήση των κατάλληλων γυαλόχαρτων, μπορούν να δημιουργήσουν το τέλειο φινίρισμα σε ξύλινα πατώματα και σκάλες, σε βερνικωμένες επιφάνειες όπως τραπέζια και ράφια κοκ.

Μια πρακτική συμβουλή, για αποτελεσματική λείανση  χρησιμοποίησε  σταδιακά πιο λεπτόκοκκα γυαλόχαρτα ώστε να μειώνονται τυχόν σημάδια που παραμένουν από την προηγούμενη λείανση.

 

 

Ξυλουργικα εργαλεια

 

7.Πλάνη Χειρός

για  εξομαλύνσεις ξύλου σε βάθος

Η ηλεκτρική πλάνη είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο  για   την διαμόρφωση ξύλινων ακμών, την εξομάλυνση σε πατούρες ξύλινων επιφανειών και την αφαίρεση επικάλυψης από ξύλινες επιφάνειες.

Η χρήση της πλάνης θα σου επιτρέψει να διαμορφώσεις  κουφώματα σε δοκούς, πόρτες και παράθυρα, να κοντύνεις  ξύλινες πόρτες ή ράφια, να φλατσοκόψεις   με ακρίβεια ακμές και γωνίες,  σε τραπέζια και καρέκλες.

Για την επιλογή της κατάλληλης πλάνης, ως νέος ξυλουργός θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου

• την ισχύ του εργαλείου

• την ταχύτητα
• το βάθος δημιουργίας πατούρας
• το πλάτος πλανίσματος
• το ρυθμιζόμενο πάχος ξεχονδρίσματος

 

Εργαλεια ξυλου

 

8.Φαλτσοπρίονο

για κοπές  κάθετα  υπό γωνία και κλίση

Το φαλτσοπρίονο είναι το κατάλληλο εργαλείο για την κοπή δοκών ή σανίδων γρήγορα και με ακρίβεια, κάθετα,  υπό γωνία και κλίση.

Είναι το απαραίτητο εργαλείο για κατασκευές πέργκολας μπαλκονιών ή κήπων. Επίσης, είναι χρήσιμο για την κατασκευή κορνιζών για κάδρα.

Τα φορητά μοντέλα δραπανοκατσάβιδων είναι πολύ ευέλικτα διότι μεταφέρονται όπου είναι ο χώρος εργασίας σου  όπως στην οικοδομή, σε ένα κτίριο κοκ.

Υπάρχουν μοντέλα συμβατά με σύστημα αναρρόφησης σκόνης. Πρόκειται για μια πολύ πρακτική λειτουργία που κρατά καθαρές τις επιφάνειες εργασίας. Οι καθαρές επιφάνειες  σε διευκολύνουν  να τελειώσεις τη δουλειά σου πιο γρήγορα, να εστιάσεις στις λεπτομέρειες και να πετύχεις ένα αποτέλεσμα εξαιρετικό. 

Με τον κατάλληλο δίσκο, τα φαλτσοπρίονα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κοπές αλουμινίου, κάθετες,  υπό γωνία και κλίση

 

Ξυλουργικα εργαλεια

 

9.Ρούτερ ή Κάθετη Φρέζα

για δημιουργικές εργασίες διακόσμησης ξύλου

Το τελευταίο εργαλείο της λίστα μας είναι ένα ποιοτικό ρούτερ.

Το εργαλείο αυτό είναι ιδανικό για δυνατές και ακριβείς δημιουργικές εργασίες με το ξύλο.

Τα ρούτερ έχουν πολύπλευρη χρήση, από το φρεζάρισμα συνδέσεων, την κατασκευή επίπλων μέχρι τις δημιουργικές εργασίες διακόσμησης που αναδεικνύουν την δουλειά του μαραγκού.

Για τα ρούτερ, δεν υπάρχουν όρια στην επεξεργασία του ξύλου. Επιλέγοντας ένα ρούτερ βεβαιώσου ότι έχει δυνατό μοτέρ, με ρύθμιση στροφών, έχει μηχανισμό ήπιας εκκίνησης και οδηγούς ακριβείας.   Διάλεξε ένα μοντέλο που να είναι εύκολο και ασφαλές στη χρήση  του.

 

 

ebook εργαλεια για ξυλουργους

Αφού έχεις ολοκληρώσει την αγορά των βασικών ηλεκτρικών εργαλείων ξύλου, σειρά θα έχουν τα συμπληρωματικά. Συνέχισε λοιπόν με μια πριονοκορδέλα, μια πλάνη πάγκου με ξεχονδριστήρα και μία φρεζοκαβιλιέρα.

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, στο άρθρο υπάρχει η βασική πληροφορία που πρέπει να γνωρίζει κάθε επαγγελματίας που χειρίζεται το ξύλο. Για εξειδικευμένες πληροφορίες εστιασμένες στην λεπτομέρεια, θα   χρειαστεί  μεγαλύτερη και σε βάθος έρευνα.

 

εργαλεια συμβουλη

 

 

Θα ήθελες να ξέρεις

Πριν την αγορά οποιουδήποτε εργαλείου αφιέρωσε χρόνο, κάνε την έρευνα σου και επίλεξε όχι μόνο το σωστό εργαλείο αλλά και το κατάλληλο κατάστημα που μπορεί να σε υποστηρίξει με τεχνικές συμβουλές, όποτε και εάν τις χρειαστείς.

Εάν χρειάζεσαι περισσότερες πληροφορίες μπορείς να μας επισκεφτείς στο κατάστημα μας Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι,
τηλ. 210-6815018. Θα χαρούμε να σε εξυπηρετήσουμε. Πηγή φωτογραφικού υλικού: https://www.bosch-professional.com/gr/el/ & https://www.bosch-diy.com/gr/el/diyers

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Για τεχνίτες ξυλουργούς που θέλουν να επενδύσουν στην δουλειά τους,  η κατηγορία   Εργαλεία    περιέχει μοντέλα αξιόπιστων κατασκευαστών!

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa