Βρίσκεστε εδώ ‣ Home / Blog / Διακόσμηση - Ανακαίνιση εσωτερικών χώρων / Χρωματολόγια & Συνδυασμοί χρωμάτων που Εμπνέουν τις Επιλογές σας

Χρωματολόγια & Συνδυασμοί που Εμπνέουν τις Επιλογές σας

×
Κατηγορίες
×
Κατηγορίες Tags

Αναζητάς ένα χρωματολόγιο, γιατί θέλεις  να δεις 

διάφορες αποχρώσεις χρωμάτων ώστε να διαλέξεις  τις πιο κατάλληλες για το σπίτι σου
συνδυασμούς χρωμάτων για κάθε δωμάτιο του σπιτιού ή ακόμη και για τους εξωτερικούς τοίχους

συνδυασμοι-χρωματων-ιδεες

Σε αυτό το άρθρο   απαντάμε στις πιο συχνές απορίες σου  με   χρήσιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να νοιώσεις ασφαλής  με τις επιλογές σου

1. Ανοίγω ένα χρωματολογιο και βρίσκω χιλιάδες αποχρώσεις!!!   Πώς να διαλέξω τις πιο κατάλληλες για το σπίτι μου;

Πράγματι, στην αγορά μπορείς  να βρεις  πλήθος από χρωματολόγια ή βεντάλιες χρωμάτων με χιλιάδες αποχρώσεις και δεκάδες προτάσεις για συνδυασμούς χρωμάτων.

Μερικές φορές, οι πολλές επιλογές μας μπερδεύουν. Ωστόσο, μπορείς να καταλάβετε ότι η απάντηση οι «… κατάλληλες αποχρώσεις για το σπίτι σας..» είναι  καθαρά υποκειμενική. Και είναι υποκειμενική γιατί εξαρτάται από πολλές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη του.

• Την αίσθηση, την προσωπικότητα του χώρου που θέλεις να εκπέμπει ο χώρος σου

• Τα αγαπημένα σας χρώματα
• Την φωτεινότητα του χώρου
• Το μέγεθος του σπιτιού ή των δωματίων
• Την χρήση του

Αρχικά,  επιλέγεις  την προσωπικότητα του χώρου, έστω λοιπόν ότι θέλεις  να βάψεις  ένα δωμάτιο σε ρομαντικό στυλ.

Τα πρώτα χρώματα που  σκέφτεσαι  είναι απαλά, σε αποχρώσεις του ροζ, του πράσινου, του βιολετί ή ακόμη και έντονο πορτοκαλί.
Πολύ ωραία, τώρα θα πρέπει να  αποκλείσεις  τα χρώματα που δεν σου  αρέσουν, υποθετικά το βιολετί και το ροζ.
Έχεις  λοιπόν να επιλέξεις  ανάμεσα σε αποχρώσεις που σου  αρέσουν, του πράσινου και του πορτοκαλί.

Ας δούμε τη φωτεινότητα του χώρου. Το ρομαντικό στυλ μπορεί να συνδυαστεί με έντονο ή χαμηλό φωτισμό. Εάν επιθυμείς  επιπλέον φωτισμό, μπορείς  να τον ενισχύσεις  με υπέροχα φωτιστικά σε διάφορες γωνιές του δωματίου.

Όσον αφορά το μέγεθος του δωματίου. Εάν το δωμάτιο σου  είναι μικρό μπορείς  με διάφορα τρικ να δώσεις  επιπλέον βάθος όπως π.χ. προσθέτοντας ωραίους πρωτότυπους καθρέπτες.

Όμως αυτό που είναι σημαντικό είναι η χρήση του. Το δωμάτιο αυτό είναι το σαλόνι  ή ένα παιδικό δωμάτιο;
Εάν είναι το σαλόνι σου τότε στην επιλογή σου θα σε  βοηθήσουν τα άλλα στοιχεία του χώρου. Το χρώμα των υφασμάτων, οι κουρτίνες, τα διακοσμητικά. Εάν οι καναπέδες σου  είναι ένα ζωηρό κόκκινο συνδυάζοντας τους με παστέλ πράσινους τοίχους, σίγουρα δεν θα πετύχαινες  να δώσεις  στον χώρο ένα ρομαντικό στυλ.

Δες  τις δύο πιο κάτω εικόνες και φαντάσου  τον εαυτό σου  σε αυτούς τους χώρους, ποιόν θα διάλεγες; Απατώντας σε αυτή την ερώτηση, στην ουσία έχεις  κάνει και την επιλογή των κατάλληλων αποχρώσεων για εσένα.

Συνδυασμοι χρωμάτων για ρομαντικό στυλ

Συνδυασμοι χρωμάτων για ρομαντικό στυλ

 

 

 

Εάν είναι όμως το παιδικό δωμάτιο και μάλιστα χώρος μελέτης, τότε καλύτερα να αποφύγεις  έντονα χρώματα. Χρώματα όπως το πορτοκαλί, πλέον της ιδιότητας τους να «διοχετεύουν» ενέργεια και ευδιαθεσία, σε μεγάλες επιφάνειες δημιουργούν υπερδιέγερση, ίσως και εκνευρισμούς. Αν πάλι σου  αρέσει τόσο πολύ και θέλεις  να το εντάξεις  στις επιλογές σου, μπορείς να βάψεις  μόνο έναν τοίχο π.χ πίσω από το κεφαλάρι του κρεβατιού.

Πιο κάτω μπορείτε να δεις  μερικές φωτογραφίες που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις.
Η πρώτη εικόνα, μέσα από την επιλογή των χρωμάτων της θα χαρακτηριζόταν για την ενέργεια και τη ζωντάνια της. Ενώ η δεύτερη, προσφέρει γαλήνη, ηρεμία και χαλάρωση.

Συνδυασμοι χρωμάτων για παιδικο

Συνδυασμοι χρωμάτων για παιδικο

 

 


2. Πώς να συνδυάσω δύο ή περισσότερα χρώματα στον ίδιο χώρο;

Η επιλογή και ο συνδυασμός χρωμάτων, δύο ή περισσότερων, σε ένα δωμάτιο είναι μια μικρή δέσμευση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλέγουμε και να βάφουμε το σπίτι μας μόνο σε αποχρώσεις του μπεζ.
Υπάρχουν μικρές τεχνικές που θα σε  βοηθήσουν να κάνεις  σωστές επιλογές που θα δικαιώσουν την τόλμη σου.

Είναι ξεκάθαρο ότι  για να επιλέξει κάποιος  χρώματα μια σημαντική παράμετρος είναι η προσωπικότητα που θέλει   να έχει ο χώρος. Έτσι, για να ξεκινήσεις  την επιλογή αποχρώσεων που συνδυάζονται μεταξύ τους, αρχικά δεν εστιάζεις  στα χρώματα ή σε αυτό που βλέπεις  αλλά σε αυτό που θέλεις  να αισθάνεσαι κάθε φορά που επισκέπτεσαι τον χώρο.

Εάν σκεφτείς  τη διάθεση που θέλεις  να σου  «μεταφέρει» ο χώρος τότε είναι πιο εύκολο να καταλήξεις  στον τέλειο συνδυασμό χρωμάτων. Είναι δωμάτιο χαλάρωσης με άνετα έπιπλα και απαλό φωτισμό; ή κουζίνα με δυνατές γραμμές και αιχμηρές γωνίες;

άν θέλεις  το δωμάτιο σου  να έχει κλασσική και κομψή εμφάνιση τότε μια ασφαλής επιλογή είναι το μαύρο και το λευκό. Εάν είσαι  ρομαντικός τύπος  και λατρεύεις  το ηλιοβασίλεμα πιο κατάλληλες είναι οι αποχρώσεις του κόκκινου, κίτρινου και πορτοκαλί. Εάν όμως βρίσκεις  γαλήνη ατενίζοντας τον ουρανό και τη θάλασσα τότε θα πρέπει να κατευθυνθείς σε αποχρώσεις του μπλε, μπεζ και λευκό.

 Χρωματα για σαλονι 

Η φύση μας παρέχει ασφαλείς συνδυασμούς χρωμάτων, ως εκ τούτου αποτελεί μια πραγματικά αξιόπιστη πηγή έμπνευσης.

Στην πιο πάνω εικόνα μπορείς  να δεις  πόσο αρμονικά συνδυάζονται τα χρώματα στη φύση. Μπορείς επίσης να δεις  την ίδια αρμονία να μεταφέρετε και σε ένα δωμάτιο σπιτιού.
Επίλεξε  χρώματα με βάση την αγαπημένη σου  απόχρωση και την αίσθηση που θέλεις  να δώσεις  στον χώρο.

Εάν πάλι θέλεις  πιο επιστημονικές προσεγγίσεις τότε θα χρησιμοποιήσεις  τον τροχό χρωμάτων.
Με βάση τον τροχό χρωμάτων, υπάρχουν μερικοί βασικοί κανόνες για να ταιριάζουν τα χρώματα μεταξύ τους και είναι πραγματικά αρκετά απλοί.

ετυχημένοι συνδυασμοί χρωμάτων με  οδηγό τον  τροχό χρωμάτων

 

Συνδυασμοι χρωματων 

 

Κανόνας 1ος: Αναλογικά χρώματα δύο ή περισσότερα χρώματα που βρίσκονται δίπλα στον τροχό χρωμάτων.

Ο συνδυασμός αναλογικών χρωμάτων χαρακτηρίζεται από αρμονικότητα στο μάτι.  Οι αρμονικοί συνδυασμοί χρωμάτων είναι πολύ συχνοί, όπως άλλωστε και στη φύση συναντάμε συχνά αναλογικούς χρωματικούς συνδυασμούς, σκέψου  τα ηλιοβασιλέματα 
 

Συνδυασμοι χρωματων

Κανόνας 2ος : Συμπληρωματικά χρώματα είναι οποιαδήποτε δύο χρώματα απέναντι το ένα από το άλλο στον τροχό χρωμάτων. Για παράδειγμα, το μπλε και το πορτοκαλί ή το κόκκινο και το πράσινο.

Ο συνδυασμός των συμπληρωματικών χρωμάτων δημιουργεί  έντονη αντίθεση και δίνει ενέργεια στο χώρο. Ιδανικός συνδυασμός χρωμάτων επιτυγχάνεται όταν χρησιμοποιήσεις  το ένα χρώμα για τις μεγάλες επιφάνειες και το άλλο για να τονίσεις  κάποια δομικά στοιχεία του χώρου που θέλεις να  τραβάνε την προσοχή.  Εναλλακτικά, για πιο ήπια αντίθεση μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποχρώσεις των συμπληρωματικών χρωμάτων π.χ μια ανοικτή απόχρωση του μπλε σε αντίθεση με ένα σκούρο πορτοκαλί. 
 

Συνδυασμοι χρωματων

Κανόνας 3ος: Τριαδικός συνδυασμός χρωμάτων, δημιουργείτε από τρία χρώματα που ισαπέχουν στον τροχό χρωμάτων, σχηματίζοντας έτσι ένα ισόπλευρο τρίγωνο.

Οι τριαδικές παλέτες, λόγω της τεράστιας ποικιλομορφίας σε αποχρώσεις, είναι ιδιαίτερα ζωντανές και δυναμικές. Λόγω των έντονων αντιθέσεων, η ισορροπία είναι το κλειδί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παιδικό δωμάτιο της πιο πάνω εικόνας που συνδυάζει το μωβ, το πράσινο και το πορτοκαλί. 
 

 

Συνδυασμοι χρωματων

Κανόνας διακόσμησης 60-30-10

Ένας άλλος κανόνας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ή μόνος του είναι ο κανόνας 60-30-10, ο οποίος σε καθοδηγεί στην επιλογή και εφαρμογή των σωστών αναλογιών χρωμάτων.

Ο κανόνας 60-30-10  σε  προτρέπει να επιλέξεις  τρία χρώματα. Με το ένα χρώμα, συνήθως το πιο ανοικτό, βάφεις τις μεγάλες επιφάνειες όπως τους τοίχους και αντιστοιχεί στο 60%. 

Το 30%,  αφορά μια άλλη απόχρωση,  που θα βάψεις άλλα στοιχείων όπως το σοβατεπί, τα γύψινα, το ταβάνι ή μόνο ένα τοίχο.

Το 10% αναφέρεται σε ένα έντονο χρώμα ή ακόμη και μεταλλικό (π.χ. χρώμιο, χαλκό, χρυσό κοκ)  που θα στολίσει και θα δώσει ενέργεια στο χώρο. Τέτοια στοιχεία είναι διακοσμητικά αντικείμενα ή ακόμη μια  μικρή εσοχή τοίχου.

Στην πιο πάνω εικόνα το 60% είναι ένα απαλό γκρι χρώμα που συνδυάζεται αρμονικά με το έντονο φούξια (30%), τον τοίχο απέναντι από το κεφαλάρι. Την απόλυτη ισορροπία δίνει το 10% με το φωτεινό πράσινο-λαχανί.

Ο κανόνας 60 30 10 εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και για το βάψιμο εξωτερικών τοίχων. Στην πιο κάτω  εικόνα ο συνδυασμός του γκρι-πράσινου (60%) με το γκρενά (30%) και το απαλό ζαχαρί (10%) δημιουργεί ένα αρμονικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα αλλά ταυτόχρονα τόσο ιδιαίτερο.

 

Χρωματα για εξω

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι κανόνες είναι για τους παραβαίνουμε, ιδιαίτερα στο χώρο της διακόσμησης που χαρακτηρίζεται από ελευθερία και έχει καλλιτεχνική φύση.

Η ουσία όλων των κανόνων είναι να μας δίνουν το στίγμα, μια κατεύθυνση στην οποία θα μπορούμε να κινηθούμε προσθέτοντας το προσωπικό μας γούστο.

Ελπίζουμε οι συμβουλές μας να σου  φάνηκαν απλές και χρήσιμες. Τώρα, ανοίγοντας ένα χρωματολογιο ή μια βεντάλια χρωμάτων μπορείς  να επιλέξεις  τις αγαπημένες σου αποχρώσεις.

Εάν όμως θέλεις  συγκεκριμένες προτάσεις, η σύμβουλος διακόσμησης κα Βασιλική, αποκλειστικά για τους πελάτες μας, παρέχει τις διακοσμητικές της συμβουλές. 

Χρησιμοποιούμε cookies μόνο για να προσαρμόζουμε το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας και να σας εξασφαλίσουμε την κορυφαία εμπειρία πλοήγησης στον ιστότοπο μας. Διατηρείτε πάντα το δικαίωμα να αλλάξετε γνώμη και κατά επέκταση τις ρυθμίσεις σας.
espa