Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Πώς να βάψω πήλινες γλάστρες; Τις θέλω έργα τέχνης!

Πώς να βάψω πήλινες γλάστρες; Τις θέλω έργα τέχνης!

βαψιμο πηλινων γλαστρων

 

Οι πήλινες γλάστρες προσφέρουν την τέλεια επιφάνεια για να αναδείξετε το καλλιτεχνικό σας ταλέντο. Όμορφες και κομψές, το κεραμικό τους υλικό βάφεται εύκολα και αποτελεί μια υπέροχη επιφάνεια «έκφρασης».  

Μπορείτε να τις κάνετε μονόχρωμες επιλέγοντας εντυπωσιακές αποχρώσεις που να ταιριάζουν με τα χρώματα των λουλουδιών σας, μπορείτε όμως να συνδυάσετε χρώματα και σχέδια και να δημιουργήσετε πραγματικά έργα τέχνης. 

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε με απλό τρόπο στα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να πετύχετε το τέλειο αποτέλεσμα. Ταυτόχρονα, θα παρουσιάσουμε και εικόνες με εντυπωσιακές ιδέες κεραμικών γλαστρών που ελπίζουμε να αποτελέσουν για εσάς πηγή έμπνευσης!

 

ιδεες διακοσμηση γλαστρων

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Η αντοχή του αποτελέσματος (ενός βαψίματος) οφείλεται στην προεργασία και το αισθητικό αποτέλεσμα στα χρώματα και τα σχέδια που θα επιλέξετε.

Βήμα 1ο  
Καθαρισμός της γλάστρας 

 

καθαρισμος πηλινησ γλαστρασ

 

Εάν η πήλινη γλάστρα είναι καινούργια αρκεί να περάσετε την επιφάνεια με ένα νωπό πανί για να απομακρύνετε τη σκόνη. 

Εάν όμως η γλάστρα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί, τότε θέλει καλό πλύσιμο. Εάν χρειάζεται μπορείτε να τη μουλιάσετε σε καθαρό νερό και ξύδι ώστε να καθαρίσει πιο εύκολα. Ανάλογα με το πόσο «υλικό» έχει πάνω της μπορείτε να την καθαρίσετε με σκληρή συρμάτινη βούρτσα, σφουγγάρι, απορρυπαντικό και χλιαρό νερό. Τρίψτε καλά ώστε να απομακρύνετε χώματα, άλατα, σημάδια και αγριάδες που έχουν σχηματιστεί με τον καιρό. 

Αφού καθαρίσετε καλά τις γλάστρες, και πριν το βάψιμο τους, αφήστε να στεγνώσουν πλήρως. Ίσως χρειαστεί μία ή και δύο μέρες. Εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την υγρασία του περιβάλλοντος. 

Βήμα 2ο 
Προετοιμασία της πήλινης  γλάστρας για το βάψιμο της

 

τριψιμο πηλινησ γλαστρασ

 

Μετά τον καθαρισμό, για να πετύχετε απόλυτα λεία υφή τρίψτε αρχικά την κεραμική επιφάνεια με ένα σιλερόχαρτο ή φρι-κατ Νο 120 και στη συνέχεια λειάνετε με ένα σιλερόχαρτο ή φρι-κατ Νο 180. Απομακρύνετε την σκόνη με ένα νωπό πανί.

Οι κεραμικές επιφάνειες είναι ιδιαίτερα εύκολες για να τις βάψετε. Έχουν πόρους και το χρώμα έχει καλή πρόσφυση. Παρόλα αυτά πριν βάψετε με το τελικό χρώμα καλό θα ήταν να περάσετε ένα χέρι αστάρι.

 

ασταρωμα πηλινησ γλαστρασ

 

  Οι λόγοι (να περάσετε αστάρι) είναι τρεις!!! 

Λόγω των πόρων της, η κεραμική επιφάνεια απορροφά πολύ χρώμα και αυτό είναι σπατάλη. Με τη χρήση του ασταριού πετυχαίνετε σημαντική οικονομία στο τελικό χρώμα που θα χρειαστείτε. Επίσης, το αστάρι κλείνοντας τους πόρους δημιουργεί μια ομοιόμορφη λεία επιφάνεια και το τελικό χρώμα στρώνει εύκολα αφήνοντας βελούδινη υφή. Τέλος, ο τρίτος λόγος, οι πήλινες γλάστρες λόγω της χρήσης τους είναι συνέχεια υγρές και μερικές φορές, εάν είναι στον κήπο ή το μπαλκόνι, εκτεθειμένες σε έντονες καιρικές συνθήκες αλλά και στις μεταβολές τους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσετε τις άριστες συνθήκες πρόσφυσης του τελικού χρώματος στην κεραμική σας γλάστρα για να αντέξει αναλλοίωτο στο χρόνο. 

Στο επόμενο βήμα θα δείτε ποιο είναι το κατάλληλο αστάρι ανάλογα με την τεχνική βαψίματος που θα επιλέξετε, με πινέλο ή σπρέι; 

 

Βήμα 3ο 
Βάφοντας τις πήλινες γλάστρες

 

διακοσμηση γλαστρων κεραμικων

 
 
Όπως θα δείτε πιο κάτω στο άρθρο μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάψετε τις πήλινες γλάστρες.  Μπορείτε να βάψετε μόνο κάποια στοιχεία της, να ζωγραφίσετε πάνω στην κεραμική επιφάνεια, να βάψετε ολόκληρη την γλάστρα με ένα ή περισσότερα χρώματα, να βάψετε με χρώματα πινέλου ή σπρέι βαφής κοκ. 
Καθώς οι κεραμικές γλάστρες είναι ιδιαίτερο αντικείμενο, όχι λόγω υλικού αλλά λόγω χρήσης, εμείς θα σας προτείναμε πριν τις βάψετε να περάσετε ένα χέρι αστάρι. Θα δείτε λεπτομέρειες πιο κάτω. 

Ωστόσο, εάν θέλετε να φαίνεται το κεραμικό χρώμα της γλάστρας ή εάν θέλετε απλά να διακοσμήσετε τις γλάστρες προσθέτοντας χρώμα, τότε μπορείτε να αποφύγετε το αστάρωμα της επιφάνειας.
 

    Βάφοντας τις πήλινες γλάστρες με χρώματα πινέλου 

διακοσμηση γλαστρασ κεραμικησ

 

Εάν επιλέξετε να βάψετε ολόκληρη τη γλάστρα με χρώματα πινέλου θα χρειαστείτε αστάρι και τελικό χρώμα.

            Αστάρι: σας προτείνουμε το Αστάρι πολλαπλών χρήσεων Οικολογικό Smaltolux Master Primer Eco Vechro ή το Ακρυλικό Υπόστρωμα & Μονωτικό λεκέδων Vivedur Block ΒΙΒΕΧΡΩΜ. Εφαρμόστε το αστάρι με ένα πινέλο μικρού ή μεσαίου μεγέθους (1’’-2’’ ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας). Απλώστε ένα λεπτό στρώμα, αλλά καλύψτε καλά όλη την επιφάνειας της γλάστρας. Μην αφήσετε κενά. 

Αφήστε το αστάρι να στεγνώσει. Ο χρόνος στεγνώματος εξαρτάται από το προϊόν που θα επιλέξετε, συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή πάνω στο δοχείο.

            Τελικό χρώμα: μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πλαστικό χρώμα, ακρυλικό για εξωτερικούς χώρους (τσιμεντόχρωμα), χρώμα κιμωλίας, χρώμα πινάκων ή μεταλλικά χρώματα νερού.  

Το πλαστικό χρώμα είναι νερού, στεγνώνει πολύ γρήγορα, σε κανονικές συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας χρειάζεται περίπου 2 ώρες για επαναβαφή, και υπάρχει σε χιλιάδες αποχρώσεις. Πρόκειται για μια καλή επιλογή ιδιαίτερα εάν οι πήλινες γλάστρες θα είναι σε εσωτερικό χώρο. Στο εμπόριο θα βρείτε πλαστικά χρώματα για να βάψετε τις γλάστρες σε συσκευασίες που ξεκινούν από 1lt σε χιλιάδες αποχρώσεις, σε ματ και σατινέ φινίρισμα. 

Το ακρυλικό χρώμα (τσιμεντόχρωμα) είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή. Είναι και αυτό χρώμα νερού, στεγνώνει γρήγορα (έχει ίδιους χρόνους στεγνώματος με το πλαστικό χρώμα), υπάρχουν χιλιάδες αποχρώσεις. Τα τσιμεντοχρώματα  λόγω της βασικής τους χρήσης, είναι χρώματα για βάψιμο εξωτερικών τοίχων, έχουν μεγάλες αντοχές σε εξωτερικά περιβάλλοντα.

Οι πήλινες γλάστρες βαμμένες με Chalk paint-χρώμα κιμωλίας είναι ένα ακόμη αριστούργημα. Τα παστέλ χρώματα με την βελούδινη υφή δημιουργούν ρομαντικά έργα τέχνης που αναδεικνύουν την ομορφιά των φυτών σας. Εάν βάψετε με χρώμα κιμωλίας θα πρέπει να περάσετε ένα χέρι προστατευτικό βερνίκι νερού σατινέ, διάφανο. Μην το αμελήσετε, διαφορετικά γρήγορα θα χάσετε το όμορφο αποτέλεσμα που έχετε δημιουργήσει. 

Πήλινες γλάστρες βαμμένες με χρώμα πινάκων ίσως δεν είναι τόσο σπάνια ιδέα, παραμένει όμως πάντα ξεχωριστή. Το βάψιμο με χρώμα πινάκων, σε γενικές γραμμές, ακολουθεί τις οδηγίες που έχουν αναφερθεί. Αστάρι (προαιρετικό) και 2 χέρια χρώμα μαυροπίνακα, ακολουθώντας πιστά τους χρόνους στεγνώματος. Φυσικά εδώ θα χρειαστείτε και κιμωλίες λευκές ή χρωματιστές!!

Πραγματικά ιδιαίτερο είναι το βάψιμο των γλαστρών με χρώματα σε μεταλλικές αποχρώσεις χρυσού, χαλκού ή ασημιού. Μπορείτε να βάψετε όλη την γλάστρα, κάποια στοιχεία της, αλλά και να τη διακοσμήσετε με καλλιτεχνικές πινελιές. 

Με ότι χρώμα και να βάψετε τις γλάστρες, θα σας προτείναμε να κάνετε δύο χέρια τελικού χρώματος, εξασφαλίζοντας έτσι αντοχή στο χρόνο και τη χρήση. Κρατήστε τους χρόνους στεγνώματος ανάμεσα στα δύο χέρια βαψίματος όπως συμβουλεύει ο κατασκευαστής. Απλώστε το χρώμα σε λεπτά, ομοιόμορφα στρώματα. 

 

Βάφοντας τις πήλινες γλάστρες με σπρέι βαφής 

γλαστρα σαν τσιμεντο 

 
Το βάψιμο με σπρέι έχει πολλά πλεονεκτήματα. Είναι εύκολο και γρήγορο. Έχει όμως και τις ιδιαιτερότητες του, θέλει πολύ καλή διαμόρφωση ο περιβάλλον χώρος ώστε να μην λερωθούν οι γύρω επιφάνειες, εάν βάψετε σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να αερίζεται σωστά, εάν βάψετε σε εξωτερικό χώρο θα πρέπει να επιλέξετε μια μέρα που δεν φυσάει, υπάρχει «σπατάλη» χρώματος καθώς ψεκάζεται. Όσον αφορά την προσωπική σας ασφάλεια επιβάλλεται να φοράτε μάσκα προσώπου για να μην εισπνέετε τις αναθυμιάσεις και προστατευτικά γυαλιά .

Εάν επιλέξετε να βάψετε με σπρέι θα χρειαστείτε αστάρι σε σπρέι για κεραμικές επιφάνειες και τελικό χρώμα σε σπρέι.

            Αστάρι σε σπρέι: εξαιρετικής ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας είναι το Σπρέι αστάρι εποξικό 1K Epoxy Primer 174414 ColorMatic. Εξασφαλίζει την άριστη πρόσφυση του τελικού χρώματος πάνω σε κεραμικές επιφάνειες και εξαιρετική λεία υφή.

Όσον αφορά τους χρόνους στεγνώματος σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε τις οδηγίες πάνω στο δοχείο.

            Τελικό χρώμα σε σπρέι: Οι επιλογές είναι πολλές. Μπορείτε να βρείτε σπρέι βαφής σε διάφορες αποχρώσεις RAL, αλλά μπορείτε να βρείτε και τεχνοτροπίες σε σπρέι όπως απομίμηση μαρμάρου, απομίμηση γρανίτη, μεταλλικές αποχρώσεις σε χρυσό, μπρούντζο ή ασημί

 

Βήμα 4ο, πινελιές με διακοσμητικό ρόλο!
Διακόσμηση γλάστρας

πηλινεσ γλαστρεσ ζωγραφισμενεσ

 

Έχετε ήδη βάψει τις γλάστρες σας και φαίνονται υπέροχες. Με το νέο τους χρώμα ξεχωρίζουν στον κήπο, διακοσμούν το μπαλκόνι και ενισχύουν την αισθητική των δωματίων σας.

Εάν όμως οι φωτογραφίες του άρθρου με τα διάφορα σχέδια γλαστρών εξίταραν την φαντασία  σας και θέλετε περισσότερες ιδέες για έμπνευση τότε επισκεφτείτε το άρθρο μας Φώτο άλμπουμ για διακόσμηση γλαστρών με όμορφες και πρωτότυπες ιδέες 

 

Πηγές

https://www.cuded.com/40-diy-flower-pot-ideas/
Martha.Stewart.Liquid.Gold 
https://noblepig.com/2013/03/easy-diy-flower-pot-centerpieces/ 
https://www.theinspirationedit.com/mothers-day-flower-pot-craft/ 
https://www.diyncrafts.com/12018/home/27-decorative-terra-cotta-crafts-to-beautify-your-outdoor-spaces?uaid=pinterest 
https://modpodgerocksblog.com/clay-pot-painting-and-decorating/

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa