Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Τεχνικές συμβουλές για Βάψιμο / Βάψιμο με σπρέι: εύκολα tips για τέλεια αποτελέσματα

Βάψιμο με σπρέι: εύκολα tips για τέλεια αποτελέσματα

σπρει χρωματος

Το βάψιμο με σπρέι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για να βάψεις ξύλο, μέταλλο, γυαλί ... Χαρακτηρίζεται για την ταχύτητα, την ευελιξία του αλλά και τις όμορφες επιφάνειες που δημιουργεί.

Είναι ιδανικό για μικρές ή μεγαλύτερες επιφάνειες που έχουν γωνίες, σκαλίσματα ή και άγρια υφή. Χάρη στην ιδιότητα του να διαχέει το υλικό, καλύπτει με χρώμα ακόμη και στενά ή δυσπρόσιτα σημεία.

Ωστόσο, όπως κάθε τεχνική έτσι και το βάψιμο με σπρέι έχει τους δικούς του κανόνες. Δεν είναι δύσκολοι, είναι απλοί αλλά για να επιτευχθεί το τέλειο αποτέλεσμα πρέπει να τηρηθούν με συνέπεια.

Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις και αποκαλύπτουμε τους κανόνες με εύκολα “tips” για τέλειο αποτέλεσμα με σπρέι βαφής. 

Τι θα πρέπει να προσέξω επιλέγοντας ένα σπρέι βαφής;

Πως να προετοιμαστώ για το τέλειο βάψιμο με σπρέι; 

Βάφοντας με σπρέι χρώματος μπορώ να πετύχω άριστη επιφάνεια; 

Πράγματι το βάψιμο με σπρέι δείχνει πρακτικό και γρήγορο. Εάν όμως περισσέψει χρώμα μπορώ να το χρησιμοποιήσω αργότερα;

Τα σπρέι βαφής έχουν ποικιλία σε αποχρώσεις;

Τι μπορώ να βάψω με σπρέι βαφής; 

 

Τι θα πρέπει να προσέξω επιλέγοντας ένα σπρέι βαφής;


Όλα ξεκινούν από την επιλογή του κατάλληλου χρώματος σε σπρέι. Η ποιότητα του έχει άμεσες και έμμεσες συνέπειες!

Άμεσα, είναι η ευκολία εφαρμογής του. Τα ποιοτικά σπρέι απλώνονται ομοιόμορφα και δημιουργούν όμορφες επιφάνειες.  Έμμεσα, δηλαδή σε βάθος χρόνου, το σωστό σπρέι θα έχει αντοχές του χρώματος στη χρήση και στο χρόνο.

Επίλεξε λοιπόν 
·        καλής ποιότητας σπρέι βαφής με χρώματα ανθεκτικά στη χρήση και στον καθαρισμό τους με διάφορα ήπια καθαριστικά
·        αξιόπιστα ως προς τη διατήρηση των χρωμάτων τους. Να διατηρούν το χρώμα τους αναλλοίωτο και φωτεινό ακόμη και με την πάροδο του χρόνου
·        να έχουν καλής ποιότητας μπεκ (βαλβίδα) και με δυνατότητα ρύθμισης της βεντάλιας ψεκασμού

Πως να προετοιμαστώ για το τέλειο βάψιμο με σπρέι;      


                           πως να βαψω ξυλο με σπρει                           

Έχοντας επιλέξει το κατάλληλο σπρέι σε ποιότητα και απόχρωση το επόμενο στάδιο είναι η σωστή προετοιμασία της επιφάνειας που θα βάψεις αλλά και του περιβάλλοντος χώρου

·        Επίλεξε να βάψεις σε ανοικτό καλά αεριζόμενο χώρο. Εάν έχεις τη δυνατότητα, προτίμησε να μεταφέρεις και να βάψεις τα αντικείμενα σου σε εξωτερικό χώρο. Θα ήταν καλό για εσένα να φοράς μάσκα προσώπου, για να μην εισπνέεις το χρώμα που διαχέεται στη διάρκεια του βαψίματος, και γυαλιά για να προστατέψεις τα μάτια σου από τα σταγονίδια του σπρέι που διαχέονται

·        Απέφυγε το βάψιμο με σπρέι όταν φυσάει. Δεν είναι μόνο η σπατάλη χρώματος που αποφεύγεις αλλά και η προστασία η δική σου, των ατόμων που πιθανών βρίσκονται στο περίγυρο αλλά και του ίδιου περιβάλλοντος

·        Κάλυψε τις επιφάνειες που βρίσκονται πίσω και κοντά στα αντικείμενα που βάφεις π.χ εάν βάψεις στο μπαλκόνι κάλυψε τα κάγκελα με ένα χαρτόνι, εφημερίδες ή πλαστική μεμβράνη

Συμβουλή: για καλύτερα αποτελέσματα βάψε σε θερμοκρασίες μεταξύ 150C  -  250C

                                                  βαψιμο με σπρει

·        Προετοίμασε κατάλληλα τις επιφάνειες 
o   Τρίψε ελαφρώς τις επιφάνειες με ένα πολύ λεπτό γυαλόχαρτο. Με το ελαφρύ τρίψιμο, τόσο ώστε να μην αγριέψει η επιφάνεια, δημιουργούνται πόροι, ενισχύεται η πρόσφυση του χρώματος και οι αντοχές του στο χρόνο και τη χρήση  
o   Καθάρισε με ένα νωπό πανί (αναλόγως της επιφάνειας εάν χρειάζεται με σφουγγάρι και σαπουνάδα) την επιφάνεια ώστε να μην έχει σκόνες ή οποιαδήποτε λιπαρή ή μη ουσία.
Έτσι το χρώμα σε σπρέι θα απλωθεί ομοιόμορφα και θα δημιουργήσει λεία επιφάνεια
   o   Εάν θέλεις να βάψεις τμήμα μόνο της επιφάνειας ή να κάνεις διχρωμίες, κάλυψε τα σημεία που δεν θέλεις να βαφτούν με καλής ποιότητας χαρτοταινία και εφημερίδα ή χαρτόνι ή νάιλον.
Στο εμπόριο μπορείς να βρεις χαρτοταινίες που όταν αφαιρεθούν δεν αφήνουν σημάδια και κόλλες.
   o   Αστάρωσε εάν χρειάζεται. Το αστάρωμα κάποιες φορές είναι υποχρεωτικό και κάποιες προαιρετικό. Εξαρτάται από την επιφάνεια που θα βάψεις και το χρώμα σπρέι που έχεις επιλέξει.

Παραδείγματος χάρη εάν θέλεις να βάψεις μια μεταλλική επιφάνεια καλό είναι πρώτα να την ασταρώσεις με το κατάλληλο αντισκωριακό αστάρι σε σπρέι. Από την άλλη εάν θέλεις να βάψεις μια πλαστική επιφάνεια μπορείς να βάψεις απευθείας επιλέγοντας ειδικό σπρέι βαφής για πλαστικά ή να χρησιμοποιήσεις ακρυλικό σπρέι βαφής αφού πρώτα ασταρώσεις κατάλληλα την επιφάνεια.

Βάφοντας με σπρέι χρώματος μπορώ να πετύχω άριστη επιφάνεια;  
  

σπρει βαφης

 

Φυσικά και μπορείς! Άλλωστε αυτό είναι το ζητούμενο, να πετύχεις άριστο αποτέλεσμα.

Έχοντας ακολουθήσει βήμα-βήμα τις προηγούμενες ενέργειες ήρθε η ώρα για να βάψεις με σπρέι χρώματος.

Σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να ανακινήσεις το δοχείο του σπρέι πάρα πολύ καλά

• Κράτησε το δοχείο σε απόσταση 10 – 25 εκ. από την επιφάνεια και άρχισε να κινείς το χέρι σου πριν πιέσεις το μπεκ. Το βάψιμο με σπρέι θέλει πάτημα του μπεκ και ταυτόχρονα κίνηση του χεριού. 

Εάν πιέζεις το  μπεκ  ενώ κρατάς το χέρι σου σταθερό, υπάρχει η πιθανότητα να τρέξει το χρώμα πάνω στην επιφάνεια και να δημιουργήσει «δάκρυα»

Συμβουλή: η διαδικασία είναι απλή. Καλύτερα όμως, πριν ξεκινήσεις το βάψιμο  να κάνεις μια μικρή δοκιμή σε μια άλλη επιφάνεια  π.χ σε ένα χοντρό χαρτόνι!


Ψέκασε με ομαλές ομοιόμορφες κινήσεις, παράλληλα με την επιφάνεια, από πλευρά σε πλευρά. Βεβαιώσου ότι έχεις αφήσει  το  μπεκ  (δεν το κρατάς πατημένο) στο τέλος κάθε διαδρομής, έτσι ώστε να μην δημιουργηθούν «δάκρυα»
• Σε κάθε νέα κίνηση, επικάλυψε την προηγούμενη κατά περίπου το ένα τρίτο.
• Κατά διαστήματα, καλό είναι να ανακινείς το δοχείο του σπρέι για 5 – 10 δευτερόλεπτα. Έτσι εξασφαλίζεις την καλύτερη ροή του χρώματος από τη βαλβίδα του δοχείου
• Βάψε με την ησυχία σου. Πολλά λεπτά στρώματα είναι καλύτερα από ένα παχύ στρώμα βαψίματος


Συμβουλή. Ο χρόνος στεγνώματος της επιφάνειας εξαρτάται από την μάρκα σπρέι και τις καιρικές συνθήκες. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες πάνω στο δοχείο

• Εάν χρειάζεται δεύτερο χέρι, διάβασε πάνω στο δοχείο του προϊόντος τους χρόνους που πρέπει να τηρήσεις. 

Πράγματι το βάψιμο με σπρέι δείχνει πρακτικό και γρήγορο. Εάν όμως περισσέψει χρώμα μπορώ να το χρησιμοποιήσω αργότερα;

Πράγματι, το χρώμα σπρέι μπορεί να διατηρηθεί στο δοχείο του. Απλά θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Μια χρήσιμη συμβουλή είναι να αναποδογυρίσεις το δοχείο και να ψεκάσεις μέχρι να ψεκαστεί μόνο αέρας. Αυτό θα βοηθήσει να παραμείνει το  μπεκ  καθαρό, να μην βουλώσει και να είναι έτοιμο για μελλοντική χρήση.

Τα σπρέι βαφής έχουν ποικιλία σε αποχρώσεις;

χρωματολογιο σπρει ral

Στο εμπόριο μπορείς να βρεις πολύ μεγάλη ποικιλία σπρέι σε χρώματα. 

Οι περισσότερες αποχρώσεις είναι RAL. Υπάρχουν επίσης μεταλλικά χρώματα (inox, χρυσό, ασημί, χαλκού..), τεχνοτροπίες σε σπρέι (σφυρήλατο, γρανίτης, μαρμάρου …) και εξειδικευμένα όπως σπρέι φωσφορούχα, σμάλτου πορσελάνης, διάφανα βερνίκια σε σπρέι κοκ. 

Τι μπορώ να βάψω με σπρέι βαφής; 

hammerite σπρει

 

Ίσως τα πάντα! 

Γενικά τα σπρέι βαφής έχουν μεγάλη ποικιλία και είναι κατάλληλα για βάψιμο κάθε επιφάνειας π.χ. ξύλο, μέταλλο, γυαλί, πλαστικό, κεραμικό, χαρτόνι κοκ.

Υπάρχουν σπρέι κατάλληλα για επισκευές, καθαρισμό, διακοσμήσεις, τεχνοτροπίες και ανακαινίσεις.

Ενδεικτικές κατηγορίες, ίσως και οι πιο δημοφιλείς, είναι σπρέι βαφής για αυτοκίνητα (εξατμίσεις, πλαστικά, ζάντες, υψηλής θερμοκρασίας, προφυλακτήρα κοκ), σπρέι τεχνοτροπίας, σπρέι για ξύλο, σπρέι για μέταλλο, σπρέι για πλαστικά, σπρέι υψηλής θερμοκρασίας, κοκ

Με σπρέι μπορείς να βάψεις τα μεταλλικά κάγκελα της βεράντας, τη ξεθωριασμένη πλαστική καρέκλα του κήπου, τη ξύλινη κορνίζα του καθρέπτη, το έπιπλο στην κουζίνα, το τραπέζι στο καθιστικό, τις γλάστρες στο μπαλκόνι, να δώσεις χρώμα στα κεραμικά βάζα, να βάψεις τη ψησταριά με σπρέι χρώμα υψηλής θερμοκρασίας κοκ

Με σπρέι βαφής μπορείς να βάψεις σχεδόν ότι θέλεις αρκεί να έχεις κάνει την κατάλληλη προετοιμασία ώστε το αποτέλεσμα να είναι όμορφο και να έχει αντοχές στο χρόνο και τη χρήση.

Περιηγήσου στην κατηγορία Σπρέι και θα δεις δεκάδες διαφορετικά προϊόντα σε σπρέι από μεταλλικά χρώματα σε σπρέι, σπρέι θερμοκρασίας, σπρέι τεχνοτροπίας, καθαριστικά σε σπρέι, σπρέι αστάρια, λιπαντικά σπρέι, σπρέι αυτοκινήτου κοκ. 

Εν ολίγοις η γκάμα των σπρέι είναι τόσο μεγάλη που μάλλον θα βρεις αυτό που θέλεις. Εάν δεν το βρεις κάλεσε μας στο 210-6815018 η γκάμα προϊόντων μας συνεχώς ανανεώνεται ίσως το προϊόν να είναι ήδη διαθέσιμο στο φυσικό μας κατάστημα.

 

βαψιμο με σπρει

Πηγή εικόνων: service.european-aerosols.com, dulux.co.uk

 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa