Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Σέγα: Το απαραίτητο εργαλείο στα μαστορέματα. Οδηγός αγοράς

Σέγα: Το απαραίτητο εργαλείο στα μαστορέματα

Οι σέγες, τα δράπανα και τα τριβεία είναι τα 3 πιο δημοφιλή εργαλεία ανάμεσα σε πλήθος ηλεκτρικών εργαλείων ή μπαταρίας.
 

Οι σέγες και οι χρήσεις τους

Οι σέγες χρησιμοποιούνται για την κοπή φύλλων κόντρα πλακέ, μοριοσανίδων, γυψοσανίδων , πλαστικού αλλά και μεταλλικών φύλλων σε οποιοδήποτε επιθυμητό περίγραμμα. Χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες αλλά και από ερασιτέχνες που τους αρέσουν τα μαστορέματα. Μια επίσης σημαντική χρήση της σέγας γίνεται και από άτομα που αγαπούν τις χειροτεχνίες και τη ξυλογλυπτική.
Στο εμπόριο υπάρχουν πλήθος από μοντέλα σέγας ώστε να καλύπτουν όλες τις ανάγκες χρήσεις αλλά και κόστους.
Ας δούμε λοιπόν τι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας , πριν την αγορά μιας σέγας 
 

Ηλεκτρική σεγα

 

Τι είδους σέγα χρειαζόμαστε;

Χρειαζόμαστε μια σέγα
• για την κοπή απλών ευθύγραμμων περιγραμμάτων , τότε μια απλή σέγα είναι αρκετή
• για την ευθεία και γρήγορη κοπή χοντρών φύλλων, τότε θα χρειαστούμε μια σέγα ταλάντωσης
• για την  κοπή  καμπύλων γραμμών, όλες οι σέγες , σαν εργαλεία, είναι κατάλληλες . Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι η επιλογή του κατάλληλου εξαρτήματος .

Συμβουλή
Όλες οι σέγες της BOSCH διαθέτουν ρυθμιζόμενη πλάκα που μας επιτρέπει να κόβουμε το υλικό με φάλτσο, στην επιθυμητή γωνία.

 

Σέγα χειρός

Χρειαζόμαστε έλεγχο ταχύτητας κοπής;

Μια σέγα με δυνατότητα μεταβαλλόμενης ταχύτητας μας παρέχει τον έλεγχο στη ρύθμιση της ταχύτητας ανάλογα με τις ανάγκες κοπής διαφορετικών υλικών π.χ. τα μαλακά υλικά (πεύκο), τα σύνθετα υλικά, το κοντραπλακέ και η ινοσανίδα κόβονται με υψηλότερη ταχύτητα, ενώ τα σκληρά υλικά (σκληρό ξύλο, fiberglass, πλαστικό, μέταλλο, αλουμίνιο) με χαμηλότερη.
Επίσης, ο έλεγχος ταχύτητας κοπής μας δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε την κοπή αργά και με ακρίβεια στην αρχή και όταν πια η πριονόλαμα βρίσκεται στη σωστή γραμμή κοπής να επιταχύνουμε.

Συμβουλή
Αποφύγετε την άσκηση υπερβολικής πίεσης, αφήστε τη σέγα να κάνει τη δουλειά της . Η έντονη πίεση προς τα εμπρός μειώνει την ταχύτητα κοπής.

 Σέγα Ξύλου

 

Χρειάζεται μία σέγα να έχει ταλάντωση (παλμική ρύθμιση);

Οι ηλεκτρικές σέγες με υποβοήθηση ταλάντωσης είναι ιδανικές όταν θέλουμε να κόψουμε μεγάλες ευθείες σε ξύλα. Η ταλάντωση γίνεται την στιγμή που η λάμα κινείται προς τα πάνω και κόβει . Ταυτόχρονα κινείται (κάνει ταλάντωση ) προς τα εμπρός με αποτέλεσμα εκείνη τη στιγμή να κάνει πρόκοψη και έτσι να διατηρεί πιο εύκολα την ευθεία στο κόψιμο . Όσο πιο σκληρό είναι το υλικό που κόβουμε , τόσο πιο μικρή βαθμίδα ταλάντωσης χρησιμοποιούμε π.χ. στα μέταλλα δεν χρησιμοποιούμε καθόλου διότι θα σπάσει η λάμα. Επίσης η μεγάλη ταλάντωση δίνει ταχύτερο πριόνισμα και η μικρή ταλάντωση μεγαλύτερη ακρίβεια κοπής.
Οι σέγες στην πλειοψηφία τους έχουν 4 βαθμίδες ταλάντωσης.

 

Σέγες

 

Πόσο σημαντική είναι η γρήγορη αλλαγή λεπίδων;

Ανάλογα με το υλικό που πρόκειται να κόψουμε ( ξύλο, μέταλλο, πλαστικό ή κεραμικά πλακίδια) ή και το είδος της κοπής (ευθεία, καμπύλη) χρησιμοποιούμε και διαφορετικές πριονόλαμες. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της εργασίας μας μπορεί να πρέπει να αλλάξουμε λάμα.
Ο στάνταρ τρόπος στερέωσης της λάμας είναι με μια αλλενόβιδα πάνω στο στέλεχος συγκράτησης. Εάν και απλός τρόπος , εν τούτοις έχει δύο μειονεκτήματα: καθυστέρηση στην αλλαγή λάμας και μεγάλη πιθανότητα απώλειας του αλλενόκλειδου.
Τα περισσότερα πλέον μοντέλα σέγας έχουν συστήματα που επιτρέπουν την γρήγορη αλλαγή της λάμας χωρίς την ανάγκη του αλλενόκλειδου όπως το SDS της Bosch. Έτσι η εργασία γίνεται πιο ομαλή , γρήγορη και αποτελεσματική.

 Σέγες Bosch

 

Πόσο σημαντική είναι η απομάκρυνση των πριονιδιών από την επιφάνεια εργασίας κατά τη διάρκεια κοπής;

Στην πραγματικότητα είναι πολύ σημαντική.
Η υποδοχή για σύστημα απορρόφησης ή το σύστημα φυσητήρα που διαθέτουν κάποια μοντέλα, μας επιτρέπουν να έχουμε άμεση επίβλεψη της γραμμής κοπής κατά τη διάρκεια της εργασίας μας, καλύτερο αποτέλεσμα κοπής και καθαρότερο περιβάλλον εργασίας. Αυτό που ίσως μας δυσκολέψει είναι ο περιορισμός της ευελιξίας των κινήσεων μας με την σύνδεση ενός συστήματος απορρόφησης.

Συμβουλή
Εάν επιθυμείτε να κόψετε κάποιο περίγραμμα με καμπύλες, το σύστημα φυσητήρα είναι απαραίτητο.

 

 

Πριονολαμες Bosch

 


 

Εξαρτήματα για Σέγες

Οι σέγες εξοπλίζονται από μια μεγάλη ποικιλία λαμών για την κοπή διαφορετικών υλικών ή ακόμα και για διαφορετική κοπή του ίδιου του υλικού.

Πριν την αγορά μιας λάμας θα πρέπει να σκεφτούμε:

Τι είδους οδόντωση θα πρέπει να έχει η λάμα μας;
Συνήθως, όσο πιο αραιή είναι η οδόντωση τόσο πιο «άγριο» είναι το κόψιμο. Υλικά όπως το μέταλλο (αλουμίνιο) και το πλαστικό απαιτούν συνήθως λάμες, ειδικής σύνθεσης και σχεδίασης για μεγαλύτερη αντοχή και με πυκνή οδόντωση.
Πριν επιλέξουμε την κατάλληλη λάμα για την σέγα μας καλό είναι να διαβάσουμε τις οδηγίες πάνω στη συσκευασία για τον τύπο υλικού που θέλουμε να κόψουμε . Σας προτείνουμε πάντα να συμβουλεύεστε τον εξειδικευμένο σύμβουλο του καταστήματος. 

 

 

Ποια σύνθεση λάμας είναι κατάλληλη για κάθε υλικό;

Τύπος λάμας Υλικό κοπής
High Carbon Steel (HCS) Ξύλο και πλαστικό
High Speed Steel (HSS) Ξύλο, μέταλλο και πλαστικό
Metal Tungsten Carbide (MTC) Μέταλλο


 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Για να δείτε τα μοντέλα εργαλείων Σέγας και Σπαθοσέγας επιλέξτε τo σύνδεσμο
Σέγες

Αγαπάτε τα μαστορέματα και θέλετε να ενημερωθείτε με περισσότερες λεπτομέρειες για τη σωστή χρήση της σέγας;

Επισκεφτείτε μας στο κατάστημα μας Α.Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι τηλ 210 6815018, θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε.

 

σπρει

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa