Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Τα τριβεία και οι χρήσεις τους. Τι πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις ένα;

Τα τριβεία και οι χρήσεις τους

τριβεια

 

Ίσως έχεις ακούσει για έκκεντρα, παλμικά, πολυλειαντήρες, ταινιολειαντήρες, τριβεία δέλτα...ποιες όμως είναι οι χρήσεις τους, γιατί υπάρχουν τόσοι διαφορετικού τύποι;!

Ας ξεκινήσουμε απατώντας στη δεύτερη ερώτηση "γιατί υπάρχουν τόσοι διαφορετικοί τύποι τριβείων;"

Διότι, είναι το είδος της εργασίας που καθορίζει τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το εργαλείο και ως εκ τούτου, κατευθύνει την παραγωγή διαφορετικών μοντέλων.

Ας το δούμε μέσα από παραδείγματα 

• Για μικρής έκτασης εργασίες π.χ. μικρή ατέλεια ξύλινης πόρτας: αρκεί ένα γυαλόχαρτο και ο τάκος λείανσης
• Για επεξεργασία γωνιών και λεπτομέρειες: τριβείο δέλτα
• Για την αφαίρεση υλικού από ξύλινες επιφάνειες π.χ. βερνικωμένες επιφάνειες: παλμικό τριβείο και έκκεντρο τριβείο
• Για την επεξεργασία ξύλου: παλμικό τριβείο και έκκεντρο τριβείο
• Για λεπτή λείανση σε επίπεδες επιφάνειες: παλμικό τριβείο
• Για μεγάλη αφαίρεση υλικού σε επίπεδες ή κυρτές επιφάνειες στη λείανση και στη στίλβωση π.χ. αμαξώματα αυτοκινήτων: έκκεντρο τριβείο
• Για λείανση μεγάλων επιφανειών με υψηλή απόδοση αφαίρεσης υλικού: ταινιολειαντήρας

 

Λεξικό τριβείων λείανσης & οι χρήσεις τους

 

Έκκεντρα τριβεια 

Έκκεντρο τριβείο χρησιμοποιείται ιδιαιτέρως για τη λεπτή λείανση και στίλβωση επίπεδων και κυρτών εξωτερικών επιφανειών διαφόρων υλικών. όπως ξύλο, μέταλλο, γυαλί, συνθετικό υλικό, στόκος και βερνίκι.

Συνδυάζει μαζί με την ταλάντωση και μια περιστροφική κίνηση έτσι ώστε να επιτυγχάνεται υψηλή απόδοση αφαίρεσης υλικού και ταυτόχρονα εκλεπτυσμένο τελικό αποτέλεσμα.

Λόγω του ρυθμιζόμενου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου είναι κατάλληλο για λείανση έως και στίλβωση.

Επίσης διαθέτει ενσωματωμένη αναρρόφηση σκόνης του έκκεντρου τριβείου για την υγεία του χρήστη αλλά και τη προστασία του περιβάλλοντος.

 

 

Παλμικα τριβεια


Παλμικό τριβείο χρησιμοποιείται κυρίως για τη λείανση μεγάλων επιφανειών όπου με την ταλάντωση της επιφάνειας λείανσης επιτυγχάνεται ένα λεπτό φινίρισμα.

Όσον αφορά την χρήση του για αφαίρεση υλικών, από τις επιφάνειες, έχει μικρότερη απόδοση συγκριτικά με έναν ταινιολειαντήρα ή ένα τριβείο.

 

 

ΠολυλειαντήρεςΠολυλειαντήρας θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως συνδυασμός παλμικού τριβείου και τριβείο δέλτα.

Λόγω της τριγωνικής πλάκας λείανσης θεωρείται ιδιαίτερα κατάλληλος για τη λεπτή λείανση γωνιών, ακμών ή δυσπρόσιτων σημείων.
 

 

Ταινιολειαντηρες

 


Ταινιολειαντήρας χρησιμοποιείται  κυρίως για κάθε χοντρή λείανση, που απαιτεί μεγάλη αφαίρεση υλικού σε μεγάλες επιφάνειες.

Κατάλληλος για τη λείανση ξύλου, συνθετικού υλικού, μετάλλου κα, χωρίς μεγάλη απαίτηση δύναμης.

 

Τριβεια δελτα

 

 

 

Τριβείο δέλτα η τριγωνική του πλάκα το καθιστά κατάλληλο για γωνίες, ακμές και προφίλ.

Με ένα επιπλέον εξάρτημα είναι το μόνο κατάλληλο για τη λείανση στα φυλλαράκια από τα παραθυρόφυλλα με γρίλιες (τα γνωστά παντζούρια).

...και μερικές πρακτικές τεχνικές

Επίλεξε να λειαίνεις τις επιφάνειες εφαρμόζοντας σταδιακά όλο και λεπτότερη κόκκωση (από 80άρι έως 220άρι γυαλόχαρτο). 

Επιπροσθέτως οι κινήσεις του λειαντήρα θα πρέπει να είναι πάντα στην κατεύθυνση των “νερών» του ξύλου, ποτέ εγκάρσια σε αυτές. 

Επίσης, δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι η λείανση επιφανειών συνεπάγεται τη δημιουργία σκόνης, επίλεξε λοιπόν ένα σύστημα απορρόφησης της για την δική σου ασφάλεια και φροντίδα. 

 
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Για να  δείτε  διάφορα  μοντέλα  τριβείων, επισκεφτείτε τη σελίδα μας Τριβεία

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa