Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Χειροτεχνίες, Μαστορέματα & DIY κατασκευές / Χειροτεχνίες που ξεχωρίζουν / Chalk Paint- Χρώμα κιμωλίας: Να γιατί είναι τόσο δημοφιλές

Chalk Paint: Να γιατί είναι τόσο δημοφιλές

chalk paint ιδεες

 

Είναι η μοναδική αισθητική του, που κλέβει την παράσταση. Μαγεύει με τη βελούδινη   υφή του. Εύκολο και απλό στην εφαρμογή, με χιλιάδες αποχρώσεις, το χρώμα κιμωλίας σου επιτρέπει να δώσεις νέα διάσταση στα παλιά σου έπιπλα, να εκφράσεις την καλλιτεχνική σου φύση μέσα από ένα εξαιρετικά όμορφο οπτικό αποτέλεσμα.

Πολλοί έχουν ακούσει για το Chalk paint, λίγοι όμως το γνωρίζουν πραγματικά. Για αυτό υπάρχουν πολλές απορίες που ήρθε η ώρα να απαντηθούν.

Σε αυτό το άρθρο λοιπόν θα βρεις τις απαντήσεις στις πιο συχνά διατυπωμένες ερωτήσεις σου. 

Τι είναι το Χρώμα κιμωλίας ή Chalk Paint;

Το χρώμα κιμωλίας προέρχεται, ως επί το πλείστον, από την πρόσμιξη χρωστικών ουσιών, ανθρακικού ασβεστίου και νερού.
Αυτό που είναι όμως ενδιαφέρον είναι η προέλευση της αγγλικής λέξης Chalk, είναι ελληνική και προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη Χάλιξ. (https://www.merriam-webster.com/dictionary/chalk)!
 

Τι είναι αυτό που κάνει το Χρώμα κιμωλίας μοναδικό;

chalk paint χαλανδρι
 

 

Σίγουρα έχεις ακούσει ότι το Chalk paint είναι εύκολο και γρήγορο. Πράγματι, είναι δυο χαρακτηριστικά που κάνουν κάθε τεχνική παλαίωσης ενδιαφέρουσα. Όμως από μόνα τους δεν αρκούν, έτσι δεν είναι;

 

Ήδη ξέρεις αρκετές DIY κατασκευές που είναι εύκολες και γρήγορες , σίγουρα όμως δεν τις επιλέγεις για αυτό και μόνο το λόγο!

Αυτό που πραγματικά διαφοροποιεί το Χρώμα κιμωλίας είναι ο μοναδικός συνδυασμός των χαρακτηριστικών του: ευελιξία, προσωπικότητα, ελευθερία και κοινωνικότητα!
 

 

ΕΥΕΛΙΞΙΑ
Η σύνθεση του, το κάνει πραγματικά ευέλικτο. Ναι, βάφει απευθείας πάνω στις επιφάνειες χωρίς τρίψιμο, χωρίς προεργασία!

 

Εφαρμόζεται σε κάθε ξύλινη επιφάνεια, εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου, ήπιας ή έντονης χρήσης, βαμμένη ή καινούργια.

Ντουλάπια κουζίνας, τραπεζαρίες, συρταριέρες, συνθέσεις, κρεβατοκάμαρες, βιβλιοθήκες, παιδικά έπιπλα είναι οι πιο δημοφιλείς εφαρμογές του Chalk paint.

Στην πραγματικότητα όμως μπορείς να βάψεις και πλήθος άλλων διακοσμητικών όπως κηροπήγια, κορνίζες καθρέπτη, φωτογραφιών ή πινάκων, ρολόγια τοίχου, ξύλινες κρεμάστρες, δίσκους σερβιρίσματος, ξύλινα αγαλματάκια, μπαούλα, ξύλινα κιβώτια, κασπώ γλάστρας κοκ.

Το χρώμα κιμωλίας μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε πλήθος άλλων επιφανειών όπως κεραμικά, πέτρα, γυαλί, ασταρωμένο μέταλλο, ασταρωμένο πλαστικό, χαρτί, χαρτόνι.

Η διακόσμηση με το χρώμα κιμωλίας είναι κάτι περισσότερο από μια ευχάριστη δραστηριότητα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι μια εξαιρετική ενασχόληση που μπορεί να μετατρέψει το αγαπημένο χόμπι σε κερδοφόρο επάγγελμα.
 

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
Το Chalk paint χάρη στη σύσταση του δημιουργεί επιφάνειες με βελούδινη υφή
. Όποια απόχρωση και να επιλέξεις αποκτά άλλη διάσταση μέσα από το χρώμα κιμωλίας.

 

Ακόμη και στο άγγιγμα των επίπλων μπορείς να νοιώσεις μια απαλή, μεταξωτή υφή.

 

Συρταριέρες, κομοδίνα, μπουφέδες, τραπέζια, κρεβατοκάμαρες, ντουλάπια κουζίνας ότι και να βάψεις με το χρώμα κιμωλίας θα αποκτήσει τη μοναδική αριστοκρατική προσωπικότητα που θα το κάνει να κυριαρχεί στο χώρο. Να μαγνητίζει τα βλέμματα!

 

 χρωματα κιμωλιας βαψε μονος σου

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ
Ως καλλιτεχνική φυσιογνωμία έχεις έντονη την ανάγκη της ελευθερίας έκφρασης. Η τέχνη είναι για εσένα ο δικός σου τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων.

 

Από την μια οι χιλιάδες αποχρώσεις του Chalk paint, ανοικτές ή σκούρες, παστέλ, έντονες ή φωτεινές και οι συνδυασμοί των, από την άλλη η φιλικότητα του να συνεργαστεί με άλλες τεχνικές αναπαλαίωσης (Decoupage, Shabby chic), σου επιτρέπουν να μετουσιώσεις τη φαντασία σου σε κάτι πραγματικά μοναδικό!
 

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΤΗΤΑ
Κι όμως καλά κατάλαβες. Μια από τις διαστάσεις του χρώματος κιμωλίας είναι η κοινωνικότητα που καλλιεργεί καθώς μοιράζεσαι με γνωστούς και φίλους τις υπέροχες δημιουργίες σου. Μια ολόκληρη κοινότητα από ανθρώπους ανταλλάσσουν ιδέες, δίνουν λύσεις, απαντούν σε απορίες και δημιουργείται μια υπέροχη δημιουργική ομάδα τέχνης και έκφρασης μέσα από το Chalk paint.
 

 

Σε ποιες επιφάνειες εφαρμόζεται το Chalk Paint;

χρωματα κιμωλιας επιφανειεςΤο χρώμα κιμωλίας εφαρμόζεται σε πλήθος επιφανειών όπως ξύλο, μελαμίνη, μέταλλο, γυαλί, κεραμικά, πλαστικά κοκ.

 

Το χρώμα κιμωλίας σε ξύλο

Οι περισσότερες εφαρμογές και τεχνικές του  Chalk  paint  αφορούν τις ξύλινες επιφάνειες και μάλιστα την αναπαλαίωση  ή  την  παλαίωση ξύλινων επίπλων.

 

Μπορεί  να εφαρμοστεί   σε  ξύλινες   επιφάνειες   ήδη βαμμένες  με λαδομπογιά ή με βερνίκι αλλά και σε καινούργια έπιπλα που θέλεις να τους δώσεις  στυλ  παλαιωμένου  επίπλου.

Στο ξύλο, εφαρμόζεται  απευθείας,  χωρίς να χρειάζεται καμία προεργασία. Χωρίς αστάρι, χωρίς τρίψιμο (εάν και εμείς, όπως εξηγούμε πιο κάτω, ένα ελαφρό τριψιματάκι το συνιστούμε).

 

Το χρώμα κιμωλίας σε μελαμίνη

Τα χρώματα κιμωλίας εφαρμόζονται σε έπιπλα ή επιφάνειες από μελαμίνη ακολουθώντας τις ίδιες διαδικασίες με τη βαφή  των ξύλινων επιφανειών. Δηλαδή  χωρίς αστάρι, με ένα ελαφρύ τρίψιμο. Δύο χέρια χρώματος κιμωλίας και φυσικά προστατευτικό βερνίκι ή κερί.

 

Το χρώμα κιμωλίας σε γυαλί

Μπορείς να δημιουργήσεις πανέμορφα βάζα λουλουδιών ή φωτιστικά.

Το γυαλί ως υλικό έχει την ιδιαιτερότητα να είναι λείο, χωρίς πόρους. Για αυτό ακριβώς τον λόγο ή πρόσφυση χρωμάτων πάνω σε αυτό είναι δύσκολη.

Το χρώμα κιμωλίας έχει σχετικά καλή πρόσφυση πάνω στο γυαλί. Δεν έχει όμως αντοχή στις γρατζουνιές. Για να εξασφαλίσεις την ανθεκτικότητα της δημιουργίας σου θα πρέπει να περάσεις από πάνω ένα προστατευτικό βερνίκι όπως το  Βερνίκι Νερού Διακοσμητικό Decorators Varnish Polyvine .
 

Γενικά το χρώμα κιμωλίας είναι ευέλικτο  και μπορείς  να  βάψεις  σχεδόν όλες τις επιφάνειες, ακολουθώντας τον βασικό  κανόνα βαψίματος. Όταν  οι επιφάνειες που  πρόκειται   να βαφτούν   δεν έχουν πόρους   η πρόσφυση του χρώματος είναι  δύσκολη.  Ως  εκ  τούτου, με το πέρασμα του χρόνου ενδέχεται το χρώμα να ξεφλουδίσει. Η λύση, που θα δώσει καλή πρόσφυση και αντοχές στη χρήση,  είναι το αστάρωμα της επιφάνειας με το κατάλληλο αστάρι.

 

Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες του Chalk Paint;

χρωμα κιμωλιας ιδιοτητες
 

 

Το χρώμα κιμωλίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «χρώμα αισθητικής» ή «χρώμα διακόσμησης». Στην πραγματικότητα αυτό που προσφέρει στις επιφάνειες είναι υψηλή αισθητική, χρώμα και υπέροχη υφή.

 

Ως χρώμα διακόσμησης οι ιδιότητες του είναι


Πρόσφυση. Πάνω σε ξύλο, απλά εξαιρετική. Είναι ένα από τα δυνατά σημεία του χρώματος κιμωλίας. Μπορεί να εφαρμοστεί πάνω στις επιφάνειες, βαμμένες ή μη, χωρίς τρίψιμο. Χωρίς να χρειάζεται προεργασία.
Σε επιφάνειες χωρίς πόρους όπως είναι το μέταλλο ή το πλαστικό, προτείνεται το αστάρωμα τους.


Χρωματολόγιο Chalk paint. Μπορείς να βρεις χρώμα κιμωλίας σε ότι απόχρωση θέλεις. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός. Το Chalk paint Χρώμα κιμωλίας TITAN  διατίθεται σε έτοιμες αποχρώσεις. Ενώ το Χρώμα κιμωλίας Chalk Paint Maker Polyvine   βασίζεται σε άλλη τεχνική σύνθεσης δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας και επιλογής ανάμεσα από χιλιάδες αποχρώσεις!


Φινίρισμα. Ματ με βελούδινη υφή.


Αραίωση. Τα χρώματα κιμωλίας δεν χρειάζονται αραίωση.


Άοσμο.


Οικολογικό. Εάν και τα χρώματα κιμωλίας είναι βάσης νερού, πιστοποιημένο οικολογικό είναι το Chalk Paint της ΤΙΤΑΝ.

Νερού. Μια χρήσιμη πληροφορία για να καθαρίσεις τα εργαλεία που χρησιμοποίησες.


Χρόνος στεγνώματος για άγγιγμα 45 με 60 λεπτά. Για επαναβαφή 2 με 3 ώρες αναλόγως της υγρασίας και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος.


Αντοχές. Όσον αφορά τη χρήση και τον καθαρισμό του, οι αντοχές του είναι αρκετά περιορισμένες για αυτό προτείνεται να βάψεις ένα χέρι προστατευτικό βερνίκι ή κερί.

 

Εάν βάψεις με χρώμα κιμωλίας μια κορνίζα καθρέπτη κρεμασμένη στον τοίχο, τότε δεν χρειάζεται να περάσεις από επάνω κάποιο προστατευτικό βερνίκι.

 

Εάν όμως θέλεις να βάψεις ένα έπιπλο ή άλλο διακοσμητικό το οποίο έχει τακτική χρήση και καθαρίζεται συχνά με νερό ή καθαριστικά τότε θα πρέπει να εφαρμοστεί προστατευτικό βερνίκι ή κερί. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι η εφαρμογή του βερνικιού δεν αλλοιώνει καθόλου την υψηλή αισθητική του Chalk paint.
 

Πως βάφω με το Chalk Paint; Βήμα – βήμα ..

 

 πως βαφω  με χρωμα κιμωλιας

 

Το έπιπλο ή γενικότερα η επιφάνεια που θέλεις να βάψεις πρέπει να είναι καθαρά και στεγνά.

Ένα από τα πλεονεκτήματα του χρώματος κιμωλίας είναι ότι οι επιφάνειες δεν θέλουν προεργασία (τρίψιμο και αστάρι). Ωστόσο, εμείς θα σου προτείναμε να κάνεις ένα ελαφρύ τρίψιμο. Σκέψου το σαν το pilling απολέπισης του προσώπου. Έχουν ακριβώς τον ίδιο σκοπό, να καθαρίσει η επιφάνεια από πιθανούς ρύπους ή λιπαρότητα.

Τρίβεις, λοιπόν, την επιφάνεια πάρα πολύ ελαφριά με γυαλόχαρτο Νο 180.

Με ένα ελαφρώς νωπό πανί καθαρίζεις την επιφάνεια.

Την αφήνεις να στεγνώσει λίγα λεπτά.

Ενώ στεγνώνει, εσύ ανακατεύεις καλά το χρώμα κιμωλίας με ένα καθαρό ξύλο ή με ένα πινέλο. Το Chalk paint δεν χρειάζεται αραίωση.

Για το βάψιμο, επιλέγεις ένα καλό πινέλο, παχύ με διπλή τρίχα, το βουτάς στο δοχείο με το χρώμα ώστε να πάρει αρκετό υλικό. Εάν η επιφάνεια είναι μεγάλη μπορείς αντί για πινέλο να χρησιμοποιήσεις ένα ρολάκι αφρολέξ.

Απλώνεις πάνω στην επιφάνεια. Για καλύτερα αποτελέσματα περνάς το πινέλο προς μια κατεύθυνση με αρκετό υλικό.

Αφού έχεις βάψει όλη την επιφάνεια, αφήνεις να στεγνώσει. Εάν και η επιφάνεια στεγνώνει γρήγορα, για να βάψεις το 2ο χέρι θα πρέπει να περάσουν περίπου 2 ώρες.

Πέρασαν οι 2 ώρες και τώρα μπορείς να βάψεις το δεύτερο χέρι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο.

Μόλις μεταμόρφωσες ένα παλιό έπιπλο δίνοντας του πάλι ομορφιά, πρακτικότητα και αξία.

Πρέπει να βάλω κερί πάνω από το χρώμα κιμωλίας;

 

πρεπει να βαλω κερι πανω από το χρωμα κιμωλιας
 

 

Έχεις 3 επιλογές:
Α. Το αφήνεις όπως έχει
(εφόσον πρόκειται για διακοσμητικό, χωρίς χρήση)
Β. Περνάς προστατευτικό βερνίκι ή κερί
(για ενισχυμένες αντοχές στη χρήση)
Γ. Εφαρμόζεις τεχνοτροπία

 

Α. Το αφήνεις όπως έχει, χωρίς κερί ή βερνίκι. Αισθητικά έχεις πετύχει ένα άριστο αποτέλεσμα. Είπαμε όμως, εάν θέλεις να αντέξει στον χρόνο και την χρήση θα πρέπει να περάσεις από πάνω και ένα προστατευτικό βερνίκι ή κερί. Άρα περνάμε στην επιλογή Β.

Β. Περνάς προστατευτικό βερνίκι ή κερί. Επιλέγεις το κατάλληλο προστατευτικό βερνίκι ανάλογα με τη χρήση


για εσωτερική χρήση με μικρές απαιτήσεις

Εάν αναπαλαιώσεις έπιπλα ή διακοσμητικά που έχουν ήπια χρήση όπως είναι ένας μπουφές, κορνίζες κάδρων, καθρέπτες, ξύλινα μπαουλάκια κοκ, αρκεί ένα προστατευτικό βερνίκι που διευκολύνει τον καθαρισμό των επιφανειών και ενισχύει τις αντοχές τους .

Δύο εξαιρετικές προτάσεις είναι το Βερνίκι Ξύλου με Κερί Wax Varnish Polyvine   και η Κρέμα γυαλίσματος επίπλων με Κερί μέλισσας Cire à l' Ancienne Pâte Syntilor .

 

• για εσωτερική χρήση με υψηλές απαιτήσεις

Υπάρχουν κάποια έπιπλα που θα πρέπει να βάφονται με χρώματα υψηλών αντοχών. Τα τραπέζια και οι καρέκλες, οι πάγκοι και τα ντουλάπια κουζίνας είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα.
Για να μπορείς να ακουμπήσεις πάνω στις επιφάνειες ζεστά ή κρύα αντικείμενα, να τις καθαρίσεις με απορρυπαντικά, χρειάζονται ενισχυμένες αντοχές.
Σε αυτές τις περιπτώσεις χρειάζεται να βάψεις τις επιφάνειες με ένα ισχυρό προστατευτικό βερνίκι, νερού, ασφαλές για τρόφιμα και παιδιά, όπως είναι το Βερνίκι πατώματος νερού Heavy duty floor varnish Polyvine.

 

• για εξωτερική χρήση με υψηλές απαιτήσεις

Το χρώμα κιμωλίας είναι ιδανικό για διακόσμηση και επίπλων που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους.

Μπορείς να δημιουργήσεις όμορφα τραπεζάκια για τη βεράντα ή το μπαλκόνι σε υπέροχες παστέλ αποχρώσεις. Αλλά και στον κήπο ή στο εξοχικό. Ιδιαίτερα εάν θέλεις να διαμορφώσεις τον χώρο σου σε κάποιο διακοσμητικό στυλ όπως νησιώτικο ή boho, το χρώμα κιμωλίας είναι η καλύτερη επιλογή!

Και σε αυτήν την περίπτωση χρειάζεσαι τις ανθεκτικές επιφάνειες που θα σου παρέχουν αντοχές στις καιρικές συνθήκες, στον ήλιο και την έντονη χρήση όπως είναι το Βερνίκι Ξύλου Νερού Vernis Bois Syntilor και στις τρεις εκδοχές του γυαλιστερό, ματ, σατινέ.

 

Γ. Εφαρμόζεις τεχνοτροπία
Υπάρχουν διάφορες τεχνοτροπίες που μπορείς να κάνεις, από απλές έως σύνθετες. Οι Shabby chic, Διχρωμία με πινελιές παλαίωσης , Παλαίωση με χρωματιστό κερί, Χρώματα κιμωλίας και μεταλλικά χρώματα είναι μόνο μερικές από αυτές.

Οι πιο δημοφιλείς βρίσκονται στο άρθρο μας Chalk Paint Χρώμα κιμωλίας και οι τεχνικές του.

Αυτό που πρέπει όμως να ξέρεις είναι ότι προηγείται η τεχνοτροπία του προστατευτικού βερνικιού. Δηλαδή πρώτα κάνεις την τεχνοτροπία που σου αρέσει και μετά επισφραγίζεις με το προστατευτικό βερνίκι ή κερί.

 

χρωματα κιμωλιας

Πως αφαιρώ το χρώμα κιμωλίας;

Για να θέλεις να αφαιρέσεις το χρώμα κιμωλίας, μάλλον θέλεις να βάψεις το έπιπλο σου με βερνίκι ξύλου.

Συνεπώς θα πρέπει να αφαιρέσεις όλες τις παλιές στρώσεις χρωμάτων για να φανεί το φυσικό του χρώμα, το χρώμα του ξύλου.

Για να αφαιρέσεις το χρώμα κιμωλίας θα πρέπει να ακολουθήσεις μια από τις κλασσικές διαδικασίες αφαίρεσης παλιών χρωμάτων, ριπολίνης ή βερνικιού.

Τρεις είναι οι τρόποι: με πιστολέτο θερμού αέρα και ξύστρα, με χρήση διαβρωτικού χρωμάτων ή τρίψιμο με το κατάλληλο τριβείο.

Εάν όμως θέλεις απλά να βάψεις το έπιπλο σου με ριπολίνη, δε χρειάζεται να αφαιρέσεις το χρώμα κιμωλίας.

Σε αυτή την περίπτωση αρκεί ένα ελαφρύ τρίψιμο της επιφάνειας, ώστε αυτή να δημιουργήσει πόρους πρόσφυσης. Στη συνέχεια επιλέγεις ριπολίνη νερού ή διαλυτικού στο χρώμα που θέλεις και βάφεις κανονικά, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
 

Που μπορώ να βρω χρώμα κιμωλίας;

που μπορω να βρω χρωμα κιμωλιας
 

Οι κατασκευές με χρώματα κιμωλίας είναι ευρέως διαδεδομένες. Είναι λοιπόν εύκολο να βρεις χρώματα κιμωλίας σχεδόν σε όλα τα χρωματοπωλεία.
Όμως, η αναπαλαίωση με Chalk paint, εάν και εύκολη, δεν είναι ένα απλό βάψιμο. Θέλει φαντασία, τεχνική, ομορφιά, δημιουργικότητα.
Εμείς θα σου προτείναμε λοιπόν, για την αγορά χρωμάτων κιμωλίας, να επιλέξεις ένα κατάστημα που μπορεί να σου δώσει ιδέες, να σε στηρίξει με τεχνικές και διακοσμητικές συμβουλές.

Ολοκληρώνοντας, είναι εμφανές ότι το χρώμα κιμωλίας είναι αντάξιο της φήμης του. Όμορφο, ιδιαίτερο, απλό, λειτουργικό ανανεώνει τα έπιπλα σου, τους δίνει νέα διάσταση, χαρίζει στο σπίτι σου φρέσκια πνοή και σε εσένα την χαρά της δημιουργίας.

Βρήκες χρήσιμες τις πληροφορίες αλλά έχεις μερικές ακόμη απορίες; Θέλεις να δεις το χρωματολόγιο του Chalk paint ή θέλεις μερικές διακοσμητικές συμβουλές σε περιμένουμε στο κατάστημα μας!

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa