Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Πως το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τα χρώματα

Πως το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται τα χρώματα

Χρωματα
 

Η αντίληψη των χρωμάτων είναι μια πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα διαδικασία που συμμετέχει το ανθρώπινο μάτι, ο εγκέφαλος και φυσικά το φως.

Η όλη διαδικασία της αντίληψης των χρωμάτων συνδέεται με το πώς είναι φτιαγμένο το μάτι του ανθρώπου.

Εσωτερικά, στο πίσω μέρος του ματιού (αμφιβληστροειδής χιτώνας) υπάρχουν κύτταρα που είναι ευαίσθητα σε συγκεκριμένα χρώματα. Βασικά, το ανθρώπινο μάτι αντιλαμβάνεται μόνο τρία χρώματα το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Τα κύτταρα αυτά στέλνουν σήματα μέσα από το οπτικό νεύρο στον εγκέφαλο δημιουργώντας έτσι την τελική αντίληψη των χρωμάτων στον άνθρωπο.

Κάθε χρώμα που αντιλαμβανόμαστε οφείλεται στους συνδυασμούς των σημάτων που στέλνουν τα κύτταρα μέσα από μια πολύπλοκη διαδικασία.

Η ποιότητα και η ποσότητα του φωτός, το πλήθος και η ευαισθησία των κυττάρων του ματιού είναι σημαντικοί παράγοντες στην αντίληψη των χρωμάτων.

Ως εκ τούτου, η αίσθηση και η αναγνώριση των χρωμάτων είναι διαφορετική από άνθρωπο σε άνθρωπο ανάλογα με τη φυσιολογία του ματιού του.

 

Χρωματα

 

Ας πάρουμε το παράδειγμα μήλου, το φως πηγαίνει από την πηγή (τον ήλιο) στο αντικείμενο (το μήλο) και τελικά στον ανιχνευτή (το μάτι και τον εγκέφαλο). Αρχικά, όλα τα "μη ορατά " χρώματα του ηλιακού φωτός διαπερνούν το μήλο. Στη συνέχεια, η επιφάνεια ενός κόκκινου μήλου απορροφά όλες τις έγχρωμες ακτίνες φωτός, εκτός από εκείνες που σχετίζονται με το κόκκινο, και αντανακλά αυτό το χρώμα στο ανθρώπινο μάτι και τελικά το μάτι λαμβάνει αυτό που αντανακλάται (κόκκινο) φως και στέλνει ένα μήνυμα στον εγκέφαλο (Κόκκινο μήλο).


Το χρώμα γενικά «γεννιέται» από το φως.

Το ηλιακό φως που αντιλαμβανόμαστε είναι άχρωμο. Αλλά στην πραγματικότητα η ομάδα χρωμάτων που μπορούμε να δούμε με ένα πρίσμα ή σε ένα ουράνιο τόξο ονομάζεται φάσμα χρωμάτων. Αυτά τα χρώματα εμφανίζονται πάντα στην ίδια σειρά δηλαδή: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, κυανό και ιώδες.


 

Χρωματα

Όπως γνωρίζουμε, το ηλιακό φως αποτελείται από το σύνολο των χρωμάτων που μπορεί να αντιληφθεί το μάτι. Εάν ρίξουμε μία δέσμη φωτός με μεγάλη ακρίβεια γωνίας σε ένα γυάλινο πρίσμα, το  " λευκό "  φως  μπαίνει στο πρίσμα, διαθλάται και διαχέεται δείχνοντάς μας όλα τα χρώματα ενός ουράνιου τόξου. Αυτό ορίζεται ως ανάλυση του λευκού φωτός και παρατηρήθηκε πρώτη φορά από τον Sir Isaac Newton το 1666.

 

Τα μυστικα των χρωματων

Συνήθως οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται καλύτερα τα χρώματα σε σχέση με τα περισσότερα θηλαστικά. Ωστόσο, υπάρχουν αλλά ζώα που μάλλον υπερτερούν! πολλά ψάρια και πτηνά αντιλαμβάνονται το υπεριώδες φως ή το φως με μήκος κύματος μικρότερο από αυτό που μπορεί να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι.

Ακόμα, υπάρχουν μερικά έντομα που μπορούν , χάρη στο υπεριώδες φως, να δουν σχέδια λουλουδιών που είναι εντελώς αόρατα στους ανθρώπους.
 

Εάν βρήκατε το άρθρο μας ενδιαφέρον, μπορείτε να περιηγηθείτε στο Blog μας και να βρείτε και πολλά άλλα!

 

 

 

 

Σπρει βερνικι
 

Tags:
Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa