Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Ευεξία και πως να την πετύχεις / Πώς να χαλαρώσω: τα οφέλη του DIY στην μείωση του άγχους & στην κατάκτηση της ευεξίας

Πώς να χαλαρώσω: τα οφέλη του DIY στην μείωση άγχους

Έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με μαστορέματα, χειροτεχνίες και DIY κατασκευές μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ψυχική μας υγεία καθώς προάγει την χαλάρωση και συμβάλλει στην μείωση του στρες.

 

πως να χαλαρωσω, diy, ευεξια

 

Οι αιτίες είναι ταυτόχρονα απλές και σύνθετες!
Οι DIY δραστηριότητες, από τις πιο απλές όπως η κηπουρική έως και πιο σύνθετες όπως ο στατικός μοντελισμός, παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία για αποσύνδεση από την καθημερινότητα. Η συγκέντρωση, η προσοχή, οι σωματικές και ψυχικές «απαιτήσεις»  καθοδηγούν το μυαλό μας σε σκέψεις δημιουργικές μακριά από τις τρέχουσες αγχωτικές και αρνητικές σκέψεις.

Η συμμετοχή σε DIY δραστηριότητες συχνά οδηγεί και στην αίσθηση ολοκλήρωσης του ατόμου. Καθώς βλέπουμε απτά τα αποτελέσματα του έργου μας, τονώνεται η αυτοπεποίθηση και αυτό με τη σειρά του συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση του άγχους και στη χαλάρωση.

Τα άτομα που ασχολούνται με DIY δραστηριότητες όπως διακόσμηση, μαστορέματα και κηπουρική, για να αναφέρουμε μόνο μερικά, αναπτύσσουν επίσης την αίσθηση του ελέγχου στο περιβάλλον τους. Το γεγονός αυτό τα κάνει να νοιώθουν ότι μπορούν να προσαρμόσουν και να βελτιώσουν τις συνθήκες που ζουν ανάλογα με τις προτιμήσεις τους καλλιεργώντας έτσι το αίσθημα της χαλάρωσης και ανεξαρτησίας.

Συμπερασματικά, οι δραστηριότητες DIY αποτελούν ένα δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο για καθένα από εμάς στην τόνωση της αυτοεκτίμησης, στην αίσθηση ελέγχου του περιβάλλοντος, στη μείωση του άγχους και την προαγωγή της χαλάρωσης.  Κάποιοι χαρακτηρίζουν τις DIY δραστηριότητες και τα χόμπι ως καταφύγιο ευεξίας καθώς βοηθά στη διατήρηση και βελτίωση της σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής υγείας.

Εάν αναρωτιέστε ποια δραστηριότητα DIY ταιριάζει στη δική σας προσωπικότητα, επισκεφτείτε τα άρθρα μας στην ενότητα Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές πειραματιστείτε με τις εναλλακτικές και βρείτε την πιο κατάλληλη για εσάς.

Να θυμάστε, υπάρχουν εκατοντάδες τεχνικές χαλάρωσης. Είναι σημαντικό να βρείτε δραστηριότητες και τεχνικές που ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητα, τις ανάγκες και στις συνθήκες που βιώνεται αυτή την περίοδο.

Το παρόν άρθρο είναι μια πρόταση που για κανένα λόγο δεν αντικαθιστά την άποψη ειδικών. Εάν βιώνεται έντονο και επίμονο άγχος καλό θα ήταν να απευθύνεται σε ειδικούς υγείας.

Πηγές
Health Benefits of DIY Crafting and Hobbies (besthealthmag.ca) 
Can Crafting Help Reduce Stress and Improve Mental Health? ( verywellmind.com)
DIY Wellness Retreat: A Treat for Your Mind and Body at Home (webmd.com)

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa