Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Τεχνικές συμβουλές για Εργαλεία / Τι τριβείο να αγοράσω; Ένας οδηγός για εσάς που είστε αναζήτηση αγοράς

Τι τριβείο να αγοράσω; - Οδηγός αγοράς

Είσαι σε αναζήτηση αγοράς τριβείου; 
Αυτό σημαίνει ότι ψάχνεις ένα εργαλείο ή καλύτερα το κατάλληλο εργαλείο για τρίψιμο, λείανση, γυάλισμα και φινίρισμα κάποιας επιφάνειας (ξύλο, μέταλλο, τοίχο κοκ).

Ωστόσο, πριν την αγορά ενός τριβείου και προκειμένου να κάνεις τη σωστή επιλογή, θα πρέπει να απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

Τι είδους εργασία θέλω να κάνω με τη χρήση ενός τριβείου;
Θέλω να αφαιρέσω υλικό από μεγάλες επιφάνειες;
Μήπως το υλικό που θέλω να αφαιρέσω είναι ένα παχύ και παλιό στρώμα χρώματος;
Θέλω η επιφάνεια να τριφτεί τέλεια και να αφήσει βελούδινο φινίρισμα ή μήπως θέλω εκτός των άλλων να γυαλίσω και το αυτοκίνητο μου.

Για κάθε εργασία υπάρχει και το κατάλληλο τριβείο όπου σε συνδυασμό με τα κατάλληλα αξεσουάρ θα σε βοηθήσουν να ολοκληρώσεις το έργο σου με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. 

Τα τριβεία χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: ταινίας, παλμικά, έκκεντρα και λεπτομερειών

Τριβεια ταινιολειαντηρες

 

Τα τριβεία ταινίας ή ταινιολειαντήρες είναι βαριά εργαλεία κατάλληλα για μεγάλες επιφάνειες ειδικά όταν είναι σκληρές. Έχουν υψηλή ταχύτητα και δύναμη και προσφέρουν εύκολη απομάκρυνση του υλικού σε γρήγορο χρόνο.

Χρειάζονται κάποια προσοχή στον χειρισμό τους,  όπως: να τρίβεις πάντα με τη φορά των νερών του ξύλου ώστε να αποφεύγονται γρατζουνιές, να φροντίζεις το τριβείο να κινείτε συνεχώς ώστε να μην κάνεις βαθουλώματα πάνω στην επιφάνεια, δεν πιέζεις πολύ δυνατά στο ξύλο γιατί θα μπλοκάρεις την ταινία.

Τα τριβεία ταινίας  ή ταινιολειαντήρες
είναι ιδανικά για λείανση μεγάλων επιφανειών, αφαίρεση παλιών στρωμάτων από χρώματα, βερνίκια, ριπολίνες ή λεκέδες

 
 

Τι τριβείο να αγοράσω

 

 Τα παλμικά τριβεία είναι ελαφριά εργαλεία, κάποια ελέγχονται εύκολα ακόμη και με το ένα χέρι. Μοιάζουν πολύ με τα έκκεντρα τριβεία αλλά έχουν διαφορά στο σχήμα της βάσης τους.

Το παλμικό τριβείο έχει ορθογώνια βάση. Είναι λιγότερο παραγωγικό και θεωρείται κατάλληλα για επίπεδες επιφάνειες.

Τα παλμικά τριβεία είναι
ιδανικά για εξαιρετικά λείο τρίψιμο σε ξύλο, για λείανση γωνιών που είναι κοφτερές και για αφαίρεση ξεραμένων χρωμάτων, βερνικιών και στόκου ξύλου

 

 

Έκκεντρα τριβεία

Τα έκκεντρα τριβεία θεωρούνται τα πιο ευέλικτα και παραγωγικά εργαλεία για τρίψιμο αλλά και για γυάλισμα.

Είναι κάπου ανάμεσα στα τριβεία ταινίας και στα παλμικά. Έχουν συμπαγές περίβλημα και στρογγυλή βάση και ελέγχονται ακόμη και με ένα χέρι.

Η στρογγυλή βάση επιτρέπει την δόνηση σε μικροσκοπικούς κύκλους ενώ ταυτόχρονα περιστρέφεται (ταλάντωση και περιστροφή) με αποτέλεσμα να μην αφήνει το παραμικρό ίχνος από την τριβή πάνω στην επιφάνεια.  Είναι κατάλληλα για λείανση επίπεδων επιφανειών ή ακόμη και για επιφάνειες που μπορεί να είναι ελαφρώς κουρμπαριστές.

Επίσης, το έκκεντρο τριβείο είναι αυτό που θα πρέπει να επιλέξεις εάν θέλεις να γυαλίσεις διάφορες επιφάνειες, φυσικά με τη χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων και αλοιφής γυαλίσματος.

Χρησιμοποιείται για αφαίρεση στρωμάτων χρώματος και βερνικιού, για το τρίψιμο και φινίρισμα διαφόρων επιφανειών, αν και δεν είναι τόσο γρήγορο όσο ένα τριβείο ταινίας, αλλά σίγουρα πιο γρήγορα από ένα παλμικό τριβείο.

Ένα έκκεντρο τριβείο με ρυθμιζόμενες στροφές επίσης μπορεί να μετατραπεί σε λειαντήρα.

Με τη χρήση των εξαρτημάτων σφουγγαριού, κετσέ ή γούνας μπορούμε να στιλβώσουμε και να γυαλίσουμε βαμμένες επιφάνειες (π.χ. αυτοκίνητο), μη σιδηρούχα μέταλλα (ασήμι, μπρούτζο, χαλκό κ.α.)  και ανοξείδωτο χάλυβα.

Τα έκκεντρα τριβεία είναι
ιδανικά  για εξαιρετικά λείο τρίψιμο και γυάλισμα

 

Τριβεια τριγωνα

 


Τέλος, τα τριβεία λεπτομερειών (κυρίως τρίγωνα) επιτρέπουν να εργαστείς τρίβοντας γωνίες και γενικά δυσπρόσιτες επιφάνειες ή σχισμές.


Τα τριβεία λεπτομερειών είναι
ιδανικά για σημεία στενά, δύσκολης πρόσβασης

Στην αγορά υπάρχουν μοντέλα που συνδυάζουν τα προτερήματα ενός παλμικού, έκκεντρου και τριβείου λεπτομερειών σε προσιτή τιμή. Μεταξύ των χαρακτηριστικών τους συγκαταλέγονται η ρυθμιζόμενη ταχύτητα και η ύπαρξη φίλτρου συλλογής της σκόνης που παράγεται.

 

ταχυτητα τριβειου

 

συμβουλες για εργαλειαΠόσο σημαντική είναι η ρύθμιση της ταχύτητας τριβής;

Τα περισσότερα απλά μοντέλα τριβείων έχουν μια δεδομένη ταχύτητα από τον κατασκευαστή και λειτουργούν με αυτή. Υπάρχουν όμως και μοντέλα όπως ένα τριβείο με μεταβαλλόμενη ηλεκτρονικά ταχύτητα, όπου ο έλεγχος ταχύτητας γίνεται επιλεκτικά από τον χρήστη.

Η ρύθμιση της ταχύτητας λείανσης είναι σημαντικό πλεονέκτημα για ένα τριβείο καθώς επιτρέπει στον χρήστη τον έλεγχο της ανάλογα με το:
• πόσο ευπαθείς είναι οι επιφάνειες, ώστε να μην τις τραυματίσει
• πόσο γρήγορα θέλει να απομακρύνει το υλικό
• είδος του υλικού π.χ. βερνίκι, ριπολίνη

 

τριβεια bosch

 

 

συμβουλες για εργαλειαΠόσο σημαντική είναι η απομάκρυνση της σκόνης από την επιφάνεια εργασίας;

Η απομάκρυνση της σκόνης από την επιφάνεια εργασίας είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς:

• επιτρέπει να έχεις καλή αίσθηση της εξέλιξης εργασίας
• βοηθά την ελαχιστοποίηση μπουκώματος του λειαντικού
• αυξάνει τη ζωή του λειαντικού
• ο χρήστης παρακολουθεί σωστά την εξέλιξη της εργασίας του
• καλύτερες συνθήκες εργασίας
• καθαρό εργασιακό περιβάλλον ακόμη και πριν την ολοκλήρωση του τριψίματος

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν  ότι κάποια  τριβεία  έχουν μια υποδοχή για σύνδεση με ηλεκτρική απορροφητική σκούπα για τη γρήγορη και αποτελεσματική απομάκρυνση της σκόνης. Ενώ τα περισσότερα συνοδεύονται και από ένα κάδο συλλογής, στον οποίο συσσωρεύεται η σκόνη.

Για την αποτελεσματική απορρόφηση της σκόνης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι τα γυαλόχαρτα που εφαρμόζονται στη βάση του τριβείου να είναι με τρύπες αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στο ελαστικό πέλμα του τριβείου.

 

 

Εξαρτήματα για τριβεια

 

 

συμβουλες για εργαλειαΜε ποιο κριτήριο επιλέγω λειαντικά για το τριβείο μου;

Πριν την αγορά λειαντικών φύλων, δίσκου ή ταινίας θα πρέπει να γνωρίζεις το φινίρισμα που θέλεις να πετύχεις. Ανάλογα με το φινίρισμα επιλέγεις και τα αντίστοιχα λειαντικά.

Διάφοροι τύποι λειαντικών επιτρέπουν να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητες του τριβείου σου.

Τα χοντρόκοκκα λειαντικά επιτρέπουν μεν τη γρήγορη αφαίρεση υλικού αφήνουν όμως μια άγρια υφή στην επιφάνεια του υλικού.

Ενώ, τα λεπτόκοκκα λειαντικά λειτουργούν ακριβώς με τον αντίθετο τρόπο, προσφέρουν μια φινιρισμένη επιφάνεια με μικρή αφαίρεση υλικού.

Γενικά, όσο μεγαλύτερο είναι το νούμερο ενός λειαντικού  τόσο πιο λείο φινίρισμα επιτυγχάνεται. Αντιθέτως, τα μικρότερα νούμερα λειαντικών επιτυγχάνουν πιο άγριο φινίρισμα αλλά και πιο γρήγορη αφαίρεση υλικού.

Για παράδειγμα το γυαλόχαρτο νούμερο 180 είναι ιδανικό για πολύ λείο φινίρισμα, ενώ το νούμερο 60 είναι ιδανικό για γρήγορη αφαίρεση υλικού.

Συμβουλή: Για τέλεια αποτελέσματα χρησιμοποιούμε αρκετά νούμερα γυαλοχάρτων ξεκινώντας από χοντρά και σταδιακά προχωράμε στα λεπτά.
 

Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Για να δείτε τα μοντέλα Τριβείων επιλέξτε  τον  σύνδεσμο Τριβεία

Για εσένα που αγαπάς τα μαστορέματα, εμείς και η μακρόχρονη εμπειρία μας είναι κοντά σου για κάθε τεχνική συμβουλή. Θα μας βρεις στο κατάστημα μας Α. Παπανδρέου 30, Χαλάνδρι ή στο 210-6815018 (ώρες καταστημάτων).

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa